Skocz do zawartości
  • 0

Pontony "do wszystkiego"

Gumofilc

Pytanie

Jakos tak to jest w naszej rzeczywistosci, ze dobrze miec jakis pomysl, ktory nie stawia nas na przegranej pozycji.

Zakladajac, ze przeszlismy etap sprzetowy typu kosmiczne wedki, kolowrotki, niewidzialne zylki, samolapiace przynety....echosondy wszystkowidzace....nastepnym etapem sa podroze wedkarskie...

I pojawia sie nastepny problem, bo wypada ciagac za soba lodke na lawecie a i to moze sie rano okazac, ze dostala nóżek albo ktos z rana mial zly humor i przyozdobil ja plyta chodnikowa... :unsure:

Jest jeszce jedno wyjscie - ponton, ktory mozna zwinac po lowieniu i zabrac ze soba nawet do pokoju.

Do niedawna w zasadzie istnialy na rynku tylko proste konstrukcje, typu zza wschodniej granicy. A ciekawsze konstr., o szerszym zastosowaniu trzeba bylo sciagac, np. amer. Zodiak.

Pozniej pojawily sie pontony Brig, Honda, Yamaha...jednak cenowo odrzucaly juz na 1 rzut oka.

Dzisiaj jest juz bardzo bogata oferta, nadal sa to rzeczy drogie ale juz nie kosmicznie.

Mysle oczywiscie o pontonie nie ceraciaku ale kilkukomorowym, ze sztywna podloga i paweza (mozliwosc zastosowania silnika spalinowego i elektrycznego). Z pompowanym kilem, ktory pozwoli na jakas sterownosc jednostki.

Mysle, ze dlugosc okolo 3,6m powinna pozwolic jako tako pomiescic sie 2 wedkarzom ze sprzetem.

Spotykalem sie najczesciej z nazwami: Kaiman, Kolibri, Wild Lake, Buccanner.

Chyba jedne z ciekawszych przykladow mozna znalezc na tej stronie.

Ciekaw jestem uwag uzytkownikow, jak sprawuja sie takie jednostki w ROZMAITYCH warunkach czyli naped elektryczny, spalinowy malej i wiekszej mocy...jeziora, rzeki, zb. zaporowe.

Gumo

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zodiak to w ogole ciut inna liga, polka wyzej, i cenowa i jakosciowa choc wygladaja podobnie.

@luksaj, fajny wynalazek...tylko 1na rzecz...jak umocowac ta deche tak, zeby nie uszkodzic powloki i zeby to sie nie zsuwalo/przesuwalo?

Nieraz do powloki sa przymocowane rozne plastikowe uchwyty (np. wioslowe sa jakos przymocowane). Opanowujac temat klejenia mozna by przeskoczyc zamocowanie lzejszych sprzetow.

@harp

Wlasnie o tym mowimy. Cenniki sa na kazdej z podanych stron z pontonami. Kaiman 360 ze sztywna podloga kosztuje okolo 3500zl.

Do tego jak nie chce sie robic po kilkadziesiat km dziennie powinien wystarczyc silniczek kolo 5KM.

Gumo

• 0

Jako stały pasażer na pontonie Baloo mogę tylko powiedzieć, że pływa i łowi się rewelacyjnie. Niestraszne mu są ani Mietkowski fale (ci co bywają na Mietkowie wiedzą co mam na myśli) ani zdradliwe prądy rzeczne. Naprawdę komfortowo się łowi. Nie zdażylo się również abyśmy musieli redukować sprzęt ze względu na brak miejsca w pontonie. Zawsze udało się to tak poukładać, że dwie osobą łowiły wygodnie siedząc i stojąc. Co prawda mało z niej jerkujemy, ale myśle że nawet z dwoma dużymi pudłami na jerki dałoby radę. Nigdy nie mieliśmy sytuacji z wbitymi kotwicami czy to w ponton czy współtowarzysza, nigdy nie zaplątaliśmy się z rybą w linkę od kotwicy, ze względu na niskie burty wygodnie podbiera się ryby lub wychacza je w wodzie. W prawie każde miejsce można dopłynąć. Na pokładzie mamy zwykle cztery wędki i leżą one uzbrojone na burtach - nigdy nie doszło do zaplątania lub wbicia się kotwic.

