Qh_ Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Poducha na łódce. Mięczak jestem, teściowa sie upierała że uszyje więcej (jak szwagrowi) No i będziesz jej przykrość robił? Kupiłem gąbkę, i sie pojawia jeszcze dwie boczne i dziobówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Czołem majsterkowicze. Muszę wyciąć cztery otwory o średnicy 30mm w łodzi z laminatu. Podpowiedzcie proszę czym je najlepiej wykonać i na co zwrócić uwagę. Otwornica, wiertło stożkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Ja bym próbował otwornica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRZYCHU SZ-EK Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Otwornica bimetalowa i wierć na lewych obrotach mniej szarpie laminat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Laminat okleić dobrym papierem z klejem.W sklejce wywierć otwór ten sam co w laminacie , sklejkę przyłóż do laminatu i wywierć w laminacie .Otwór w sklejce nie pozwoli żeby otwornica uciekała na boki .Można narysować otwór , małym wiertłem powiercić wewnątrz otworu raz przy razie .Krawędzie doczyścić papierem lub frezem . Krawędź laminatu zabezpieczyć żywicą lub lakierem poliuretanowym żeby wilgoć nie dostawała się w laminat . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Zaopatrzę się we wspomnianą otwornicę.Za radą Sławka wytnę model ze sklejki i mam nadzieję, że niebawem będę cieszył się z panelu ładowania usb, woltomierza i gniazda zapalniczki w łodzi. Serdecznie dziękuję Wa za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Czym nie będziesz robił najważniejsze, żeby "rysować". Można nawet wiertłem piórkowym byle na wolnych obrotach i delikatnie z cierpliwością.Najgorzej przejść przez topkot, jak jest grubo lubi odprysnąć.Ostatnio wierciłem 12mm pod drabinkę zwykłym wiertłem i musiałem fest uważać, żeby ostrze nie złapało grubego wióra, bo wtedy potrafi łupnąć. Otwornica czy piórkowe mają tą zaletę, że jak masz dostęp np z bakisty możesz z zewnątrz na 2/3 a potem od wewnątrz podciąć i dokończyć z zewnątrz. Się zastanawiałem jak chciałem duży otwór na voltomierz, czy rurką zaostrzoną nie wypalić. Wypalał ktoś kiedyś? Przy okazji zalałoby ewentualne rozwarstwienia. Możesz też kupić otwornicę diamentową/korundową do ceramiki zamiast zębatej. Tym niczego nie wyłupiesz.Jakie tanie: https://allegro.pl/oferta/otwornica-diamentowa-30-mm-do-szkla-plytek-gresu-9902324047Gresu bym tym nie próbował atakować ale na 3 otwory w laminacie starczy.Tylko jak kupisz taką bez prowadzenia/wiertła, to jak radził Tabor - zrób sobie ze sklejki szablon, żeby Ci nie ociekło. Edytowane 19 Marca 2023 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Czym nie będziesz robił najważniejsze, żeby "rysować". Można nawet wiertłem piórkowym byle na wolnych obrotach i delikatnie z cierpliwością.Najgorzej przejść przez topkot, jak jest grubo lubi odprysnąć.Ostatnio wierciłem 12mm pod drabinkę zwykłym wiertłem i musiałem fest uważać, żeby ostrze nie złapało grubego wióra, bo wtedy potrafi łupnąć.I właśnie tego wolałbym uniknąć Otwornica z linku który podałeś wygląda obiecująco. Zamówię i przetestuje jak sobie poradzi z laminatem. Do odważnych świat należy:) Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Osobiście bym sugerował taka o jakiej pisał Krzysiek. Przykladowy link:https://allegro.pl/oferta/otwornica-koronka-bimetalowa-30mm-hitachi-752113-8725055282 do tego trzeba kupic mocowanie, które ma wiertło prowadzące. Zrobisz jak uznasz za słuszne. Ja życzę powodzenia i daj znać jaka wyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Niech kupi wiertło stożkowe 4 do 52 mm 40 pln/szt przyda się w warsztacie .Trzeba powoli i ostrożnie wiercić . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Pierwsze o czym pomyślałem to właśnie było wiertło stożkowe. Później pojawiły się sugestie otwornic. Kupię otwornicę i wiertło o którym wspomniał Sławek. Nie ma co dywagować, trzeba działać Panowie jeszcze raz dzięki za porady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 A u mnie wjechały poduchy od teściowej i drabinka zamocowana. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 A grzebał ktoś z Was przy śrubie?Poczytałem sobie i przy okazji wymiany olejów w silniku wjechała tez nowa śruba. Łódka fox 390 płaskodenna, lekka, szybka. Z yamą 25 wyciąga ok 50km/h, bardzo szybko sie napędza, muszę uważać z gazem, łapie wysokie obroty. No to … zamiast śruby 9 7/8 x 11 1/4 nabyłem 9 7/8 x 13. Powinna obniżyć obroty o jakieś 250rpm, lodka nie będzie taka dzika, ale powinna gnać jeszcze szybciej. Jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczek322 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Kiedy będziesz testować? Daj imfo jaka prędkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) No lipa, bo sie okazało, że ta nowa potrzebuje tulejkę dystansową której nie mam. Wiec zmieniłem olej dokreciłem starą śrubę i tyle. Tu rada dla wszystkich:Poprzedni właściciel dbał o łódkę. Pracuje w utrzymaniu ruchu, więc zna sie na dokręcaniu, a śrubę po zdjęciu zawleczki odkręciłem palcem. Miała