Qh_ Opublikowano 16 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2024 (edytowane) To u nas już długo był naprawdę spokój. Można było auto otwarte zostawić, sie zdarzało, nikt nawet za klamkę nie szarpał. Teraz słyszałem o jakiś szkodach, trochę napływowych jest. Ale tak ogólnie jeszcze jest ok. Twoja samoróbka super. Samoróbki najlepsze. Edytowane 16 Października 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysyterrorysta Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 Siemanko. Szukam jakiegoś patentu na przechowywanie wędek w bakiście. Aktualnie mam wrzucone 2 pokrowce i na to jeszcze kilka wędek i to strasznie uciążliwe jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 Mariusz kup twarda piankę tapicerską z 2 cm wyklej z niej miejsca na wędki i tyle .Powiedz mi po co Tobie tyle wędek .Ja wożę dwie jedna okoniówka druga na szczupaka .Bardzo rzadko wożę casta do trolingu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 (edytowane) Ja rozumiem. Okoniówka wklejka na okonki 1-9. „Okoniówka” na duże ryby małymi przynętami 1,5-12. Uniwersał stc 3-14 na większe przynęty. No i na juz duże przynęty i ryby stc 5-17,5 (pisze, że stc bo one są górą sporo niedoważone i maja kosmiczny zapas na rybie). Do tego sumowa 50-110. No i jest pięć. Zabieram, mam gdzie odłożyć, używam każdej na każdym wyjeździe. Wygoda, nie trzeba co główkę przepinać przynęt. A jakby nas na łódce było dwóch? Szwagier na szczęście bierze dwie. 4 mają miejsce w uchwycie - co juz wstawiałem. Sumowa pod nimi na dole na dolnik uchwyt, a szczytówka leży na piance na uchwycie transportowym do dziobówki. Nic się nie obija nie spada. Od niedawna mam jeszcze 2m x 3, kij do wypinanie przynęt to już leży na dnie. Edytowane 26 Października 2024 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysyterrorysta Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Mariusz kup twarda piankę tapicerską z 2 cm wyklej z niej miejsca na wędki i tyle .Powiedz mi po co Tobie tyle wędek .Ja wożę dwie jedna okoniówka druga na szczupaka .Bardzo rzadko wożę casta do trolingu .Myślałem właśnie o jakieś piance. A z tymi wędkami to wiecie jak to jest. Chcesz byc gotowy na wszystko to i tak jest. Tu do jerkow, tu do duzych przynęt , do mniejszych przynęt , do twitcha i 3 okoniówki no ale dzięki tem udaje sie łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 (edytowane) A ile jedziesz? Bo w łódce na przyczepie na twardej gąbce bedą sie obcierać. Wyłóż bakistę gąbką perforowaną taką jak w pokrowcach na broń, wędki pianka wędki. Nic się nie obciera i nie przesuwa. Mam tak jedną bakiste wyłożoną, małą ale pudełka sie nie przesuwają. Jak chowasz bez kołowrotków to w ogóle taki pokrowiec byłby malina.ja np okoniówkę delikatną to wożę w bagażniku w pokrowcu na wiatrówkę tylko miękkim i jestem spokojny.Tu masz twardy i o taką gąbkę mi chodzi łóżkowy króciak powinie wejść :https://allegro.pl/oferta/megaline-walizka-kufer-pokrowiec-na-bron-wiatrowka-czarny-125x29x11cm-gabka-13446415906 Edytowane 28 Października 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 (edytowane) Tu masz taką :https://allegro.pl/oferta/comfort-mat-soft-wave-15-pianka-dzwiekochlonna-bardzo-wysoka-jakosc-15334107306 Edytowane 28 Października 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysyterrorysta Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2024 (edytowane) Nie ma co Marcin pojechałeś po bandzie , pianka tapicerska nie ma prawa obetrzeć wędki .Jest wybór w twardości od 18 kg/m3 do 40 kg/m3 .Do tego dochodzą pianki specjalne jak masz kasę wyprofilują formatkę do wędki .Zwykłym klejem lub silikonem można porobić przegrody na blanki .Jedna wadą jest chłonność pianki , wilgoć jest okropna bo brzydko pachnie .Trzeba wietrzyć i suszyć taki schowek lub zastosować pianki zamknięto komórkowe jak przy wygłuszaniach samochodów .Jest ich duży wybór o różnej twardości . Ja bakisty wykleiłem pianką samoprzylepna samochodową a graty różne od kotwicy po wiosła przekładam starymi ręcznikami frote .Wędki trzymam na pokładzie w bocznych otwartych schowkach . Edytowane 13 Listopada 2024 przez Tabor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2024 (edytowane) Ta co wkleiłem jest super bo się po niej nic nie suwa. W bakiście zawsze jakaś wilgoć, kurz. Zależy ile sie jedzie i po czym. Jak gładko super ale jak droga dziurawa i ja np mam 30-50km to się przyczepa naskacze. Ja wędek w bakiście nie wożę ale mam tam parasol, wiosło, bosak, wszystko po dwóch sezonach poprzycierane. A gąbka wave ma dwie zalety, ustala przedmiot a ewentualny brud raczej jest w dołkach. Ale jak kto chce. Zwykła jak wypalą to już w ogóle. Ostatnio sie chwaliłem odkryciem na zimne dni rękawiczki winylowe. Ale teraz byłem 10 i 11 na wodzie sporo godzin. Zmarzłem jak nigdy. Temp. 0 st. Mgła, lekki wiaterek. Zmarzłem w łapy nawet w tej winylowej. A tu dziś szwagier wpada i dostałem takie coś: https://allegro.pl/oferta/zestaw-ogrzewacz-do-rak-zippo-srebrny-12h-benzyna-12912194689 12h grzeje jak wściekłe. Zero ognia, benzyna katalitycznie sie spała. Można trzymać zapalone w kieszeni, na piersi w rękach. No super rzecz. Polecam. Szkoda, że w weekend nie miałem … Edytowane 13 Listopada 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2024 (edytowane) Wszelkiej maści gąbki ,może lepiej amortyzują ale mają jeden minus chłoną wodę .Bakistę wyłożyłem karimatą i jak woda się dostanie to jest pod spodem .Wyciągam raz w roku po sezonie wycieram do sucha szmatą i jest ok najważniejsze ,że nie pije wody. Coś takiego https://www.planetasportu.com/Karimata-10mm-180x50cm-p605589 Edytowane 13 Listopada 2024 przez M a r a s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Nie chcę reklamować firmy bitmat.pl ale u nich kupiłem wszystko do wyciszenia samochodu .Maja wykładziny i pianki samoprzylepne do wygłuszenia samochodu .Pianka na bank nie chłonie wody bo wyklejałem ją lipne nadkola 2 warstwy .Przy zmianie opon sprawdzałem .Mam przednią bakistę i środkową wyklejoną pianką 10 mm leży w niej kotwica i uchwyty do trola .Nic się tam nie dzieje zero wilgoci .Mam do nich blisko musze podjechać i sprawdzić wykładziny samoprzylepne .Może by klapy bakist wykleił dobrze by było posiedzieć .Karimaty maja jedną ważną zaletę nie zmieniają grubości pod naciskiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Ja mam poduszki z gąbki. To fakt po kilku godzinach siedzenia plaskate są fest. Ale na następny wypad odzyskują kształt JA kombinuję teraz wymienić dołem karimatę albo piankę taką mam 2 mm grubości jak karimata (po kompach czy czymś) a na wierzch twardszą gąbkę fotelową jakąś. Jak robiłem poduszki na łódkę to kupiłem materac na łóżko i na styk wystarczył.Sama karimata trochę twardo. Zacznę od fotelika bo na oryginalnym po kilku godzinach duppa boli ... jak nie zapomnę w ferworze walki to ofocę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Bo Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Witam,a jaką szpachlę lub coś podobnego polecacie do uzupełnienia ubytków w kadłubie?Nie są to 'dziury' powstałe podczas użytkowania tylko powstałe w produkcji... Kilka dziur gdzie nie nałożył ktoś laminatu dokładnie... Dwie całkiem od spodu, 3 po bokach też "pod wodą" i z 4 na burtach powyżej wody.Nie ma przecieków, jedynie wygląda nie za ciekawie... Chciałbym to uzupełnić.Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Dziury to pojęcie względne ... Małe rysy wypełniam po prostu topkotem. Większe (np poprodukcyjne bąble) można żelkotem. No a jeśli są to większe dziury to ja bym użył mieszanki żywicy z włóknem szklanym, wyrównał i dopiero żelkot, topkot. Są też szpachle od razu z włóknem drobnym. Ale bez oglądania to jak przepisywanie lekarstw na ból brzucha bez wywiadu. Stawiam na żelkot albo szpachlę. Ale byś fotkę chociaż wstawił ... Najważniejsze żeby zanim zaklajstrujesz dziurę porządnie wysuszyć laminat, żebyś wilgoci w środku nie zamknął. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Bo Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 Właśnie są to te "bąble poprodukcyjne" wg mnie. Jutro zrobię fotki o ile będę miał siłę wyjść (jakieś grypsko mnie rozkłada)....Dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Bo Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 (edytowane) Patrzę, szukam i nie widzę opcji edycji mojego ostatniego wpisu. Nie chciałem śmiecić ale chyba muszę.....Zdjęcia tych "dziur" Edytowane 30 Listopada 2024 przez Marcin_Bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Spore. To nie bąbelki w żywicy. Jeśli maja po pare mm szerokości i np cm długości i widać włókno. To:1. Obskubać, poszerzyć dziurę o luźne brzegi (bo na takie wyglądają) może sie okazać, że sporo się odspoiło.2. Suszenie, porządne, bo jak woda weszła we włókna (a pewnie troche weszło) to po zaszpachlowaniu będzie sobie gryzła.3. Dobrze by było sprawdzić wilgotność po suszeniu. I to nie tylko w miejscu ubytku ale i dalej czy nie ma wilgoci.4. Szpachlowanie, jak masz żywicę i luźne włókno to można samemu. Jak nie to kupić szpachlę z włóknem do większych ubytków.5. Szlifowanie, topkot, polerka. Nieduża przyjemna robota. Warto to zrobić porządnie przez zimę. Najważniejsze usunąć wodę. A tak nawiasem to spore zaniedbanie przy produkcji … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Bo Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Ta jedna dziura ma około 1,5cm na 6....Zrobię jak mówisz.Dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Tak zrób jak napisał Marcin .Laminat musi być suchy .Jeśli masz dostęp do żywicy epoksydowej zrób sobie sam szpachlę .Nie używaj tej do samochodów ze sklepu .Żywica plus mikrobalony zrobisz gęstą masę i szpachlujesz to do drobnych ubytków .Jest to bardzo twarda szpachla nie nakładaj za dużo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tribal Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Dziś zakończyłem modyfikacje mojej windy do trolingu .Został dorobiony licznik elektroniczny głębokości trolowania .Licznik mierzy co 10 cm do 99,9 metra , błąd pomiaru licznika 1 % Dorobiłem sobie kilka klipsów . Edytowane 22 Stycznia przez Tabor 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Moja Tetryczka przy okazji montażu windy trolingowej dostała pompę zenzową Seaflo 12 V 750 GPH . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Władza zażyczyła sobie bosak to niech ma , taka tam samoróbka z kijkiem jesionowym . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Piękny.U nas uznają bosak na wiośle. Mam składany pagaj z Juli (zawsze się moze przydać) i raczka ma dwa „haki” pióro ma dziury na palce. Lekkie to, składane w bakiście nie czuć.Ale chyba dorobię bosak na końcu zrobionego wypinacza. Czasem może się. przydać jak wiatr zniesie coś w gałęzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi