Skocz do zawartości
  • 0

Pontony "do wszystkiego"

Gumofilc

Pytanie

Jakos tak to jest w naszej rzeczywistosci, ze dobrze miec jakis pomysl, ktory nie stawia nas na przegranej pozycji.

Zakladajac, ze przeszlismy etap sprzetowy typu kosmiczne wedki, kolowrotki, niewidzialne zylki, samolapiace przynety....echosondy wszystkowidzace....nastepnym etapem sa podroze wedkarskie...

I pojawia sie nastepny problem, bo wypada ciagac za soba lodke na lawecie a i to moze sie rano okazac, ze dostala nóżek albo ktos z rana mial zly humor i przyozdobil ja plyta chodnikowa... :unsure:

Jest jeszce jedno wyjscie - ponton, ktory mozna zwinac po lowieniu i zabrac ze soba nawet do pokoju.

Do niedawna w zasadzie istnialy na rynku tylko proste konstrukcje, typu zza wschodniej granicy. A ciekawsze konstr., o szerszym zastosowaniu trzeba bylo sciagac, np. amer. Zodiak.

Pozniej pojawily sie pontony Brig, Honda, Yamaha...jednak cenowo odrzucaly juz na 1 rzut oka.

Dzisiaj jest juz bardzo bogata oferta, nadal sa to rzeczy drogie ale juz nie kosmicznie.

Mysle oczywiscie o pontonie nie ceraciaku ale kilkukomorowym, ze sztywna podloga i paweza (mozliwosc zastosowania silnika spalinowego i elektrycznego). Z pompowanym kilem, ktory pozwoli na jakas sterownosc jednostki.

Mysle, ze dlugosc okolo 3,6m powinna pozwolic jako tako pomiescic sie 2 wedkarzom ze sprzetem.

Spotykalem sie najczesciej z nazwami: Kaiman, Kolibri, Wild Lake, Buccanner.

Chyba jedne z ciekawszych przykladow mozna znalezc na tej stronie.

Ciekaw jestem uwag uzytkownikow, jak sprawuja sie takie jednostki w ROZMAITYCH warunkach czyli naped elektryczny, spalinowy malej i wiekszej mocy...jeziora, rzeki, zb. zaporowe.

Gumo

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wujek ja zaczałem od du....y strony i najpierw kupiłem silnik :mellow:

Tohatsu 9.8 czterosów własnie z mysla o pontonie i pływaniu po wisle odrze i zatoce puckiej za belonami:)

Silnik faktycznie wazy ok 39 kg..ale zastosowałem dwa patenty

1 kupiłem w castoramie wózek towarowy lekko przerobiłem i silnik stoi na wózku w piwnicy(drzwi tez zmieniłem na metalowe) :lol:

kiedy lece popływac wyjezdzam wózkiem po schodach i do samochodu.

2 z nowej torby od laptopa wziałem pasek dolączyłem dwa duze haki i zakładając to na kark rozkładam ciezar na kark i rece i zapycham sam do łodzi :lol:

Nie mowie ze jest łatwo ....ale warto i da sie!

pod koniec sierpnia bedzie ponton i wtedy marzy mie sie kilku dniowy złot j.pl na wodzie ;)

Zależy mi na zestawie mobilnym i mniej kłopotliwym :)Co prawda dałbym radę to wszystko tachać, ale wędkarstwo to dla mnie przyjemność nie walka :D Nie zamierzam pokonywać jakiś strasznych odległości w ciągu dnia dlatego myślę że zdecyduję sie na coś mniejszego.

Ehhh...a myślałem ,że będzie pływane Maciejowice-Płock :lol: ;)

Może będzie, ale pod warunkiem że mnie weźmiesz na hol :mellow:

• 0

@wujek, wczoraj pływałem na wspomnianym Evinrude 6KM, różnica między 5KM jednocylindrową Yamahą a 6KM dwucylindowym wyżej wymienionym jest spora...zaczynając od kultury pracy na szybkości i uciągu kończąc...ale z dwa konie więcej przydałyby sie choć nie jest żle ;) ...

• 0

witam!

@wujek ja podobnie jak Ty cenie sobie moje plecy i kompaktowośc to dla mnie podstawa. obecnie pływam na yamasze 4hp 4-sów.

to dobry silnik ale lekko za mały do pływania w dwóch. jego zaletą jest waga - 25kg. obecnie rozglądam się za yamaha 6 lub 8 w dwusuwie. to w zasadzie ten sam silnik w pierwszej wersji zdławiony. z tego co się orientuje to profesjonalna przeróbka na 8 to koszt 100e. z tego co czytałem na zagranicznych forach jest do bardzo dobry silnik ważący jedyne 26kg.

taki zatem motor Ci polecam. jako ciekawostkę dodam że kolego posiada podobny silnik służbowy lał do niego i czyste paliwo i az gęste od oleju - silnik pali i tak i tak. w opinii tego kolegi jest to maszyna nie do zajechania.

pozdrawiam!

• 0

Otóż to, jak potwierdza @peresada, dwusuw to dobre rozwiązanie, tylko nie polecam niefrasobliwości kolegi @peresady dotyczącej paliwa lanego do silnika. Pewnie, że taki motor jest wstanie popracować na czystym paliwe. Zapewniam jednak, że niezbyt długo. Nie wnikając w szczegóły należy stosować dokładnie taką mieszankę jaką zaleca producent, ani więcej ani mniej oleju w paliwie niż jest w instrukcji. Warto też stosować dobry olej, najlepiej przeznaczony do motocykli z dwusuwowymi silnikami, popularny mixol też się sprawdzi, ale w dzisiejszych czasach mamy do wyboru wiele innych lepszych opcji. I jeszcze jedno, do dwusuwu lejemy zawsze paliwo bezołowiowe, nawet jak silnik ma 30 lat, elementy takiego silnika nie wymagają zawartości ołowiu w paliwie, powiem więcej, nigdy nie wymagały, nawet w czasach kiedy o paliwie bezołowiowym nikt jeszcze nie myślał.

• 0

witam!

jeszcze jedna ciekawostka - nie wiem jak w polsce ale na wyspach i w irlandii sprzedaż nowych 2 taktów do zastosowań rekreacyjnych jest już zabroniona. to co można kupić to jedynie końcówki magazynowe i ewentualnie rynek wtórny. wydaje się że jest to dyrektywa UE wiec wcześniej czy później będzie pewnie obowiązywać w polsce. czyli ostatni dzwonek na zakup mocnego silnika nie łamiącego pleców :D

pozdrawiam!

• 0

Nie przejmowałbym się tak bardzo ew. zakazami dot. dwutaktów, należy się spodziewać, że producenci wprowadzą silniki z centralnym dozowaniem oleju i z zaworami w kanałach dolotowych. Zwiększy to niewątpliwie cenę jak i masę takich silników, jednak w dalszym ciągu z tej samej pojemności będzie można uzyskać co najmniej o 30% więcej mocy.

• 0

Dziękuję za wszystkie uwagi :D Zdecydowałem się na dwusów o mocy 10Km B) .

Jeszcze jedno pytanie. Czy silniki o podanej mocy bardzo różnią sie masą u różnych firm? Czy firma nie ma większego znaczenia na masę. Żeby nie było tak że kupię np.marinera który będzie ważył 45kg, a honda by ważyła 30kg.

• 0

Nie przejmowałbym się tak bardzo ew. zakazami dot. dwutaktów, należy się spodziewać, że producenci wprowadzą silniki z centralnym dozowaniem oleju i z zaworami w kanałach dolotowych. Zwiększy to niewątpliwie cenę jak i masę takich silników, jednak w dalszym ciągu z tej samej pojemności będzie można uzyskać co najmniej o 30% więcej mocy.

witam!

z tego co wiem to tohastsu ma takie silniki dwusuwowe, których to i tak nie można kupić...

pozdrawiam!

• 0

witam!

różnice raczej są nie wielkie, ale zawsze lepiej sprawdzi na stronach producenta poniżej dla przykładu yamaha:

http://www.yamaha-motor.com/outboard/products/subcatspecs/11 /specs.aspx

ps.

honda nie ma dwusuwów w ofercie :lol:

pozdrawiam!

To teraz się zastanawiam czy nie brać 15-tki :lol:

dzięki i pozdrawiam :D

• 0

Jak ja bede kupowal to bedzie to silnik czterosuwowy, leje wahe i nie ma problemu. I poza iloscia KM poczytam o innych rzeczach w specyfikacji(w/w).

Miedzy innymi (w tym watku chyba mowy nie bylo) o tym, czy jest wyposazony w cewke, co daje oswietlenie, zasilanie sondy i zimna....oranzade :D z lodowki.

Gumo

• 0

Kunkurencją dla wymienionego tu 4-ro suwowego Tohatsu 9.8 może być nowa Yamaha 9.9, która nie jest zdławioną 15, ale nową konstrukcją. Waga niecałe 40 kg i alternator w standardzie (czego brakuje konkurencji). Na allegro cena też zbliżyła się do Tohatsu. Tohatsu oraz Suzuki niestety nie posiadają alternatora w standardzie w najtańszej (najpopularniejszej) wersji :(

Pozdrawiam

• 0

@Standerus

Jak dostaniesz sprzęcik to daj znać. Na stronkach tohatsu model MFS 9.8 A3S występuje z alternatorem :Optional: 12V 80W,6A. Wiedzę czerpię na ten temat z netu, więc może faktycznie jest prądnica w standardzie, ale grzebałem na stronie tohatsu w USA i tam też jest cennik opcjonalnej cewki z diodami coś ponad $200 :angry:

Pozdrawiam

ERRATA: Suzuki faktycznie ma cewkę, ale w specyfikacji dziwnie określono jej wydajność: 30W lub 80W. Jak będzie 30 to o zimnych napojach z lodóweczki można raczej zapomnieć ;)

• 0

No włąśnie do końca nie wiadomo, mocno cisnąłem człowieka przez telefon ale zapierał się nogami że wszystkie tohatsu jakimi handluje mają ładowanie baterii, nie tylko odmiana saildrive. Mam nadzieję ze wie o mówi, choć nie powiem że gdyby się okazało inaczej to byłbym w ciężkim szoku <_<

• 0

No Pan trochę zamotany, z resztą jak usłszałem tyle mu tego przez ręce przechodzi ze już sam nie wie co i gdzie... <_< no nie powiem żebym wył ze szczęścia, ale bez też dam radę, a że kupiony 700e mniej niż tutaj to w razie czego sprzedam...

• 0

Nie ma co panikować jak jest kupiony w dobrej cenie.

http://www.fairweathermarine.com/alternator-kit-click-here-f or-more-options-92-p.asp - link do sklepu gdzie alternator kit jest do wzięcia za chyba dobrą cenę. (model 3V2-06128-0)

Pozdrawiam

UPS to jednak nie wszystko, potrzebny jeszcze regulator napięcia.

• 0

Do pontonów z pawężą produkowane są różne (150-1000 zł) dokręcane kółka. Po odwróceniu pontonu do góry nogami (albo bez odwracania) można go prowadzić jak taczkę na dwóch kołach. Tyle w teorii. Pytanie - czy ktoś z Kolegów próbował tego rozwiązania i ogólnie - jak powalczyć ze sporym ciężarem 80-120 kg pontonów Bombard, Zodiac, Avon itp.? Wydaje się że w trudniejszym terenie nawet dwa worki po 50 kg (kadłub, podłoga) to już problem. Ale może się mylę - łaknę głosu doświadczenia ...