delikatny luz. Wiec wychodzi na to, ze warto co roku wyjąc zawleczkę i tę śrubę dokręcić. Niby woda, ale tam i obroty i drgania więc się wyciera. Także dam znać jak zmienię. Może nawet zaryzykuję zmianę nad wodą, żeby były porównywalne warunki. Ogólnie warto poczytać. Jak silnik mocny i się szybko wkręca warto założyć „dłuższą” śrubę, może być szybciej. Za to jak ktoś ma ciężką łódź ze słabszym silnikiem warto dać krótszą, szybciej będzie wchodzić w ślizg, wejdzie na wyższe obroty i w konsekwencji też może być szybciej. Coś jak z autem, pod górę szybciej pojedzie na niższym biegu, a jak ma lekko potrzebuje wyższego biegu. Śruba to biegi. Nie wiecie, czy oryginalny licznik yamahy ma opcję pokazywania obrotów? Bo to pod obroty powinno się śrubę dobierać. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AngusCK Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Witam Kolegów.Jest w sprzedaży z na jednym z popularnych portali sprzedażowych (nazwa portalu zaczyna się na A....) wykładzina:"Teak EVA mata podłogowa do łodzi" - zdjęcia poniżej.Dane techniczne:1. Materiał: etylen-octan winylu (EVA)2. Kolor: jasnobrązowy (czarne linie) lub jasno szary (czarne linie)3. Rozmiar: 240x45cm 4. Grubość: od 5 do 6 mmSamoprzylepna Czy ktoś z Kolegów używał tej wykładziny i może się podzielić przydatnościa tego wyrobu do wyłożenia pokładu łodzi. W moim przypadku mam zamiar użyć jej do wyłożenia płaszczyzn poziomych pokładu i ławek. Nie będę jej stosował na pokład w części po którym się chodzi.Z góry dziękuje za informacje.Pozdrawiam Paweł z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 http://jerkbait.pl/topic/26740-co-na-pod%C5%82og%C4%99-naszych-%C5%82odzi/page-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AngusCK Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 http://jerkbait.pl/topic/26740-co-na-pod%C5%82og%C4%99-naszych-%C5%82odzi/page-11 Dziękuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Zrobisz jak uznasz za słuszne. Ja życzę powodzenia i daj znać jaka wyszło Otwornica bimetalowa i wierć na lewych obrotach mniej szarpie laminat. .Trochę to trwało, ale dzisiaj udało się wygospodarować trochę czasu. Otwornicą idzie elegancko. Trochę wyszczerbiło jeden otwór, ponieważ musiałem delikatnie poprawić wiertłem stożkowym. Summa sumarum, wyszło dobrze jestem zadowolony. Jeszcze raz dziękuję za pomoc Panowie. Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez UTi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Elegancko :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 UTi fajnie to wyszło .Mam nadzieję że wszystkie gniazda zabezpieczyłeś bezpiecznikami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 UTi fajnie to wyszło .Mam nadzieję że wszystkie gniazda zabezpieczyłeś bezpiecznikami .Sławku, moja wiedza w dziedzinie elektryki kończy się na tym, że wiem iż prąd jest w gniazdku i akumulatorzeZnajomy elektronik rozrysował mi schemat według którego mam podłączyć ten panel.Bezpiecznik dałem na przewodzie plusowym, blisko akumulatora.Jeżeli można zrobić to lepiej to proszę o sugestie. Mądrych ludzi warto słuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Elegancko.Jedynie te śrubki jakieś takie wielkie ... ładniej by było drobniejsze i czarne albo drobniejszy nit zrywny (który ma jeszcze tę przewagę, ze się nie zluzuje). Nie masz tam gniazda na stożkowe śruby? Jakiś kwasiaczek na torx'a albo nit byłby godny tego wykonania https://allegro.pl/oferta/sruba-czarna-m5x12-torx-narzedzia-skladane-11081238187?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=YTYzMDcwYTktOTRkZi00Y2FkLWFjYjctYTQwYmVkYjM1NjgzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=405d6313-7c00-4404-95a8-7f6b903a5da4albohttps://allegro.pl/oferta/m5x10-sruba-stozek-stozkowa-na-torx-nierdzewna-10s-8462636683 Bezpiecznik też uważam wystarczy jeden (ale elektrykiem nie jestem choć uprawnienia do 1kV mam ). Najważniejsze to dobrze zamocować przewody, tak, żeby nie tarły o nic albo ich nie przytrzasnęło coś, np gaśnica. Jak przewód dobry i nie będzie uszkodzony to i bezpiecznik będzie miał spokój. Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Elegancko.Jedynie te śrubki jakieś takie wielkie ... ładniej by było drobniejsze i czarne albo drobniejszy nit zrywny (który ma jeszcze tę przewagę, ze się nie zluzuje). Nie masz tam gniazda na stożkowe śruby? Jakiś kwasiaczek na torx'a albo nit byłby godny tego wykonania No nie dogodzisz… ;-) Gniazdo rzeczywiście jest na śrubę stożkową. Niestety tylko takie śruby udało mi się znaleźć w garażu w sobotnie popołudnie. Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez UTi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Z zazdrości musze swoją elektrykę poprawić . Jest tego na łódce sporo ale ja chce każde gniazdo i obwód elektryczny zabezpieczyć bezpiecznikiem .Wszystkie łączenia lutowane i zabezpieczone koszulką termokurczliwą .Mam też elektronikę przy napędzie windy do kotwicy , trzeba będzie płytki drukowane zabezpieczyć.Ile to pracy pochłania nas ta pasja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi