Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

czy znajdę jakiegoś dobrego serwisanta w woj. podlaskim ewentualnie lubelskim? do przeczyszczenia i smarowania stradic i sahara (stara seria) chyba że zajdzie się magik potrafiący doprowadzić do ładu balzera 825i (nie wiem o co chodzi ale strasznie niszczy mi żyłę i plącze...może kwestia marki...)

Pozdrawiam, Daniel.

w balzerze kombinowałem już, jest tam tulejka ślizgowa i wypada czasem z roli przez co żyła opiera się o nieruchomy element i trze...po rozebraniu i złożeniu na nowo niby jest ok ale i tak żyłkę niszczy, czuć to pod palcem i widać jak się skręca...podejrzewam, że trzeba coś tam jeszcze pogmerać

Witam,

Mam pytanie,kupiłem taki egzemplarz : http://jerkbait.pl/topic/69917-shimano-stradic-2500fb-szpula/ .Doradźcie czy mam szukać już korby czy wystarczy zakupić tylko łożysko?

Hehehe :) to o łożysko podpierajace kolo przekładni chodziło, ale ja bym obstawial na 99% stuki z posuwu szpuli, łożysko na pewno nie stuka.

Pod obciążeniem-oscylacja(bo łożyska jarmolą),jak nic... ;) 

a tu jest wiele miejsc do sprawdzenia :D śruba ślizgacza,tulejki worma i półksiężyca...

ew można zmienić na łożyska jeśli przekładnia cicha.  

Stwierdziłem że lepiej jak dołożę i kupię coś z wyższych modeli niż mam się zrazić na pierwszym shimano którym bym miał.Inny kolega napisał mi że jakby co weźmie tak więc odstąpiłem go i grzecznie poinformowałem sprzedającego co i jak.

I teraz jest problem bo nie wiem czy mam coś kupić za ok.800-1000 czy lepiej dołożyć i kupić np.twin powera. ..i bądź tu mądry.

Stwierdziłem że lepiej jak dołożę i kupię coś z wyższych modeli niż mam się zrazić na pierwszym shimano którym bym miał.Inny kolega napisał mi że jakby co weźmie tak więc odstąpiłem go i grzecznie poinformowałem sprzedającego co i jak.

I teraz jest problem bo nie wiem czy mam coś kupić za ok.800-1000 czy lepiej dołożyć i kupić np.twin powera. ..i bądź tu mądry.

Kupisz TP to będziesz kręcił nosem że nie kupiłeś Stelki.

Kup Biomastera FB.

• Like 1

Czy jakiś serwisant posiada w swoich zbiorach zbędną tulejkę z rolki kabłąka jednoelementowego. Znajdują się one(2) na osi podtrzymującej łożysko z prawej i lewej strony. Wymiary tulejki to 4x5x2 mm. Na foto w środku.

4435754_140220161227.jpg

4435798_140220161229.jpg

Edytowane przez vako

Mam pytanie.

Jakiego typu łożysk EZO użyć zamiast oryginalnych do starego 1010 gt shimano? Chodzi o to czy moga być zwykłe stalowe, czy muszą być nierdzewne tak jak oryginały? Wymiary łożysk to 13x7x4- jeżeli popełniłem błąd proszę o poprawienie mnie. Chodzi o wymiar środka łożyska bo mierząc wychodzi między 6 a 7 mm.

Jeśli łowisz w solance to nierdzewka,a bez topienia w słodkiej zwykłe.

Stare czasem wystarczy wyczyścić(ew otwierając przesmarować) bywają lepsze od nowszych... <_<

7x13x4  trzy sztuki(pod rotorem takie samo jak w korpusie).

Jeśli łowisz w solance to nierdzewka,a bez topienia w słodkiej zwykłe.

Stare czasem wystarczy wyczyścić(ew otwierając przesmarować) bywają lepsze od nowszych... <_<

7x13x4  trzy sztuki(pod rotorem takie samo jak w korpusie).

Pewnie dwie sztuki 7x13x4 i jedna 7x11x3 :D .

Problem w tym, że kilka lat do tyłu wypłukałem je w benzynie ekstarkcyjnej. Od tamtego czasu kołowrotek leżał sobie. Zebrało mi się na serwis. A mam go od nowości . Czyli 20 lat. Moje pierwsze shimano. Kupione u Roberta Taszarka w Poznaniu. Stan reszty mechanizmów ok.. tylko czuć kulki. :)

A otworzyć jak je można? Jakimi Narzędziami? Bo próbowałem i lekko wgięła sie blaszka zaślepiająca.

Zegarmistrzowska robota...trzeba podważyć od bieżni zewnętrznej,

wypłukanie usunęło smar,który można uzupełnić rozbierając lub pewnie? rozrzedzając czy czujnie podgrzewając...

Oryginalne(jeśli nie zużyte) są lepsze od zamienników.