Skocz do zawartości

Morethan AGS / Morethan BRANZINO AGS

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

to musiało być chyba ML, możesz coś więcj napisać o jego pracy, ja szukam kija do łowienia woblerami typu minnowa w nocy przy opaskach, ze stosunkowo "delikatnym" tipem i siłą w dolniku o akcji najlepiej Med-Fast i wydaje mi, że SeaBass'owe kije powinny tu pasować idealnie

Mogę opisać konkretnie ten model, który posiadałem przy czym do nocnego łowienia na opaskach szukałbym czegoś bardziej pancernego.

Ja zakupiłem ten kij z myślą o boleniach żerujących na oddalonych od brzegu przykosach. Użytkowo sprawdził się w 100%. Odległości jakie udawało się uzyskać tym kijem były sporo wyższe niż kijami które posiadałem do tej pory(st.croix avid, atc III, batson rx8). Najbardziej jednak urzekła mnie w tym kiju praca blanku. W trakcie prowadzenia przynęty był typowo szczytowy, natomiast po zacięciu przechodził w piękną parabolę i amortyzował na całej długości, żadna ryba nigdy mi z niego nie spadła. Warto też wspomnieć o czułości tych kiji, wg mojej oceny jest na poziomie Phenix'a K2 zresztą struktura blanku jest bardzo podobna.

Powodem sprzedaży była obawa o uszkodzenie przy przedzieraniu się przez nadwiślańskie krzaki.

• 3 tygodnie później...

Swego czasu miałem Branzinio 2,90 cw.do35gr ,tyle ze uzbrojonego w tytany.Niestety moim zdaniem kij nie warty pieniedzy jakie woła za niego daiwa, na dodatek leciał na pysk czego bardzo nie lubie.sprzedałem i kupiłem w to miejsce St.croixa Legendary i jestem w 100% usatysfakcjonowany z tego kijka

Edytowane przez phantom72

zobaczymy , leci do mnie AGS 92L

92L , nie widzę tego modelu w katalogu z 2014 r ale będę wdzięczny jak podzielisz się opinią na jego temat.W moim przypadku jeśli bym się zdecydował to jedynie 97LML.Szkoda jedynie ze Daiwa przy kiju który kosztuje 1000€ nie oferuje jego nabywcom dożywotniej gwarancji 

bo to nie Branzino

http://all.daiwa21.com/fishing/item/rod/salt_rd/morethan_ags/index.html

Branzino 97LML, wydaje się być idealny (parametrami), ale i cena wyższa i dłuższy (wolę krótsze obecnie :) ), aczkolwiek jeśli 92L się spodoba ...

acha i nigdy nie zapłaciłbym 1000E a za kij, Morethan AGS 92L, to około 1650zł, zwykły Morethan w Tytanach to ok. 1400zł, a Branzino AGS to około 2500zł, ale kurs Jena szybko rośnie

Edytowane przez bazyloss

No cena zdrowo przesadzona , ja swojego kupowałem kilka lat temu za 2,500 koła ale jak już pisałem niezbyt mi podszedł.Ten 97LML patrząc na parametry byłby idealnym uniwersałem jak dla mnie.Na dzień dzisiejszy zadowala mnie St. Croix , Tournament i HM-X ale jesli Daiwa spuści nieco z tonu tak jak w przypoadku certaty ktorej cena spadła o dobre kilka stówek  to kto wie może pokuszę się o kupno tego patyka

, Morethan  92L, 

Miałem taka Daiwe 2,75 c.w. o ile dobrze  pamiętam do 23gr , świetny kijek do małych i średnich gum.Sam kijek lekki jak piórko 120gr w połączeniu z Exo miałem zestawik który ważył 300gr z kawałkiem:) Coś mnie niestety podkusiło i sprzedałem :/

przyleciał, samo wykonanie, akcja, progresja - TOP of the TOP, balans już z kołowrotkiem 250g jest prawidłowo wyważony

nigdy nie widziałem tak gnącego się złącza - bajka po prostu, no i "elektryka" jaką generuje blank

niestety za słaby :( na klenie, jazie, bolenie na lekko super, ale na stawianie w nurcie minnow 9cm troszkę za delikatny

chyba odeślę, bo niepotrzebnie będzie mi się dublował z Lamigalsem XSH

chyba, że ktoś chętny , to oddam poniżej zakupu - za 1500zł z wysyłką kurierską i zamówię ML, bo już jestem pewny , że kierunek jest dobry

Edytowane przez bazyloss