Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ja pisałem o "białym" Stradicu 4000FAFaktycznie moja pomyłka ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mam pytanie odnośnie kompatybilności szpul do shimano stradic 4000 gtm-rb czy szpule są kompatybilne z pozniejszymi modelami np rc czy rd? Czy pasują może od shimano super gtm-rb? Mam do tego kołowrotka dwie szpule grafitową i metalową ale ta nie jest kompletna brakuje tego zakręcanego kapsa i całego mechanizmu trzymajacego szpule na osi kołowrotka, można gdzieś te części dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Najprawdopodobniej dziś będę rozbierał Exage 4000FB, naturalnie rolkę też rozkręcę i mogę dać foto oraz zmierzyć co trzeba.Masz schemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttoomm Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Masz schemat?Korzystam z tego: http://roulementcasting.com/schema-shimano-exage-4000fb/ Co prawda rolka oznaczona jest innym numerem jak ta ze Stradica, ale ja nie znalazłem żadnej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Dzięki,nr.części spisane .Ciekawe czy dostępne będą u Mefisto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Ktoś wie czy można zastąpić szpule od techniuma 1000 fd jakaś plytka "S"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Czy do stradica gtm-rb pasuje szpula od exange rc z tylnym hamulcem. Na zdjęciach szpula wyglada podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Sorry za post pod postem, ale mam spory problem. Po rozkręceniu mojego czarnucha super aero 4000gt zauważyłem ze obudowa wodzika jest pęknięta w miejscu gdzie znajduje sie oś główna. Niby jest jeszcze ta blaszka ktora zabezpiecza wodzik przed przesuwaniem po osi i ona wszystko trzyma. Może ma ktoś taki wodzik nr ze schematu to 5263. Może wypowie się jakiś fachowiec czy to normalne że jest pęknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Nieszczęsny BL-3...Takie pęknięcie to ,,normalny'' objaw upadku kołowrotka na szpulę.Skoro jest pęknięcie to upadek nie był z dużą siłą.Da radę łowić z tak pękniętym elementem, ale najlepiej wymienić na sprawny.Bo ukruszony element jak wpadnie w przekładnie to zrobi brzydko.;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Dałem ogłoszenie do działu kupię, od jakich modeli pasuje ta cześć? Musi być koniecznie rozmiar 3000/4000? Czy od mniejszych tez pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Pasuje od wielu tylno-hamulcowych Shimano tylko w rozmiarze 3000/4000: -Super Aero GT/GTM,-Stradic GTM,-Super X GT/GTM,-Stradic X GTM/GTM HS,-Symetre RH,-Biomaster LS,-TP XTR. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Pasuje od wielu tylno-hamulcowych Shimano tylko w rozmiarze 3000/4000: -Super Aero GT/GTM,-Stradic GTM,-Super X GT/GTM,-Stradic X GTM/GTM HS,-Symetre RH,-Biomaster LS,-TP XTR.Wiedza perfekcja .Arku Ci co przynajmniej raz upuścili czarną maszynkę, to wiedzą co w niej pęka . Już i oś prostowałem XTR-e po upadku ale Bl-3 wytrzymał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Józiu, na Twoim przykładzie widzimy, że upadek upadkowi nie równy;-) Trzeba uważać z każdym kołowrotkiem pod tym względem.Części BL-3 są już ciężkawe do dostania.Ale mam nadzieję, że Twój zapas leży nienaruszony;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Józiu, na Twoim przykładzie widzimy, że upadek upadkowi nie równy;-)Trzeba uważać z każdym kołowrotkiem pod tym względem.Części BL-3 są już ciężkawe do dostania.Ale mam nadzieję, że Twój zapas leży nienaruszony;-)Leży i czeka na trudne czasy, oby dalej cierpliwie czekał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Lepiej mieć i nie potrzebować Józku;-) Oby ten stan utrzymał się jak najdłużej!!! Co do samych poszukiwań BL-3 czy innej części- warto popytać kolegów których nicki nie raz się już tu powtarzały...Również pytać u serwisantów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Rozumiem , że bl-3 to oznaczenie tej czesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Taki napis na niej widnieje w rozmiarach 3000/4000.BL-1 występuje w rozmiarach 1000/2000/2500.Ale jak szukać to po numerze ze schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Próbował ktoś kleić tą cześć? Nie wiem czy uda mi się ją gdzieś zdobyć :/ i zastanawiam się co można by zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Koledzy, czy moglibyście mnie oświecić w pewnej kwestii...? Chodzi o stosunek luzu na wormie i luzu na przekładni.Mowa o Shimaniakach... Z moich obserwacji wynika, że poprawna praca kołowrotka to odpowiednie spasowanie przekładni (zostawienie optymalnego luzu) i odpowiednie wykasowanie luzu pod wormshaft'em. Jeśli przekładnię ustawiam tak, że kołowrotek kręci lekko, nie zabkuje, jest minimalny luz...ale pod wałkiem źle wykasuję luz to i tak coś szumi, stuka itp.Jeśli za mocno skasuję luz pod wormem to nawet dobrze ustawiona przekładnia pracuje ciężko, szumi i potrafi stukać :/ Czy jest jakaś recepta - jakiś poprawny stosunek tych luzów żeby było cacy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b_biba Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Panowie potrzebuję pomocy w sprawie kołowrotka Baitrunner 4000 FB. Kołowrotek od dnia zakupu miał mały problem. Chodzi o to, iż jak się kreci normalnie chodzi płynnie i bez zacięć. Natomiast jak kręcę bardzo wolno dochodzi do lekkiego zacinania. Co może być tego przyczyną i ewentualnie jak to wyeliminować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Bez rozkręcenia się nie obejdzie, może to być błachostka, mogło się coś poluzować, potrafi też odkręcić się śrubka i będzie blokować przekładnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Która śrubka w tym młynku ma niby zaczepiać o przekładnie? Tzn która potrafi się odkręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Kolego coś cię gniecie,przeczytaj dokładnie co napisałem, że trzeba rozkręcić aby się przekonać co jest powodem takiej sytuacji. Przynajmniej staram się coś podpowiedzieć,a jak jesteś takim wielkim znawcą to napisz co jest przyczyną i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Jak nie jestem pewny na 100% to się nie odzywam. Napisałem bo zaciekawiła mnie ta śrubka :-)A może wystarczy tylko smaru załadować w prowadnice? A może to efekt fotelowej nadgorliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b_biba Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Jak nie jestem pewny na 100% to się nie odzywam.Napisałem bo zaciekawiła mnie ta śrubka :-)A może wystarczy tylko smaru załadować w prowadnice? A może to efekt fotelowej nadgorliwości?Fotelowym entuzjastą kręcenia nie jestem Rozkręciłem,oczyściłem i nasmarowałem. Śrubek odkręconych nie stwierdziłem Efekt tego zacinania jest taki , że kręcąc wolno w jednym położeniu następuje przyblokowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi