Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli EFI jest mechanicznie zdławiona to musi być ogranicznik na przepustnicy. Jakaś blaszka, kawałek plastiku. Zerknij na przepustnice, i zobacz czy się otwiera na maxa. Może być ograniczona linkami / cięgnami żeby się nie otwierała na max.

Nie dotykaj żadnych śrubek a w szczególności regulacyjnych przepływu na jałowych.

40 ma 3 gary.....

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

Zdławiona 40?

Tak, 3 cylindry, 747cm3 pojemności.

Jeżeli EFI jest mechanicznie zdławiona to musi być ogranicznik na przepustnicy. Jakaś blaszka, kawałek plastiku. Zerknij na przepustnice, i zobacz czy się otwiera na maxa. Może być ograniczona linkami / cięgnami żeby się nie otwierała na max.

Dzięki za wskazówki. Moje przypuszczenie też jest takie że coś z ograniczeniem dopływu powietrza, ale nie mogłem się niczego tam dopatrzeć, sprawdzę jeszcze kamerą inspekcyjną. Przepustnica otwiera się o 90 stopni więc cięgna wykluczylem.

• 0

Znalazłem rozwiązanie: przed przepustnicą w gumowym łączniku do rury ssącej siedziała zwężka z 42mm do 1x14 i 3x4mm średnicy.

To teraz pytanie od drugiej strony: macie może pomysł jak zrobić żeby taka blokada była możliwie szybko załączana? Bądź też w jaki sposób magicznym guzikiem ograniczyć silnik do 4k obrotów.

• 0

Witam.

Posiadam silnik SUZUKI DT5 o mocy 5 koni. Silnik ma dobrą kompresję, ładnie pali lecz trochę brakuje mu mocy. Kultura pracy też niczego sobie.

Chciał bym mu podnieść do 8 koni i na ten sezon by mi w zupełnosci wystarczyło.

Znalazłem filmik, żeby podnieść mu do 8 koni wystarczy zmienić gaźnik i podstawę gaźnika z SUZUKI DT 8.

Ciężko znaleźć gaznik do DT 8.

Na portalach aukcyjnych jest jeden gaźnik niby od DT8 al ena oko to jest od DT5.

Poniżej zdjęcia gaźnika.

post-78141-0-88256700-1747290415_thumb.jpg

post-78141-0-14703100-1747290422_thumb.jpg

post-78141-0-19174400-1747290428_thumb.jpg

post-78141-0-98661400-1747290432_thumb.jpg

post-78141-0-59289200-1747290438_thumb.jpg

• 0

post-67669-0-69856800-1747491651_thumb.jpeg

a przy okazji - podpowiedzcie, co to za otwór? Ten poniżej wylotu wody, obok nalepki? W instrukcji nie ma nic na ten temat, gdzieś przeczytałem, że to otwór odpowietrzający obudowę silnika lub tzw. drain hole, czy tak?. Po rozgrzaniu silnika leci z niego dość sporo pary (mokra, nie tłusta, więc chyba ok). Jest zimno, zaczęło mi się z tego otworu "dymić", chcę się upewnić czy wszystko dobrze

• 0

To wydech dla wolnych obrotów, żeby silnik nie musiał pokonywać oporu wody. Może lecieć z niego para jak jest zimno. Efekt skraplania wody w spalinach.

Dziękuję, bo się  martwiłem, że mam coś nie tak. Czyli jak z niego wylatuje para to jest ok?

• 0

AI się upiera, że nie masz racji (pogrubienia od "inteligenta"):

"W Twoim przypadku jednak — ten konkretny otwór obok naklejki Ultra Low Emission to odwodnienie/odpowietrzenie obudowy, a nie wydech dla biegu jałowego. Para z tego otworu to para wodna z kondensacji, a nie spaliny. Otwór na Twoim zdjęciu (przy naklejce) zdecydowanie NIE jest fabrycznym relief portem, tylko odwodnieniem/odpowietrzeniem obudowy.Relief port jest zazwyczaj większy i znajduje się z tyłu kolumny silnika, bliżej środka pawęży."

• 0

Zapewne nie znalazłeś bo gaźniki do DF15 to białe kruki. Miałem ze 3 sztuki 9.9 i nie udało sie dostać gaźnika w rozsądnej kasie aby to było opłacalne.

Obecnie czekam na gaźnik 15 do DT9.9 i będzie o tym film, no ale on kosztuje 200zł...

.

.1612b4e063685f2e4af9244922944bcc.jpg96eb0d87f8d5ad028fcf36604723f560.jpg

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

W silnikach które Ja miałem był 13200-93E70 ale to już dokładnie trzeba sprawdzić w danym modelu. Miałem je ze 3 lata temu nie pamiętam dobrze. Jak byś znalazł używke uważaj na ich korozję. Miałem jedną 15 i wyglądała jak na foto, w 9.9 podobnie. Ciekawy temat bo gaźnik od znanego producenta Japońskiego tego samego co Yamaha, Honda...

Suzuki dość szybko przeszła na EFI więc mało jest tych Silników u nas. Częściej odblokowuje sie te na wtrysku.

.

456fef8397fa49bcb6fae7bce882a10c.jpg

• Like 1

• 0

To sa całkiem inne konstrukcje.

Ta na gaźnik waży 55-60km

Efi to najlżejsza w swojej klasie 9.9- 20 ( to tensam silnik) waży 44kg.

Silnik wącha tylko paliwo. Chodzi bardzo ładnie. Suzuki chyba najlepiej odpala na dosłownie 30cm pociągnięcie sznurka. Fajny silnik.

Z wad gdzieś podziała sie ta waga. Zabrali sporo materiału. Na razie nie słychać o jakiś większych problemach z tego powodu przynajmniej w tym 9.9-20 w większych już tak.