Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam ponton E&t Marine 380 specjal edition. Na jedną osobę o mały bagaż jest ok, obawiam się jednak że większy bagaż albo więcej osób i np na Wiśle czy innych mocniejszych rzekach braknie mi tych 8 KM.

Na ten ponton to za mało,miałem taki sam i Hondę 15KM pływało się dobrze super na 20 KM a przy 25 KM leci.

• 0

Kolego Womaly23 ile by kosztował kpl. zestaw żeby z Mercurego XS viking F10 zrobić 20 km? Tylko gaźnik? W modelu F20 jest jeszcze taka pompka do gaznika. To będzie ten sam gaźnik? Czy coś jeszcze?

Wstawił byś jakieś linki☺

Mam w swoim nominalną śrubę peech 8. Jak w górę iść do peech 11 i chyba 12 to zyskał bym większą prędkość?

• 0

1. Silnik powiedzmy 8.8+1.5 tys gaźnik od 20- ładowanie w cenie,

2. Gaźnik jest na manualnym ssaniu więc żadnej pompki nie ma. Wymiana tylko gaźnika nic więcej nie trzeba

3. Dobór śruby - w tym temacie na jb są fachowcy, ale to ze zmienisz śrubę na szybsza to nie znaczy że szybciej popłyniesz. Najlepiej założyć obrotomierz i zobaczyć czy łapiesz okolice max obrotów od tego trzeba zacząć kombinacje z doborem śruby...

Edytowane przez womaly23

• 0

Dokładnie bo w modelach F20 jest ta pompka paliwa pod cięgnem ssania.

Pytanie czy po wymianie gaznika też to będzie? Bo przecież Mercury Viking XS 10 to jest to samo co Mercury F15. Od F20 różni się tylko gaznikiem. Koledzy ma ktoś Vikinga po wymianie gaznika na 20 km?

• 0

Witam problem przeróbki silnika z 10 i 15 km na 20 km wygląda następująco,żeby korzystać z pełnego zakresu mocy oprócz wymiany gażnika trzeba wymienić

wałek rozrządu. Oczywiście z gwarancję tracimy.To jest informacja z autoryzowanego serwisu.Koszt przeróbki części i robocizny to około 2800 zł

• 0

Witam problem przeróbki silnika z 10 i 15 km na 20 km wygląda następująco,żeby korzystać z pełnego zakresu mocy oprócz wymiany gażnika trzeba wymienić

wałek rozrządu. Oczywiście z gwarancję tracimy.To jest informacja z autoryzowanego serwisu.Koszt przeróbki części i robocizny to około 2800 zł

To Cie wprowadzili w błąd lub Ty źle przedstawiłes model, który bys chciał odblokować na 20 KM.

Mercury Viking F10, Yamaha 9.9 HMH, TOHATSU 9.9 SPORT są to wersje silników do odblokowania na 15 km w minute czasu bez żadnych kosztów, na 20 KM tylko i wyłącznie wymiana gaźnika, żadnych wałków, modułów itd itp nie trzeba wymieniać.

Edytowane przez womaly23
  • Like 2

• 0

To Cie wprowadzili w błąd lub Ty źle przedstawiłes model, który bys chciał odblokować na 20 KM.

Mercury Viking F10, Yamaha 9.9 HMH, TOHATSU 9.9 SPORT są to wersje silników do odblokowania na 15 km w minute czasu bez żadnych kosztów, na 20 KM tylko i wyłącznie wymiana gaźnika, żadnych wałków, modułów itd itp nie trzeba wymieniać.

Jeszcze mi napisz, że ten mój Tohatsu 6 KM też można odblokować to już całkowicie zgłupieję z tymi silnikami ...

Edytowane przez tryt

• 0

Czy sądzicie że po przycięciu zaznaczonego ogranicznika przepustnicy gaźnika można jeszcze coś osiągnąć?

Silnik to Czajnik Zipp 13.5 KM pojemność 323 ccm, producent Hidea. Przeglądając modele Hidea można wywnioskować że 13.5 KM , 15 KM i 20 KM to te same silniki, a więc czego brakuje 13.5 żeby być 20-tką ?

post-59698-0-19015800-1524578357_thumb.jpg

post-59698-0-19934200-1524578381_thumb.jpg

post-59698-0-31745000-1524578405_thumb.jpg

post-59698-0-46663600-1524578430_thumb.jpg

Opstrykałem silnik do okoła może okaże się że Chińska konstrukcja to klon jakiegoś zacnego Japończyka ;-)