Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie kompatybilności szpul do shimano stradic 4000 gtm-rb czy szpule są kompatybilne z pozniejszymi modelami np rc czy rd? Czy pasują może od shimano super gtm-rb? Mam do tego kołowrotka dwie szpule grafitową i metalową ale ta nie jest kompletna brakuje tego zakręcanego kapsa i całego mechanizmu trzymajacego szpule na osi kołowrotka, można gdzieś te części dokupić?

Sorry za post pod postem, ale mam spory problem. Po rozkręceniu mojego czarnucha super aero 4000gt zauważyłem ze obudowa wodzika jest pęknięta w miejscu gdzie znajduje sie oś główna. Niby jest jeszcze ta blaszka ktora zabezpiecza wodzik przed przesuwaniem po osi i ona wszystko trzyma. Może ma ktoś taki wodzik nr ze schematu to 5263. Może wypowie się jakiś fachowiec czy to normalne że jest pęknięty.

Nieszczęsny BL-3...

Takie pęknięcie to ,,normalny'' objaw upadku kołowrotka na szpulę.

Skoro jest pęknięcie to upadek nie był z dużą siłą.

Da radę łowić z tak pękniętym elementem, ale najlepiej wymienić na sprawny.

Bo ukruszony element jak wpadnie w przekładnie to zrobi brzydko.;-)

• Like 1

Pasuje od wielu tylno-hamulcowych Shimano tylko w rozmiarze 3000/4000:

-Super Aero GT/GTM,

-Stradic GTM,

-Super X GT/GTM,

-Stradic X GTM/GTM HS,

-Symetre RH,

-Biomaster LS,

-TP XTR.

Wiedza perfekcja :) .Arku Ci co przynajmniej raz upuścili czarną maszynkę, to wiedzą co w niej pęka :D . Już i oś prostowałem XTR-e po upadku ale Bl-3 wytrzymał.

• Like 1

Józiu, na Twoim przykładzie widzimy, że upadek upadkowi nie równy;-)

Trzeba uważać z każdym kołowrotkiem pod tym względem.

Części BL-3 są już ciężkawe do dostania.

Ale mam nadzieję, że Twój zapas leży nienaruszony;-)

Leży i czeka na trudne czasy, oby dalej cierpliwie czekał :) .

• Like 1

Koledzy, czy moglibyście mnie oświecić w pewnej kwestii...?

Chodzi o stosunek luzu na wormie i luzu na przekładni.

Mowa o Shimaniakach...

Z moich obserwacji wynika, że poprawna praca kołowrotka to odpowiednie spasowanie przekładni (zostawienie optymalnego luzu) i odpowiednie wykasowanie luzu pod wormshaft'em.

Jeśli przekładnię ustawiam tak, że kołowrotek kręci lekko, nie zabkuje, jest minimalny luz...ale pod wałkiem źle wykasuję luz to i tak coś szumi, stuka itp.

Jeśli za mocno skasuję luz pod wormem to nawet dobrze ustawiona przekładnia pracuje ciężko, szumi i potrafi stukać :/

Czy jest jakaś recepta - jakiś poprawny stosunek tych luzów żeby było cacy ? :)

Panowie potrzebuję pomocy w sprawie kołowrotka Baitrunner 4000 FB. Kołowrotek od dnia zakupu miał mały problem. Chodzi o to, iż jak się kreci normalnie chodzi płynnie i bez zacięć. Natomiast jak kręcę bardzo wolno dochodzi do lekkiego zacinania. Co może być tego przyczyną i ewentualnie jak to wyeliminować ?

Kolego coś cię gniecie,przeczytaj dokładnie co napisałem, że trzeba rozkręcić aby się przekonać co jest powodem takiej sytuacji. Przynajmniej staram się coś podpowiedzieć,a jak jesteś takim wielkim znawcą to napisz co jest przyczyną i po sprawie.

Jak nie jestem pewny na 100% to się nie odzywam.

Napisałem bo zaciekawiła mnie ta śrubka :-)

A może wystarczy tylko smaru załadować w prowadnice? A może to efekt fotelowej nadgorliwości?

Fotelowym entuzjastą kręcenia nie jestem :) Rozkręciłem,oczyściłem i nasmarowałem. Śrubek odkręconych nie stwierdziłem :)

Efekt tego zacinania jest taki , że kręcąc wolno w jednym położeniu następuje przyblokowanie.