Skocz do zawartości
  • 0

Dławione silniki i odblokowywanie / zwiększanie mocy

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pytanie trochę dziwne ale tłumaczę już o co chodzi

Wielu producentów sprzedaje ten sam silnik ale o różnych mocach, np Tohatsu 8 i 9.9hp, to samo 15 i 20 hp, yamaha 6 i 8 hp, to samo z hondą 15 i 20hp. Ta sama masa, ta sama pojemność tylko ponoć występuje dławik na układzie wydechowym - ktoś wie jak się za to zabrać??

Na necie widziałem brytyjskie firmy oferujące tohatsu 9,9 przestrojone na 15hp, z pełną gwarancją producenta - może to być wygodne obejscie dość dziwnego rozmiaru bezpatentowego

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli tak to musi kolega się jeszcze zastanowić co będzie gdy założyć zamiast normalnej śruby coś konstrukcyjnie podobne do młyńskiego koła . Też opór śruby będzie pomijalny ? Woda to nie ciało stałe a najlepiej przy danej mocy silnika i odpowiedniej śrubie oprzeć łódkę o nabrzeże i spróbować zamknąć obrotomierz .

No właśnie, wszystko zależy od mocy silnika i oporu, który "środowisko" stawia łódce. Jak załozysz śrubę o małej średnicy(od 15 KM) i małym skoku do silnika 100 KM i zaprzesz łódź o nabrzeże, zamkniesz obrotomierz na pewno. Dlatego, że moc silnika jest niewspółmierna do napędu (śruby). Dlaczego, jak przyłożysz zbyt dużą moc (obroty) jak ruszasz autem, to koła sie kręcą szybko, a auto na początku może stać praktycznie w miejscu??? I gumy się palą??? Zaczep liną (to samo co oprzeć łódkę o nabrzeże) auto i spróbuj ruszyć. Jak w aucie (o jakiejś konkretnej masie) będzie silnik 20 KM, to zgasnie. A jak w aucie o tej samej masie będzie silnik o większej mocy ( 100, 200, 300 KM), spalisz gumy a zamkniesz obrotomierz. Mogę się z Tobą załozyć o co tylko chcesz, tylko układ pomiarowy Ty organizujesz  :) Fizyka Kolego. Fizyki nie oszukasz...

• 0

Dobrze kombinujesz tylko weż normalną śrubę dostosowaną do silnika i powtórz eksperyment . Po pierwsze nie założysz śruby od 200 konnego silnika do 15 konnego a druga sprawa to tzw poślizg śruby . Jak czytałeś napisałem o oporze śruby a ty raczyłeś zauważyć że śruba ma ostre krawędzie i nie stawia oporu .Jak oprzesz łódkę o nabrzeże i dasz gaz do oporu to oporów wody na łódkę nie masz a coś sprawia że obroty silnika nie osiągną maksymalnych .Jest to opór wody na śrubę .Gdybyś to powtórzył po wyjęciu łódki z wody to dokonał byś tego . Temat nie jest o silnikach różniących się mocą o 100 -200 koni a o kilka koni np 8vs 9.8 czy 15 vs 20  a my piszemy o śrubach do takich silników aby jak najlepiej wykorzystać dostępną moc . 

• 0

Witam wszystkich :)

trochę mnie nie było na forum  :) a wiec  wczoraj pływałem  swoim pontonikiem po Wiśle :)  w Kazimierzu :)

Powiem wam  silnik 9,9 Yamaha  +360 ponton +2 osoby +zbiornik 12l i daje radę  z gps 34km/h.

zrobiłem zdjęcia swojego gaźnika  w yamie :)  i tam  nie ma możliwości  wymiany zwężki venturiego:(  trzeba wymienić caly gaznik :)  .

post-60402-0-22681900-1502647498_thumb.jpg

post-60402-0-61855700-1502647506_thumb.jpg

post-60402-0-65362300-1502647513_thumb.jpg

post-60402-0-47379900-1502647521_thumb.jpg

post-60402-0-59868600-1502647528_thumb.jpg

post-60402-0-87473500-1502647540_thumb.jpg

post-60402-0-87640600-1502647548_thumb.jpg

• 0

Ale jakie jest twoje pytanie ?

Powiem tak twój gaźnik wygląda na 15 km ,jesteś pewny ze to 9.9?

Żeby się upewnić żmiesz  zwężkę na gaźniku ile masz milimetrów ,rozbierz gaźnik i zobacz ile pisze na dyszy ;) tej małej 

to jest 9.9 hmh   skandynawska versja:)  i na bank nie jest to 15 kucy gaznik:) 

• 0

Taki gaźnik był zarówno w 9.9KM jak i 15KM w Yamaha, Mercury (i pewnie jeszcze innych z tej rodziny) o pojemności 323cm3.

Ja taki sam miałem w Mercurym 9.9 z 2003r. Jedyna różnica w tym gaźniku między 9.9, a 15 to właśnie zwężona gardziel (oraz inna ośka przepustnicy, nie wiem jak sama przepustnica) no i dysza paliwa. Reszta praktycznie jest taka sama (może jakieś drobne modyfikacje nie wpływające na moc). 

• 0

Witajcie. Zaznaczę już na wstepie że kompletnie nie znam się na tym temacie dlatego proszę o wyrozumiałość.

Otóż czy w jakiś sposób idzie odblokować lub przerobić silnik spalinowy tak by miał więcej mocy?

Posiadam Hondę Four Stroke 8 KM bodajże z 2000 roku.

Jeżeli jest to możliwe to jaki mniej więcej byłby tego koszt? 955cb0f60384cbee808c60f139c6c605.jpg