Skocz do zawartości

airflo streamer max

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

meme jak szuka sz linki streamerowej w klasie #6, to zakładam ze nie szykujesz się na szczupaki i miotanie 20cm fredzli. Po co ci zatem linka o mega krótkiej i przeciazonej glowicy, ktora jest rio OB, a od zeszłego roku także ST? Rzuca się tym faktycznie jak spinningiem, ale o efektywnym mendingu na większym dystansie zapomnij

To może cos poradzisz sensowengo tak do 200 zł ? :)

Do szczupaków mam redingtona #9 + rio outband

do boleni i sandaczy mam shimano nexave #6-8 + airflo 40+

Do pstrgaow chcialem miec stx #6 - tylko linki jak na razie brak :D

To może cos poradzisz sensowengo tak do 200 zł ? :)

Do szczupaków mam redingtona #9 + rio outband

do boleni i sandaczy mam shimano nexave #6-8 + airflo 40+

Do pstrgaow chcialem miec stx #6 - tylko linki jak na razie brak :D

od dłuższego czasu do pstragowego streamera używam SA streamer express w wersji intermedium ale lowie na płytkiej i wolno płynącej wodzie. Problem z tą linką jest taki że robią ja jeszcze tylko w wersji szybko tonacej. Nie ma nic pośrodku. Dlatego jak potrzebuje zejść niżej to używam zwykle airflo 40+ w 3 klasie. Linki o krótkiej ciężkiej głowicy zostawiam do streamera w ciezszej wersji, albo jak łowisko nie pozwala na rzuty klasyczne, do łowienia technikami speyowymi

Dobór linki do kija to jedno a dobór do warunków w wodzie to drugie. Linki typu sink tip z krótką głowicą na poziomie 25' nie są wielką nowością choć każdy z producentów co chwila zmienia nazwę i kolory pudełka żeby "nowości" mieć w ofercie. Airflo nie używałem ale jeśli mówimy o wspomnianych wcześniej linkach do streamera w klasie 6 to:

Rio mainstream intermedium, ok do łowienia na płytkim, max 1metr, duża "śliskość" i łatwość rzutu. Cena nie zabija bo to średnia półka rio. Używam ale nie powala.

Od SA mam streamer short(26') 200gr z rozbiegówką intermedium, jedna z cześciej używanych do 6. Rozbiegówka bardzo śliska i sztywna, sprawia wrażenie żyłki mono ale kompletnie to nie przeszkadza w łowieniu a bardzo pomaga w osiągnięciu odległości. Można zejść na 2 metry przy dużym uciągu, 3 spokojnie na wolniejszych odcinkach, brak wynoszenia przez pływającą cześć pomaga jeśli pogodzić się z wadami.

Od SA jest jeszcze wet tip express, ten sam profil ale rozbiegówka pływająca, dość cieńka. Inne wagi, mam 150 i 250gr. Do szybkiej mocnej 6, 250 jeszcze daje radę ale wolę 7. Zalety to pływająca cześć w porównaniu do streamer short. Chodzą odrobinę płycej.

Polecam jeszcze rio ale w wersji DC24,moja ulubiona. Inny profil głowicy daje największą łatwość rzutu, oczywiście o jakiejkolwiek finezji i tak trzeba zapomnieć. Ale co tam, i tak 4mm wolfram na haku więc nie ma się co napinać. Dobry rozkład masy i bardzo cięńka rozbiegówka dają duże głębokości.

Raczej nie ciął bym tych linek. To nie są linki typu level.

Edytowane przez tomaszek11