Oczywiście są minusy:

- koło ratunkowe - ograniczy znacznie miejsce, ale bez koła tak jak pisałem jest naprawdę okay

- brak możliwości lądowania w pontonie dużych sumów :D

- przy dużych rybach i zdjęciach robionych bez obiektywu szerokokątnego (cyfrowe kompakty) trzeba się niźle wychylić do tyłu aby złapać dobry kadr.

Jednak na polskie warunki dla dwóch osób na pokładzie to naprawdę dobre rozwiązanie. Jako stały użytkownik mogę ponton Bush Kaiman 300 polecić.

Pozdrawiam

• 0

- koło ratunkowe - ograniczy znacznie miejsce

Wraca wątek z dyskusji pt. 'Policja wodna' - w moim przypadku zamiast koła ratowniczego policjanci z Z. Zegrzyńskiego polecili rzutkę ratunkową (jest wielkości gaśnicy, oczywiście o wiele lżejsza, bo to kłębek liny, a kosztuje coś ok. 70zł).

Proponuję zbadać czy u Was takie rozwiązanie jest akceptowalne.

• 0

@Gumofilc ja nie mialem wiekszych problemow , u mnie sa takie uchwyty co pozwolily mi zamontowac ta deche bez wiekszych wysilkow no ale za pierwszym razem (czlowiek na blendach sie uczy)zamontowalem deche na opaskach samozaciskowych jak sie wybralem potestowac caly zestaw to wyszlo szydlo z worka ,na poczatku bylo super wszystko spisywalo sie na medal no ale mialem taki przypadek ze z elektrykiem zlozonym ale wysunientym na max do przodu zaczolem palic glupa i ostro wziolem sie za sciganie z taka para wedkarzy co plywali niedaleko i oczywiscie doganiajac ich wpadlem na fale ktore pozostawiali za soba ,przy tej predkosci zaczelo ponton wybijac ponad tafle wody po kilku takich skokach opaski sie urwaly ,silnik wylondowal w wodzie z zlamana rurka (stylem)za silnikiem polecial moj japonski zestaw wedkarski tak ze pobralem niezla nauke teras poztanowilem ze nie ma co ryzykowac i kupilem odpowiednie uchwyty pasujace do tych na pontonie i efekt jest ok. Wstawie pare fotek tak dla zrozumienia.

post-388-1348914049,043_thumb.jpg

post-388-1348914049,1636_thumb.jpg

• Like 1

• 0

No..jak sie rzeklo Zodiak jest na uzyciu roznych oddzialow w US i jest to 1sza liga w tego typu sprzecie...

No ale wlasnie...jaki jest koszt Zodiaka porownywalnego do Kaimana 360 ze sztywna podloga?

Byc moze, ze np. w serwisie moznaby zamowic doklejenie kilku pasujacych uchwytow i Kaiman moglby prawie robic za Zodiaka... :D

@luksaj

Z tymi uchwytami to rzeczywiscie bedzie dzialac...byle nie przeginac z siła ciagu.. :D

Bardzo fajny pomysl...i praktyczny.

A tak juz zupelnie z ciekawosci...gdzie mocujesz kotwice? Trzeba pamietac o mozliwosci lowienia na rzece, a tam wypada, zeby plywadlo nie tanczylo czyli linka raczej z dziobu...

Szkoda strat ale ten ich nie ma, ktory nic nie robi...

Dzieki za fotki...teraz jest jasnosc, jak zrobic z pontonu narzedzie wieloczynnosciowe...

Gumo

• Like 1

• 0

Poczytałem troszkę to co piszą ludzie dla ,których pontony i RIB-y i tak jak dla nas wędki i kołowrotki.

W skrócie jeżeli zależy nam na solidnym sprzęcie można zacząć od Hondy, zdecydowanie lepiej coś z Yamahy(YAM),Brig'a,Bombard'a a najrozsądniej rozejżeć się za czymś z Grupy Zodiac.

Z ciekawostek to niektóre YAM-y robi właśnie ZODIAC.

Co do cen to tak jak ze spalinówkami ,warto zerknąć do sąsiadów zza zachodniej granicy.

Aha...przydałoby się przemyśleć dobór silnika.

5KM przy pontonie 360 to troszkę mało.

Żeby spokonie latać takim pontonem w ślizgu z 2-3 osobami przydałoby się z 8KM.

Ponton zanim wejdzie w ślizg stawia duży opór wodzie ,więc pływanie pod prąd rzeki bez ślizgu może być mało ciekawe dla nas i dla silniczka 4-5KM.

pozdro

M.

• 0

W końcu i ja dołączyłem do grona pontoniarzy. Na razie uczyliśmy się pływać w domu :)Jeszcze tylko jakiś motor i będzie można śmigać na wodzie. Zastanawiam się tylko jaki będzie lepszy 5, czy 8Km? Obawiam się że z dużym silnikiem będą w pojedynkę problemy jeśli chodzi o transport i montaż. Dla zainteresowanych ponton jest jednak ciężki i zajmuje sporo miejsca. Ponton to Busch Kaiman 330R. Pierwsze wrażenia są super. Ponton wygląda na solidny i dobrej jakości.

post-161-1348914053,5588_thumb.jpg

• 0

Cieszy się, cieszy, nawet razem rozkładaliśmy. Trochę na wariata kupiłem ten ponton bo teraz zastanawiam się gdzie go wstawię. B) Na razie zajmuje pół balkonu :lol: Już planujemy jakiś rejsik po Wiśle i nie tylko :)Myślałem nawet o 4-ro suwie o mocy 5-6km. Myślę że 6km wystarczy :D

• 0

Maciek dobrze prawi, ja przy Kaimanie mam 5-tkę w dwutakcie i brakuje czasami mocy pod prąd...myśl o min. 8KM... ja jutro testuję 6konnego Evinrude, zobaczymy jaka będzie różnica, ale przy takim pływadełku każdy koń jest odczuwalny...

• 0

...koleś w Norway kupił nową Yamahe 8KM 4-rotakt w promocji za 3000PLN (u nas ok. 7000PLN)...teraz ja czekam na taką promocję <_<...6km i 8km w Yamaszce to te same motory,róznica w cenie też niewielka ( 600koron), ciekawe jak to wygląda u nas w kraju :unsure: ...

• 0

Proponuje, skoro juz schodzimy na temat napedu... :D ....brac pod uwage, obok mocy w kW czy KM czy innych, jego pojemnosc skokowa (srednica cylindra x ruch tłoka)

Tez sie przymierzam do czegos mocniejszego i stwierdzilem, ze w zaleznosci od tego parametru moga z tego wyjsc rozne Konie. :D

Ale jak sie chce poplywac, to ponizej 35kg raczej sie nie zejdzie.

Gumo

• 0

Janek,

5 a 6KM to często zupełnie inne konstrukcje.(ale nie zawsze, np. nowe Tohatsu)

Tak jak @Gumofilc pisze nie tylko moc się liczy.

Większa pojemność ,większy moment obrotowy ,jego lepszy przebieg i dostępność, tak jak pisałem 6KM mają już często 2 cylindry wiec o niebo lepsza kultura pracy.

10-15KM to zwykle następny model po 6-8KM, jeżeli już się na tak ciężki silnik zdecydujemy to lepiej odrazu szukać 15KM, zawsze najmocniejszego z tej samej klasy wagowej, pojemnościowej w danej marce.

• 0

Ze akurat 5 i 6 sie roznia w zal. od producenta/wersji to nie dziwne. Wlasnie przy tej mocy producenci czesto zaczynaja produkowac z 2 garami (cylindrami).

