Tabor Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Bardzo często na dnie starorzeczy leżą gałęzie , pozostałości po bobrach . Głęboko nie jest to się bosak przyda do uwalniania przynęt .Patrzyłem te ze sklepu aluminiowe i plastikowe nie pasowały mi to sobie dogrzebałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego (edytowane) Gdzies tu wklejałem, miałem wypinacz z Allegro ale starczał do 3m a zaczepy często w dołku za główką. Zreszta mi się po roku rozleciał. To kupiłem porządny składak do mycia FV dorobiłem sprężynę i teraz wyciągam wszystko do 6m bez problemu. I na to z drugiego końca może dorobię bosak to jeszcze drzewa będę obierał na 8m sprezyna naprawdę pięknie prowadzi do przynęty. Edytowane 4 Lutego przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego No to mi podsunąłeś pomysł .Mam w bakiście środkowej dwa składane drewniane wiosła . Zrobię z rurki nierdzewnej przejściówkę z 32 mm na 42 mm i mam bosak 3,6 metra .Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego (edytowane) Przez kilka lat strasznie mnie wkurzała wyciągarka przy przyczepie do wodowania łódki .To się zacinała a to się raz zatarła a to nie zablokowałem i łódka wróciła siłą grawitacji do wody .Biuro otwarte no to sobie robotę wymyśliłem wyciągarka do wodowania łódki samohamowna .Stary dziadek jestem to i leże będzie kręcić a że powoli czas mam .Przekładnia ślimakowa 30;1 samohamowna do tego przekładnia zwiększająca obroty bębna 1;2 .Wychodzi że wyciągarka będzie miła przełożenie 15;1 a dotychczasowa 4,5 ;1 .Dopisze jeszcze że strasznie mnie wkurzała zapadka terkotka od wyciągarki .Jak na razie jestem na takim etapie .c.d.n. Edytowane 15 Lutego przez Tabor 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateos_74 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Przez kilka lat strasznie mnie wkurzała wyciągarka przy przyczepie do wodowania łódki .To się zacinała a to się raz zatarła a to nie zablokowałem i łódka wróciła siłą grawitacji do wody .Biuro otwarte no to sobie robotę wymyśliłem wyciągarka do wodowania łódki samohamowna .Stary dziadek jestem to i leże będzie kręcić a że powoli czas mam .Przekładnia ślimakowa 30;1 samohamowna do tego przekładnia zwiększająca obroty bębna 1;2 .Wychodzi że wyciągarka będzie miła przełożenie 15;1 a dotychczasowa 4,5 ;1 .Dopisze jeszcze że strasznie mnie wkurzała zapadka terkotka od wyciągarki .Jak na razie jestem na takim etapie .c.d.n.A nie lepiej zamontować elektryczna wciągarkę, którą możesz sterować jedną ręką a drugą ustawić łódke, to jest dopiero komfort i wygoda Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Lubię sam sobie coś zrobić praktycznego i ładnego .Zrobiłem sobie windę do kotwicy na pilota .Tylko ta winda pobiera 12 A a silnik do wyciągarki łódki już dużo więcej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Ale rozumiem, że wyciągarka bierze prąd z instalacji samochodu? Tylko wtedy trzeba by jej zapewnić trochę grubsze przewody niż do ledów Najlepiej osobny do wyciągarki. Czyli druga wtyczka. I tylko własny samochód. Mi tam raz na dzień pokręcić korbą nie przeszkadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Wyciągarka skończona czekam na linkę stalową 6 mm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Wyciągarka skończona czekam na linkę stalową 6 mm.Cześć, a nie myślałeś żeby zamiast stalówki użyć dyneemy?Taka sama wytrzymałość, a przyjemniejsza w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Może i masz rację z dyneemą mam ją przy windzie kotwicznej .Wada jest taka że się rozciąga , jest moment kiedy przestaje się rozciągać i następuje szarpnięcie .Do tego linki dyneema zaciskają się na bębnie .Linki stalowe nierdzewne są tanie i nie potrzebują konserwacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato1 Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Kolego Tabor widzę jeden problem w Twojej wyciągarce ślimakowej , a mianowicie odwijanie linki będzie trwało bardzo długo, no chyba że jest system luzowania bębna w wyciągarce. Edytowane 28 Lutego przez tato1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca No niestety nie ma takiej możliwości bęben obsadzony jest w ślimacznicy na wieloklinie .Ma to wady i zalety .Zaletą jest to że sam mogę zwodować łódkę i nie pilnować zapadki wyciągarki .Przy wciąganiu zawsze mogę odejść poprawić łódkę przekładnia jest samohamowna .Wada jest jak piszesz czas wciągania ale i mała siła potrzebna do wciągania .Druga wada o czym nie pisałem wciągarka waży z liną 6 mm 17 kg .i to na dyszlu przyczepki .Koło zapasowe idzie pod łódkę .Z wagą łódki i przyczepki zbliżam się do 600 kg DMC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca (edytowane) Ale waga na dyszlu jest ok. Odsuwanie wagi od haka sprzyja myszkowaniu przyczepy. A w czasie jazdy powietrze przy łódce odciąża hak. Kiedyś jak w przyczepie na konia wiozłem wystające deski to mnie zaczęło tak bujać, że o mało z drogi nie wyleciałemWidziałem fajny filmik gdzieś, spróbuję znaleźć. O to ten: Edytowane 1 Marca przez Qh_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja Ostatnio zrobiłem uchwyt na wędki na wymiar. Ale tak jak oryginalny jak są fale i lodka skacze, opadał. No to rurka Alu z połamanego zawieszenia KTM, w profil nitonakretka, żeby w łódce nie wiercić pianka, rurka z jednej strony gwint, z drugiej gumowa stopka, akurat na łódce jest próg. I … już mnie nie wkurza.https://zapodaj.net/plik-FKpgbi4ugm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja Ostatnio ze względu na małe DMC przyczepki podłodziowej kupiłem nową z większym DMC tz z 750 kg.Korzystając z filmu który wstawił Oh zeszło mi się dzień żeby ustawić dobrze łódkę na przyczepce.Teraz mam 50 kg nacisk na hak a przy zdjęciu silnika spalinowego z pawęży odjęciu zbiornika paliwa i akumulatora rozruchowego mam problem z uniesieniem dyszla przyczepki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja (edytowane) U nas wieje, to sobie myśle, co będę tak siedział. W majówkę przetestowałem oparcie zrobione w zeszłym roku sprawdziło sie świetnie a że niebieski brzydki, obiłem pod kolor. Teraz jest git. No i plecy nie bolą po całym dniu rzucania … https://zapodaj.net/plik-bFVMeb1xXg Edytowane 4 Maja przez Qh_ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) https://jerkbait.pl/topic/35797-tuning-przy-%C5%82%C3%B3dce-akcesoria-i-inne/page-15 Nie miałem tak dużych uszkodzeń, ale za to miałem baranka na dnie. A rys i ubytków od kamieni też sporo. Zajęło mi to kilka popołudni. Z 4 ? Po dwie godzinki? Łącznie z polerką. Nawet całego dna nie malowałem. Przejścia spokojnie do wyprowadzenia. Dobra pasta mocna wkrętarka i polerujesz. A latem kładziesz gdzieś pod dachem do góry dnem i wtedy dopiero jest git. Szczególnie do nakładania topkotu warto mieć na płasko. Edytowane 25 Czerwca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi