Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ważyć musi, bo to w końcu 15 KM. Gdzieś przeglądałem aukcję to do końca marca przerabiają za darmo na 20 km, bo normalnie przed kupnem w sklepie robią 15 km jak ktoś chce

Wcale nie musi bo 20 KM kilku firm ważą około 43 kg tyle że to pewnie wtrysk już.

Edytowane przez godski

• 0

odblokowywał ktoś może yamahe f6amh? jest to zblokowana f8 197cm3. Po katalogu znalazłem, że jest różnica w całym gaźniku nie tylko w dyszach. 

Jest na youtube jeszcze jakiś film z rosji ale dla mnie nie zrozumiały :P  wiem, że rusek rozwiercał gaźnik i coś tam z dyszą się dłubał. Pytam się, bo mam chrapkę na taki właśnie silniczek niby odblokowany na 8hp ale coś nie chce mi się wierzyć że ktoś cały gaźnik zmieniał. A te 2 koniki więcej mogą decydować o tym czy pójdę ślizgiem czy nie ;) Jutro może pogadam ze sprzedającym i się dowiem co On tam dłubał.

https://www.youtube.com/watch?v=NHbT60vs_yQ