Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tohatsu 9,8 km,  zadzwoniłem do autoryzowanego serwisu tohatsu celem tzw. odblokowania na 15km, uzyskałem odpowiedź: wymiana wałka rozrządu, gaźnika, modułu i jeszcze jakieś tam pierdoły, koszty ponad 2 tysiące zł. Natomiast z korespondencji na forum wynika, że wystarczy sam moduł wymienić, zwężkę usunąć? Kto się na tym zna w tohatsu 9,8?

• 0

Tohatsu 9,8 km,  zadzwoniłem do autoryzowanego serwisu tohatsu celem tzw. odblokowania na 15km, uzyskałem odpowiedź: wymiana wałka rozrządu, gaźnika, modułu i jeszcze jakieś tam pierdoły, koszty ponad 2 tysiące zł. Natomiast z korespondencji na forum wynika, że wystarczy sam moduł wymienić, zwężkę usunąć? Kto się na tym zna w tohatsu 9,8?

Który rok Tohatsu?

Mylisz silniki , te opisy na forum dotyczą Tohatsu 9,9/15/20 KM na wtrysku a ty masz lżejszy 9,8 KM który ma gaźnik i mniejszą pojemność i wagę.

W tym na wtrysku aby zrobić 9,9->15 usuwasz zwężkę a 9,9->15 zwężkę i zmieniasz moduł.  

• Like 2

• 0

Który rok Tohatsu?

Mylisz silniki , te opisy na forum dotyczą Tohatsu 9,9/15/20 KM na wtrysku a ty masz lżejszy 9,8 KM który ma gaźnik i mniejszą pojemność i wagę.

W tym na wtrysku aby zrobić 9,9->15 usuwasz zwężkę a 9,9->15 zwężkę i zmieniasz moduł.  

j.w. kiedy kupowałem Mercury to miałem do wyboru 10 lub 9,8  na szczęście sprzedający od razu poinformował mnie że z tego 9.8  więcej się nie wyciśnie bo mniejsza pojemność itp,  po kilku perturbacjach i nieocenionej pomocy forumowych speców teraz jest 20 i jest pięknie, latem poza wędkarskimi wyprawami dzieciaki mają frajdę na dętce nartach itp

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

• 0

Jest jeszcze Tohatsu Sport 9.9 w którym wystarczy obrócić kryzę na gaźniku lub obciąć pindola który blokuje przepustnice. Serwisowałem ostatnio takie piękny sprzęt.

.

Taki właśnie model posiadam :) I moje pytania niego się tyczą. Zatem zdjęcie ogranicznika powinno od ręki podwyższyć moc do 15 kuców, natomiast dodatkowe usunięcie zwężki na dolocie powoduje częste wejścia silnika w tryb awaryjny. Wychodzi więc że ściąga się ją tylko do odblokowywania na 20km. PS. Moja tośka nie ma gaźnika, to wtrysk EFI. Chyba że jest jeszcze jakaś na gaźniku ;)

• 0

Witam. A ja kupuję 2020 mercury 10km EFI i teraz co na 15 km ponoć wystarczy wyciągnąć jakąś blaszkę tak mówili w serwisie mercury w Krakowie. Prawda to ? Dzięki. Pozdro

Mercury 10 EFI to praktycznie to samo co tośka 9,9 sport, jedynie rumpel jest trochę inny. Zatem jak u mnie, wyciągasz ogranicznik obrotów i powinno być 15KM ;)

• 0

Pewnie. Wymiana gaźnika i śruby. 4HP ma zwężkę Venturiego 19 mm. 6HP ma 21. Są też inne dysze w tych gaźnikach. 4HP ma śrubę 7,8 x 7 a 6HP ma 7,8 x 8.

Przykład gotowego rozwiązania. 250$ + ship i 2HP w górę.