Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

mam silnik suzuki df6. Łódeczka nie duża, ale żwawa i stabilna. Nie mogę rozwinąć na nim prędkości powyżej  9,5 km/h. Manetka do nie całej połowy dochodzi. Jak próbuje odkręcić dalej , bo czuje, że spokojnie łódka mogła by szybciej  popłynąć to  "przekazanie mocy" na śrubę odłącza tak jakby sprzęgło  i muszę zejść z obrotów. To się chyba nazywa "ograniczenie wysokich obrotów" wedle producenta. Ale  jakie to mają być wysokie obroty jak  manetka nie  dochodzi nawet do połowy ? Wie ktoś może jak sobie z tym poradzić ? Próbowałem pływać na różnych ustawieniach trymu i   cały czas to samo. Silnik po przeglądzie w serwisie suzuki.

• 0

a możecie  napisać coś więcej ? jak sprawdzić  propeller pitch ?  no bo własnie wydawało mi się tez,  że powinien ciągnąć  do samego końca.  Śruba  nie jest uszkodzona ani nic.  i  miałem w sumie ten problem od samego początku a silnik kupiłem w stanie  perfekcyjnym.

Edytowane przez Beny

• 0

podejrzewam, że może być  ślizgająca się śruba... tylko kurcze dziwi mnie to trochę. śruba jest ori, łódka nie duża, lekka. Obrotomierza nie mam, ale  tak jak mówię  rumpel  kręcę max  do połowy więc podejrzewam, że  to nie jest max obrotów. Czy  w  samej śrubie jest jakiś element, który można skontrolować czy się nie ślizga ?

• 0

Różnica yamaha 4t 2018r wersja skandynawska 9.9/15 a 20 tak wyglądają gazniki do tego inne dysze co wynika z różnic w numerach części w gazniku. Teraz trzeba zamontować i sprawdzić ile to dało.

post-56725-0-97793000-1579718540_thumb.jpg

Edytowane przez dolot
  • Like 1

• 0

Na 9 miałem 5500 przy 15 km dwie osoby Aku 100 winda do kotwicy kotwica i graty na łódce 390cm na 11 było 4800. Pierwsze pływanie wszystko zweryfikuje.12, 11 i 9 zwyczajnie mam więc z nimi bede sprawdzał na początku ale to normalne że zwiększając moc trzeba zmienić śrubę. Tak jak w aucie zwiększamy moc to robimy hamulce i skrzynie jeśli chcemy to zrobić z głową w zależności od tego co chcemy osiągnąć.

• 0

Cześć!!!!

Planuje zakup mojego pierwszego silnika zaburtowego z zamiarem pływania po Wiśle w okolicach KRK na pontonie o długości 400cm. Chcę kupić silnik 9.9 z możliwością odblokowania na 15KM. Czy możecie poradzić lub podpowiedziec, które silniki, modele podatne sa na taki TUNING;)?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Like 1