Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam na oku silnik Honda 25 km, a dokładnie egzemplarz z poniższego linku:

https://m.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-honda-25koni-l-dlugi-rumpel-el-rozruch-ze-szwajcari-CID767-IDGVN51.html?reason=

Czy Waszym zdaniem jest to zdławione 30 km? Jak ewentualnie go odblokować?

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

• 0

Udało się?

Brak funduszy (Łódź przyczepka i inne tematy)muszę sprzedać tohatsu 5km 2T i wtedy będę działał.Trzeba wymienić gaźnik i moduł koszt około 2 tys.Będzie 20 km jak już wydawać to żeby być zadowolonym

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Witam,

ostatnio czytałem, że w silnikach suzuki df 4 można w jakiś sposób podnieść trochę moc. Czy ktoś się orientuje czy tyczy się to również modelu DF 2.5 z 2013 roku? Jeśli tak to w jaki sposób. Przy okazji macie może patenty jak zmniejszyć kąt trymu bez ingerencji w pawęż? Myślałem nad podłożeniem jakiegoś klinu ppd mocowanie silnika z jednej strony ale nie wiem czy zda to egzamin. Ewentualnie czy za duży kąt znacząco wpływa na zmniejszenie prędkości przy tak małym silniku czy raczej szkoda zachodu? Dzieki za ewentualne odpowiedzi.

• 0

Cześć. Jako że to mój pierwszy wpis to chciałbym się serdecznie przywitać. Pora się trochę rozwinąć więc oprócz łódki z elektrykiem, zakupiłem również łódź ze spalinka. 

Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie a tu widzę kilka mądrych głów się znajduje.

Posiadam silnik Tohatsu MFS 15 C EPT z 2012r., według instrukcji https://www.tohatsu.com/marine/common/owners_manual/pdf/Toh_MFS15C_20C_003-11090-6.pdf ( jeżeli nie mogłem wkleić linka to przepraszam i proszę o jego usunięcie )  20km to dokładnie to samo różni się tylko obrotami. I stąd moje pytanie, czy da się go łatwo odblokować czy skórka niewarta wyprawki.

Z góry dzieki za wszystkie odpowiedz