Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda, porada w wyborze..

damian88888

Pytanie

Witam, wiem że temat już parę razy się przewinął, lecz na rynku pojawiły się nowe echosondy (chyba ;)) więc proszę o podpowiedz co wybrać. Echosonda ma służyć na Śląskich wodach, poniżej zamieszczam nazwy modeli które by mnie interesowały, nie wiem czym mam się kierować w jej wyborze.. Z góry dziękuję :D

EAGLE FishEasy 245DS

GARMIN FishFinder 140 (co sądzicie o firmie Garmin??)

PIRANHA MAX 220

Eagle Cuda 168 albo troszke droższa ECHOSONDA EAGLE CUDA 242

LOWRANCE X50 DS

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Podepnę się do tematu z moim pytankiem.

Kupiłem niedawno FishMark 480, niestety nie portable i szukam czegoś zgrabnego i poręcznego do noszenia i użytkowania tego echa i aku.

Czy ktoś z Was używa tego?

http://www.echosonda.pl/product_info.php?products_id=278

Chodzi mi o torbę, uchwyt mnie nie interesuje, gdyż mam przyssawkę.

Jeśli tak, to proszę o opinie, jeśli nie, to czego używacie mając taką właśnie echosondę i używając jej na różnych łodziach?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Miłosz

• 0

Mam pytanko do doświadczonych użytkowników echosond, chodzi o interpretację obrazu echosondy. Z góry sorry jeśli pytania są głup… jeśli pytania są śmieszne, ale to moje pierwsze echo.

Fotki są z symulatora, ale byłem z echem tez nad wodą.

1.Co oznacza (jeśli w ogóle coś oznacza) ten szary obszar zaraz pod powierzchnią wody?

2.Co to jest ta fruwająca góra na środku ekranu? :lol:

Z góry dzięki za odp

Pozdrawiam

post-101-1348914179,6283_thumb.jpg

• 0

To wyglada jak Batman... :lol:

Te smieci przy powierzchni zawsze wystepuja, jest funkcja ktora mozna to zredukowac tylko po co i tak tam zadnych info sie nie wyczyta...byle zaklocenia powierzchniowe byly nie wielkosci np 1/3 ekranu.

A tak w ogole to duzo lepiej zamiast na symulatorze ogladac to wrzucajac przetwornik do wody...takie obrazy, jak sa widoczne w tym trybie rzadko kiedy sie widzi w praktyce.

Niestety po jednym wyjezdzie mozna sie nauczyc galkologii i niewiele wiecej (wtedy zwykle okazuje sie, ze 9/10 tej galkologi jest niepotrzebnej <_< ). To trzeba uzywac na roznych akwenach, zeby moc mniej wiecej zinterpretowac co sie na ekranie ukazuje.

Gumo

• 0

Niestety po jednym wyjezdzie mozna sie nauczyc galkologii i niewiele wiecej (wtedy zwykle okazuje sie, ze 9/10 tej galkologi jest niepotrzebnej <_< ). To trzeba uzywac na roznych akwenach, zeby moc mniej wiecej zinterpretowac co sie na ekranie ukazuje.

Gumo

No nie wiem. Mi wystarczył jeden dzień na rzece i jeziorze w Szwecji. A gałkologię przerobiłem w domu, bo tłumaczyłem instrukcję. Zgadzam się, że w praktyce używa się stale tylko kilka funkcji, lecz znajomość pozostałych czasem się przydaje.

• 0

Łuki najczesciej sa znieksztalcone, niepelne, przechodza 1ne w drugie, a bardzo czesto....nie sa łukami tylko jakimis punktami albo plamami. Male ryby widoczne bywaja w formie szumu na ekranie.

Jak sie ma farta to mozna zobaczyc j. ponizej, tylko czesc wiazki odbil ogonek a i tak fajnie wyglada... <_<

Gumo

post-15-1348914180,1493_thumb.jpg

• 0

Jak sie ma farta to mozna zobaczyc j. ponizej

No, jak się ma farta, to można na fotce zobaczyć robiącego zdjęcie :D . Sorry za OT.

Właśnie przyszła do mnie jedynie słuszna :mellow: Eagle Fishmark 320 - teraz dokupuję gadżety (torba, uchwyt, aku, ładowarka) i heja :D !