Ale ja sie przyjrzalem, ze do ciekawych wnioskow mozna dojsc porownujac niektore modele 8KM z, nawet w porywach, do 15KM... :D

Zwlaszzca, ze na pewno sa istotne roznice w cenach... :unsure:

Gumo

• 0

Dwonilem do sklepu by sie zapytac ceny zodiaka wienc taki model jak Mark 1 350 kosztuje 2238€ z drewniana podloga i +-2480€ z aluminiowa pdloga , ale warto poszukac cos z uzywanych bo wiele ludzi kupuje sobie na wakace takiego zodiaka z silnikiem i po wakacjach sprzedaj za dobra cene , wstawie pare linkow

http://www.segundamano.es/vi/11404778.htm?ca=28_s

http://www.segundamano.es/vi/11130554.htm?ca=28_s

http://www.segundamano.es/vi/11456898.htm?ca=28_s

http://www.segundamano.es/vi/11198461.htm?ca=28_s

i tu dobra cena

http://www.segundamano.es/vi/9967526.htm?ca=28_s

i wiele innych

@gumofilc co do kotwicy nie plywalem po rzekach wiec nie byla potrzebna no ale jak cos dokreci sie jakis uchwyt do dechy i bedzie :D

• 0

Wujek ja zaczałem od du....y strony i najpierw kupiłem silnik :mellow:

Tohatsu 9.8 czterosów własnie z mysla o pontonie i pływaniu po wisle odrze i zatoce puckiej za belonami:)

Silnik faktycznie wazy ok 39 kg..ale zastosowałem dwa patenty

1 kupiłem w castoramie wózek towarowy lekko przerobiłem i silnik stoi na wózku w piwnicy(drzwi tez zmieniłem na metalowe) :lol:

kiedy lece popływac wyjezdzam wózkiem po schodach i do samochodu.

2 z nowej torby od laptopa wziałem pasek dolączyłem dwa duze haki i zakładając to na kark rozkładam ciezar na kark i rece i zapycham sam do łodzi :lol:

Nie mowie ze jest łatwo ....ale warto i da sie!

pod koniec sierpnia bedzie ponton i wtedy marzy mie sie kilku dniowy złot j.pl na wodzie ;)

• 0

Tohatsu 9.8 czterosów własnie z mysla o pontonie i pływaniu po wisle odrze i zatoce puckiej za belonami:)

1 kupiłem w castoramie wózek towarowy lekko przerobiłem i silnik stoi na wózku w piwnicy(drzwi tez zmieniłem na metalowe) :lol:

2 z nowej torby od laptopa wziałem pasek dolączyłem dwa duze haki i zakładając to na kark rozkładam ciezar na kark i rece i zapycham sam do łodzi :lol:

pod koniec sierpnia bedzie ponton i wtedy marzy mie sie kilku dniowy złot j.pl na wodzie ;)

Zależy mi na zestawie mobilnym i mniej kłopotliwym :)Co prawda dałbym radę to wszystko tachać, ale wędkarstwo to dla mnie przyjemność nie walka :D Nie zamierzam pokonywać jakiś strasznych odległości w ciągu dnia dlatego myślę że zdecyduję sie na coś mniejszego.

• 0

Zależy mi na zestawie mobilnym i mniej kłopotliwym :)Co prawda dałbym radę to wszystko tachać, ale wędkarstwo to dla mnie przyjemność nie walka :D Nie zamierzam pokonywać jakiś strasznych odległości w ciągu dnia dlatego myślę że zdecyduję sie na coś mniejszego.

Ehhh...a myślałem ,że będzie pływane Maciejowice-Płock :lol: ;)

• 0

Gumo, święta racja, konie koniom nie równe, parametr o którym wspomniałeś, czyli pojemność skokowa ma ogromny wpływ na moment obrotowy silnika. Generalnie im ona (ta pojemność) jest większa tym większy moment obrotowy, a to ma znaczenie np. w trolingu i nie tylko.