chulo Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 WitamZłowiłem wczoraj rybkę, nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie dość dziwny jej wygląd. Obastawiam na bolenia choć ryba ma dziwnie czerwone płetwy i była dośc gruba. Może to jakaś mieszanka z jaziem?Poz Chulo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Widząc 1 foto miałem ochotę powiedzieć boleń, drugie utwierdza mnie w przekonaniu że jest to jaź. Autorytetem jednak nie jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baloo Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Rzuciłem monetą i wyszło że boleń. Tak powazniej, to jaź ma nieco inny pysk. Ładnie wybarwiony i odkarmiony bolek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chulo Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Mi pasowałby jazik, 56cm to już niezła sztuka by była. Ba nawet medalowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baloo Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 @chulo - zgłosić możesz. Redakcje naszych wiodących pism wędkarskich nie takie babole puszczały. Tyle że wciąż na 99% będzie to bolek. ale marzyć można zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mkuczara Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 To chyba mityczny klenio-jaz (albo bolen bez charakterystycznej zuchwy hie hie). Tak na serio obstawiam bolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 ...gdybym widział tylko pierwsze zdjęcie powiedziałby boleń,ale na drugim zdjęciu wygląda na jakąś hybrydę z jaziem...a to ponoć ta sama ryba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Ja bym obstawił jazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zulus Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Mi równierz wygląda to na jazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Chyba jest to skarłowaciały boleń.Łowiłem już podobne na Wiśle.Myślę, że może to być wynik jakiegoś poplątanego tarła bolenia z jaziem... Na drugim zdjęciu wygląda bardzo podobnie do jazia.Jednak widziałem jazie 50+ i wyglądają zupełnie inaczej. Są dużo, dużo szersze w grzbiecie i mają trochę inne pyski, niż ten na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Przy pierwszym zdjęciu rzeczywiście można mieć wątpliwości ale wynika to bardziej z perspektywy. Na drugim wg mnie to jaź, pysk, pokrój ciała, płetwy i łuski wskazują na tą rybę, tylko czy miał 56cm to nie wiem? Na zdjęciu wygląda bardziej na 46cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcinesz Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Mi też to wygląda jednak na jazia - przejrzałem w celach porównawczych wątek z jaziami oraz boleniami. W tym pierwszym zwróćcie uwagę, że jazie na fotkach tam zaprezentowanych mają różne pyski - od leszczowych wysuwających się w trąbkę (chyba że to też jakaś hybryda) do tępo zarysowanych z obrysem podobnym właśnie do pysków bolków. @chulo - najlepiej po prostu odpowiedz sobie, jak wziął i jak walczył - czy jak boleń czy jaź - wtedy będzie wszystko jasne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zulus Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Dobre spostrzezenie, sposob walki by napewno wiele wyjasnil, choc i tak mysle ze to jaz . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Chyba jest to skarłowaciały boleń. Łowiłem już podobne na Wiśle. Kolo bergla zadna mutacja nie zaskakuje. Ostatnio pieknie wybarwiony sandacz. Na zielono... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danielXR Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 pokazałem dziś te fotki znajomemu ichtiologowi, twierdzi że to hybryda jazia z boleniem, podobno w naturze wśród karpiowatych takie rzeczy się często zdarzają, szczególnie gdy ryby mają tarło w tym samym okresie i na dodatek w podobnych miejscach. I najwyraźniej nie był zdziwiony tymi fotkami... czyli rzekłbym wszystko w w normie, heheheh. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chulo Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Zdziwiła mnie właśnie waleczność tej ryby, normalnie bolka tej wielkości holuje się szybciuteńko i bez problemu a ta ryba nie poddawała się tak łatwo. Przy zacięciu pochlapała przez chwilkę przy powierzchni (jak jaź) a później szła przy dnie i ciężko było ją oderwać. No i przy samym podebraniu narobiła mnóstwo zamieszania. Wujek napisał że miała dla niego najwyżej 46cm... Cóż robiąc dobrą fotkę można i z kiełbia metrowca zrobić... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jeziorm 1 Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 były już klenio-jazie...teraz pokazał sie bolenio-jaź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Trzeba było się go zapytać!Dla mnie Jazik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 pokazałem dziś te fotki znajomemu ichtiologowi, twierdzi że to hybryda jazia z boleniem, podobno w naturze wśród karpiowatych takie rzeczy się często zdarzają, szczególnie gdy ryby mają tarło w tym samym okresie i na dodatek w podobnych miejscach. I najwyraźniej nie był zdziwiony tymi fotkami... czyli rzekłbym wszystko w w normie, heheheh. Pozdr Dzięki za wyjaśnienie. Jednak wypowiedź ichtiologa jest bardziej wiarygodna niż nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Cóż robiąc dobrą fotkę można i z kiełbia metrowca zrobić... Pozdrawiam Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 joker Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 pokazałem dziś te fotki znajomemu ichtiologowi, twierdzi że to hybryda jazia z boleniem, podobno w naturze wśród karpiowatych takie rzeczy się często zdarzają, szczególnie gdy ryby mają tarło w tym samym okresie i na dodatek w podobnych miejscach. I najwyraźniej nie był zdziwiony tymi fotkami... czyli rzekłbym wszystko w w normie, heheheh. Pozdr Mimo że nie jestem ichtiologiem, to z tym podejściem, że w naturze wśród karpiowatych takie rzeczy się często zdarzają, bym polemizował. Prędzej uwierzę w to, że to efekt zarybień z ośrodków hodowlanych, w których sztucznie pozyskuje się narybek jazia i bolenia. Tam jest większe prawdopodobieństwo na spotkanie się w tym samym miejscu i czasie tarlaków obu gatunków ryb. Natura sama sobie dobrze radzi od milionów lat, dzięki niej mamy czystość gatunkową. Hybrydy wśród zwierząt częściej zostały stworzone przez człowieka, umyślnie lub z przypadku. Wracając do ryby ze zdjęcia. Bliższa jest jaziowi: łuska, budowa głowy, kolor płetw. Jedynie smuklejsza budowa ciała nie pasuje do jazia tej długości. Pierwsze zdjęcie do tego bardziej go wydłuża. Czy, to jest taka forma gatunku, czy hybryda, tego na oko nawet ichtiolog nie stwierdzi w 100% procentach. W niektórych hodowlach np.: w Rybackim Zakładzie Doświadczalnym w Zatorze hoduje się jazie i jego ozdobną odmianę Orfa. Orfy są smuklejsze. Gdyby dalej je krzyżować z jaziami, uzyskamy pewnie bardziej wysrebrzone formy. Dlatego stawiam na jazia skrzyżowanego z orfą w ośrodku hodowlanym, niż na jazia z boleniem, do tego skrzyżowanego w naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 były już klenio-jazie...teraz pokazał sie bolenio-jaź... ...a może klenio-boleń, to ważne bo wówczas wymiar ochronny będzie wynosił tylko 25 cm A może się mylę i należy kierować się średnią 32,5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Jeżeli to jest naturalna hybryda jazia i bolenia to chyba trzeba ochrzcić nowy gatunek... jazio-boleń czyli: JABOL ps. ryba bardzo ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darek65 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Friko - Siła sugestii jak widać jest wielka.Za jednym z kolegów - zgłoś tego jazia do rekordów WW, będzie medal. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Ciekawe kto następny złowi Jabola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chulo Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Jeszcze jedna ryba, może to jakiś nowy gatunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
chulo
Witam
Złowiłem wczoraj rybkę, nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie dość dziwny jej wygląd. Obastawiam na bolenia choć ryba ma dziwnie czerwone płetwy i była dośc gruba. Może to jakaś mieszanka z jaziem?
Poz Chulo
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi