Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

panowie może ktoś się orientuje.mianowicie chodzi o silniki yamaha 6km DMH 2005r 2t 2 cylindry i bliżniaczy 8km CMH.z tego co się zdążyłem dowiedzieć najprawdopodobniej mają tą samą pojemność czyli 6km jest dławiony tylko pytanie w jaki sposób.

• Like 1

• 0

panowie może ktoś się orientuje.mianowicie chodzi o silniki yamaha 6km DMH 2005r 2t 2 cylindry i bliżniaczy 8km CMH.z tego co się zdążyłem dowiedzieć najprawdopodobniej mają tą samą pojemność czyli 6km jest dławiony tylko pytanie w jaki sposób.

Busz tam w komentarzach masz napisane :)

A wie ktoś czy z w/w yamahy tylko 8 konnej da się jeszcze coś wycisnąć ?

Edytowane przez tomasxt
  • Like 1

• 0

Witam!

Mam Yamahe  F9.9HMH wersja skandynawska:) czyli pojemność 362cm zamontowane na pontonie 360.

Myślalem o odblokowaniu :) dzwonie  do serwisu w WAWIE:) a fachowiec  mi mówi  :Nie opłaca się odblokowywać silnika dlatego   że trzeba wymieniać Wałek ,moduł ,gaznik:))))))))

i koszt około 8 tysi.Czubek :)

Nie jestem  zielony :) Pracowałem w Honda servis  motocykli  więc  przysiadłem  do microfiszek i co widzę :) trzeba  odkrecic ogranicznik którego  nie mam  już :) i wymienić wałek i cały tuning .na 15 kucy .

przykład  części  :9.9hmh

wał 6AH -11411-00  taki sam w 15

gaznik 6AG-14301-10   jak 15

dysza 38  6AG-14948-02   jak 15

dysza 80   676-14943-19    jak 15

6AH14947-10     jak 15

pływak 6AH-14985-00       15

Moduł    6AH-85540-00        jak15

i co  ciekawe  to  wałek rozrządu   9.9 6AG-12170-00   a  15 6AH-12170-00 czyli  tak mysle skok krzywki inny.

SRUBA 9.9 to 9.1/4x10j1   63V-45943-10-EL   teraz  zakładam  taka 9.1/4x12J1  63v-45941-10-EL zobaczymy   co z prędkością i wchodzeniem w ślizg, na srubie 9.1/4x10J1  predkosc  w dwie osoby +pies  31km .

ok rozpisałem się :) jak zrobie testy  to dam znać. 

• 0

MarioChelm tam jest tylko ogranicznik przy regulacji manetki trzeba go wykręcić i ogień ,Mam taką samą Yamahę.Ja na śrubie 11 lecę pod prąd odry 35 km/h więcej się bałem,łódka LakeFox320.

Edytowane przez RobertsWalters

• 0

witam :)

- Już pisze co  i jak a więc sruba 12 wchodzenie w ślizg utrudnione ale jest możliwe:) predkosc spadla o 3 km obroty 4500 max .

- Ustawienie trim czy jakos  tak  daje  najlepsze efekty na ustawieniu pierwszym minimalne zostałem przy 10 .Więc zaczynam zagłębiać się w temat:)

odkrecilem  gaznik  mierze średnice  gardzieli zewnętrznej i ma 27mm gardziel/zwężka wewnętrzna ma 11-12mm  ile ma być w 15-20km???.

Numer gaźnika to (9.9)6AG-14301-10  a  (15 KM) 6AG-14301-20 / 20KM 6AG-14301-40. 

kto  ma do sprzedania gaznik , kupie najlepiej nowy  ale zadowolę się też  i używką:) .

• 0

Witam koledzy mam takie pytanie odnośnie nowej yamahy 15 hp czy da sie samemu odblokować obroty silnika czy bez serwisu sie nie obejdzie ? Dodam ze silnik jest nowy i po dotarciu ma przepływanie ponad 20 godz i jest fabrycznie zblokowany z czytalem gdzieś że odkręca się jakąś śrubkę w rumplu z góry wielkie dzięki za odp pozdrawiam

• 0

powtarzam tylko to co mi mówili w serwisie, że jest różnica między klasycznym docieraniem jak było kiedyś , głównie w dwusuwach, a łagodnym obchodzeniem się przez pierwsze 10-15h w obecnie produkowanych 4T Yamahy

ps. miałem dwa nowe 2T Yamahy i procedura docierania, to była jakaś masakra, na rzece kosmos do wykonania, z drugim to pojechałem 40km powyżej i zrobiłem spływ kilkugodzinny, aby dało się w miarę komfortowo po tym pływać i nie mieć duszy na ramieniu, że coś spieprzę :)

Edytowane przez bazyloss

• 0

Witka.

Kolega pytał czy da rade sam odblokować.

Ta blokada to jest śrubka M6 jak nie będzie jej odkręcał przecinakiem albo rozkalibrowanym

kluczem to można ją wykręcić a przed serwisem wkręcić nie zostawiając żadnych śladów ingerowania

post-52096-0-00936400-1451035771_thumb.jpg

foto miejsca gdzie była śruba blokująca osiągnięcie max obroty

Edytowane przez skarp