Skocz do zawartości

Tuning przy łódce, akcesoria i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo często  na dnie starorzeczy  leżą gałęzie , pozostałości   po bobrach .

Głęboko nie jest to się bosak przyda do uwalniania przynęt .

Patrzyłem te ze sklepu aluminiowe i plastikowe nie pasowały mi to sobie dogrzebałem .

Gdzies tu wklejałem, miałem wypinacz z Allegro ale starczał do 3m a zaczepy często w dołku za główką. Zreszta mi się po roku rozleciał. To kupiłem porządny składak do mycia FV dorobiłem sprężynę i teraz wyciągam wszystko do 6m bez problemu. I na to z drugiego końca może dorobię bosak to jeszcze drzewa będę obierał na 8m  :D

sprezyna naprawdę pięknie prowadzi do przynęty.

Edytowane przez Qh_

• 2 tygodnie później...

Przez kilka lat strasznie mnie wkurzała wyciągarka przy przyczepie  do wodowania łódki .

To się zacinała a to się raz zatarła a to nie zablokowałem i łódka  wróciła siłą grawitacji do wody .

Biuro otwarte no to sobie robotę wymyśliłem wyciągarka do wodowania łódki samohamowna .

Stary dziadek jestem to i leże będzie kręcić a że powoli  czas mam .

Przekładnia ślimakowa 30;1 samohamowna do tego przekładnia zwiększająca obroty bębna 1;2 .

Wychodzi że wyciągarka będzie miła przełożenie 15;1 a dotychczasowa 4,5 ;1 .

Dopisze jeszcze że strasznie mnie wkurzała zapadka terkotka od wyciągarki .

Jak na razie jestem na takim etapie .

c.d.n.

post-57656-0-68161300-1739650403_thumb.jpg

post-57656-0-31465100-1739650423_thumb.jpg

Edytowane przez Tabor
  • Like 4

Przez kilka lat strasznie mnie wkurzała wyciągarka przy przyczepie do wodowania łódki .

To się zacinała a to się raz zatarła a to nie zablokowałem i łódka wróciła siłą grawitacji do wody .

Biuro otwarte no to sobie robotę wymyśliłem wyciągarka do wodowania łódki samohamowna .

Stary dziadek jestem to i leże będzie kręcić a że powoli czas mam .

Przekładnia ślimakowa 30;1 samohamowna do tego przekładnia zwiększająca obroty bębna 1;2 .

Wychodzi że wyciągarka będzie miła przełożenie 15;1 a dotychczasowa 4,5 ;1 .

Dopisze jeszcze że strasznie mnie wkurzała zapadka terkotka od wyciągarki .

Jak na razie jestem na takim etapie .

c.d.n.

A nie lepiej zamontować elektryczna wciągarkę, którą możesz sterować jedną ręką a drugą ustawić łódke, to jest dopiero komfort i wygoda post-64358-1739651049,5115_thumb.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ale rozumiem, że wyciągarka bierze prąd z instalacji samochodu? Tylko wtedy trzeba by jej zapewnić trochę grubsze przewody niż do ledów  :D

Najlepiej osobny do wyciągarki. Czyli druga wtyczka. I tylko własny samochód.

Mi tam raz na dzień pokręcić korbą nie przeszkadza.

• Like 1

Może i masz rację z dyneemą mam ją  przy windzie kotwicznej  .

Wada jest taka że się rozciąga , jest moment kiedy przestaje się rozciągać i następuje szarpnięcie .

Do tego linki dyneema zaciskają się na bębnie  .

Linki stalowe nierdzewne są tanie i nie potrzebują konserwacji .

No niestety nie ma takiej możliwości bęben obsadzony jest w ślimacznicy na wieloklinie .

Ma  to wady i zalety .Zaletą jest to że sam mogę zwodować łódkę i nie pilnować zapadki wyciągarki .

Przy wciąganiu zawsze mogę odejść poprawić łódkę przekładnia jest samohamowna .

Wada jest jak piszesz czas wciągania ale i mała siła potrzebna do wciągania .

Druga wada o czym nie pisałem wciągarka waży z liną  6 mm 17 kg .i to na dyszlu przyczepki .

Koło  zapasowe idzie pod łódkę .

Z wagą łódki i przyczepki zbliżam się do 600 kg DMC .

Ale waga na dyszlu jest ok. Odsuwanie wagi od haka sprzyja myszkowaniu przyczepy. A w czasie jazdy powietrze przy łódce odciąża hak.

Kiedyś jak w przyczepie na konia wiozłem wystające deski to mnie zaczęło tak bujać, że o mało z drogi nie wyleciałem

Widziałem fajny filmik gdzieś, spróbuję znaleźć.

O to ten: 

Edytowane przez Qh_
  • Like 2

• 2 miesiące temu...

Ostatnio zrobiłem uchwyt na wędki na wymiar. Ale tak jak oryginalny jak są fale i lodka skacze, opadał.

No to rurka Alu z połamanego zawieszenia KTM, w profil nitonakretka, żeby w łódce nie wiercić pianka, rurka z jednej strony gwint, z drugiej gumowa stopka, akurat na łódce jest próg. I … już mnie nie wkurza.

c4de7b6675515.jpghttps://zapodaj.net/plik-FKpgbi4ugm

• Like 1

Ostatnio ze względu na małe DMC przyczepki podłodziowej kupiłem nową z większym DMC tz z 750 kg.

Korzystając z filmu który wstawił Oh zeszło mi się dzień żeby ustawić dobrze łódkę na przyczepce.

Teraz mam 50 kg nacisk na hak a przy zdjęciu silnika spalinowego z pawęży odjęciu zbiornika paliwa i akumulatora rozruchowego 

mam problem z uniesieniem dyszla przyczepki . 

• Like 1

U nas wieje, to sobie myśle, co będę tak siedział. W majówkę przetestowałem oparcie zrobione w zeszłym roku sprawdziło sie świetnie a że niebieski brzydki, obiłem pod kolor. Teraz jest git. No i plecy nie bolą po całym dniu rzucania …

978c4ef30e35c.jpghttps://zapodaj.net/plik-bFVMeb1xXg

Edytowane przez Qh_
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...

https://jerkbait.pl/topic/35797-tuning-przy-%C5%82%C3%B3dce-akcesoria-i-inne/page-15

Nie miałem tak dużych uszkodzeń, ale za to miałem baranka na dnie. A rys i ubytków od kamieni też sporo. Zajęło mi to kilka popołudni. Z 4 ? Po dwie godzinki? Łącznie z polerką. Nawet całego dna nie malowałem. Przejścia spokojnie do wyprowadzenia. Dobra pasta mocna wkrętarka i polerujesz.

A latem kładziesz gdzieś pod dachem do góry dnem i wtedy dopiero jest git. Szczególnie do nakładania topkotu warto mieć na płasko.

Edytowane przez Qh_