Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Spasowałem drugi raz kółko i przekładnię( wcześniej ustawienia fabryczne miałem zaznaczone flamastrem), dodałem trochę smaru na prowadnicę. Okazało się, że od ustawień fabrycznych trzeba przesunąć przekładnię o przysłowiowy ząbek. Ostatnio mam wrażenie, że shimano trochę oszczędza na kontroli jakości. W Stradicu trzeba było z automatu dodawać podkładkę aby dobrze nawijał.

W każdym razie Baitrunner chodzi teraz jak złoto i mogę pokręcić sobie jak niektórzy znawcy w fotelu :)

@busz nie miałeś takiego przypadku że szczególnie to lewe łożysko trzeba było  j....ć  żeby  wyskoczyło?

Z TP 4000'15 też nie mogłem wyjąć ( te śrubki odkręciłem oczywiście ;-)  ) , delikatnie strzała dostało i już później lekko wskakiwało na miejsce.

Edytowane przez przemo_w

W TP 2011 są mocno wciśnięte...próbowałem w wyczuciem je wycisnąć ale nie dało rady.

Muszę chyba je wybić :(

W jednym jakby troszkę było słychać leciutki szum kulek...raz jest, raz go nie ma więc mam wątpliwości co do tego łożyska :/

Te podkładki pod worma mają różna grubość chyba. W modelach gdzie worm jest podparty tulejką te podkładki mają różną grubość.

Montażysta pakuje ich tyle i takie jakie trzeba w zależności od tego jaki luz jest między częściami. Każdy egzemplarz ma inne luzy i tym samym dają różną ilość i różne grubości nie wiem jak w przypadku modeli z łożyskiem pod wormem ale podejrzewam, że tak samo...niech koledzy serwisujący Stelkę mnie poprawią jak się mylę ;)

Ja podkładki pod worma zamówiłem na www.plat.co.jp

W okienku "wiadomości od zamawiającego" czy jak to tam się nazywa, napisałem, że w przypadku części (i tu podałem numer tych podkładek) napisałem żeby jeśli to możliwe dali mi różne grubości - zobaczymy co dadzą jak paczka przyjdzie :D

...Dorobić mogłoby się udać z kliszy foto/rtg, podobne podkładki wyciągałem w drukarek, aparatów cyfrowych i nawet czasem w napędach CD/DVD...zdarzały się tylko przeważnie otwór musiałem rozpiłować iglaczkiem.

• Like 1

z łożyskami większych problemów nie miałem,tym bardziej w tp 2500 11'.niektóre siedziały trochę mocniej ale nie stanowiły problemu.

problem miałem z łożyskiem w rarenium 2500 fa na piniomie po serwisie w shimano-nie udało mi się wyjąć bo się okazało że je wkleili.

Gość EdekZfabrykiKredek

Bo wiesz klient wysyła kołowrotek do serwisu z żądaniem skasowania luzów tam gdzie się zabardzo nie da to nie ma się czego dziwić że zostało wklejone.

Generalnie kasowanie luzu nie jest podstawą reklamacyjną i serwis takie coś może odrzucić.

W twoim wypadku łożysko wkleił nowy serwis Shimano czy Normark.

Edytowane przez FlyFisherman