Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich , temat juz przerabiany lecz postanowiłem  zapytać raz jeszcze , czy Honde BF 25 na gazniku z 2001 roku można przerobic na 30 KM? Jak tak to co trzeba wymienić ,dokupić, przerobić??? gaznik ,dysze, czy możę jeszcze cos innego ? Dodam ze pojemność ta sama w obu silnikach. Prosze o rozsądne podpowiedzi i pozdrawiam.

• 0

Tuning wolnossaka jest mało opłacalny i daje znikome efekty. Pomijam sytuację gdy producent robi np. 25/30 czy 30/40 na jednym bloku i chcesz odblokować 25 na 30. Wtedy to jest łatwe i bez szkody dla silnika. Dla małych wolnossaka realnie można uzyskać do 70 HP na litr przy czterech zaworach na gar bez skutków negatywnych(trwałości i kultury pracy). Mocno naginając rzeczywistość da się wycisnąć 80HP, ale... to wymaga dodatkowo sporych nakładów i modyfikacji osprzętu a nie samej mapki - łatwiej i taniej zmienić silnik. Fizyki się nie przeskoczy.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Tuning wolnossaka jest mało opłacalny i daje znikome efekty. Pomijam sytuację gdy producent robi np. 25/30 czy 30/40 na jednym bloku i chcesz odblokować 25 na 30. Wtedy to jest łatwe i bez szkody dla silnika. Dla małych wolnossaka realnie można uzyskać do 70 HP na litr przy czterech zaworach na gar bez skutków negatywnych(trwałości i kultury pracy). Mocno naginając rzeczywistość da się wycisnąć 80HP, ale... to wymaga dodatkowo sporych nakładów i modyfikacji osprzętu a nie samej mapki - łatwiej i taniej zmienić silnik. Fizyki się nie przeskoczy.

Rozumiem że dysponujesz certyfikowanym urządzeniem pomiarowym do silników zaburtowych skoro tak twierdzisz, czy internetu się tylko naczytałeś.

• 0

Nie mam. Ale rozumiem, że znasz przykład lepszych osiągów dla 4T. To poproszę, tylko takie co kręcą się do około 6000 obrotów.

Edytowane przez psulek

• 0

No właśnie mam gaźnik z 20 oryginalny i chiński i na obu mocy ma dokładnie jak 15KM :(

Łódka pływa tak:

Na Chińskim Stormie 20KM 48km/h, Na Yamaha 20KM 48km/h.

Na chińskim stormie 15KM 37km/h

Ta Yamaha z gaźnikiem od 20 37km/h...

Na śrubie 12 nie wchodzi w ślizg (20 mają 9 1/4 x 12) Pływa dopiero na 10.

Wszystko testowane na tej samej łodzi, obroty pod prąd 5650 z prąde3m 5850.

Pojemność wynika że wszystkie mają tą samą czyli 362

Edytowane przez Tresor

• 0

Pomierz gaźniki od 20 - gardziele czy napewno mają większe wymiary od 15 bo różne przypadki już i ja przerabiałem... Cdi napewno nie będzie do wymiany, ja osobiście nie spotkalem się z przypadkiem żeby po wymianie gaźnika od oryginal 20 lub storma nie przybywało mocy. Jedyny temat jaki się pojawił kiedyś to roznica wałka rozrządu 15-20km ale tu mówimy o seryjnej 15 a nie modelu HMH , aczkolwiek te walki kiedyś też porównałem mając je na stole i byly bliźniacze pomimo że w schematach występują pod dwoma różnymi numerami OEM...

Edytowane przez womaly23

• 0

Mocy przybywa ale ta 9.9 ma pojemność 362cm³ a ta 20 która mam i od której zakładałem gaźnik ma 432 i stąd bierze się różnica w osiągach... Coś mi się wydaje że te 20 to tylko na papierze...

Chciałem to napisać wcześniej ale już nie mogłem edytować. Wcześniej myślałem że obie mają tą samą pojemność.

Storm 20 ma pojemność 387 co wskazuje na 20KM tosie.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Popatrz proszę na specyfikacje z linku poniżej

https://marinelab.pl/produkt/yamaha-silnik-zaburtowy-f20bel/

Wydaje mi się że pomyliłeś silniki, wersja Y20 serii G zgadza się ma pojemności tak jak napisałeś większą ale wcześniejsze 20 w tym HMH ma pojemność 363 i są to bliźniaczo te same silniki. Produkowane były przede wszystkim na rynek skandynawski i jak dobrze pamiętam do 18 roku życia można pływaćtam max do 10 km, więc po 18 zdejmowało się blokadę i moc wskakiwala na 15 km, natomiast na 20 km.tylko i wyłącznie gaznik.... tak samo było w mercury Viking F10, suzuki i tohatsu sport.....

Edytowane przez womaly23

• 0

Mocy przybywa ale ta 9.9 ma pojemność 362cm³ a ta 20 która mam i od której zakładałem gaźnik ma 432 i stąd bierze się różnica w osiągach... Coś mi się wydaje że te 20 to tylko na papierze...

Chciałem to napisać wcześniej ale już nie mogłem edytować. Wcześniej myślałem że obie mają tą samą pojemność.

Storm 20 ma pojemność 387 co wskazuje na 20KM tosie.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

A 432cc to nie jest nowa, wykastrowana 25 na wtrysku?

• 0

Witam, miał ktoś może do czynienia z Parsunem F15 PRO (zdławiona 40stka - EFI na wtrysku i pojedyńczych cewkach)? Według sprzedawców tego silnika zblokowanie jest mechaniczne i można je usunąć w 2 minuty, jednak nigdzie nie mogę się dopatrzeć jakiegoś elementu względnie łatwo dostępnego który ogranicza ten silnik. Zgodnie z papierami dostarczonymi z silnikiem przy 4000obr/min na mieć 15KM, po pierwszym etapie dotarcia sprawdziłem max obroty przy WOT: 4000 jak papiery mówią czyli 15 koni. Ktoś coś jakieś wskazówki?