Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące shimano aero super gtm mianowicie posiadam do niego dwie szpulę i obie w dolnym położeniu lekko ocierają o rotor jaka może być tego przyczyna? Inne pytanie to czy można założyć do kołowrotka przekładnię i pinion z dwóch różnych kołowrotków, chodzi mi o to ze posiadam uszkodzoną przekładnię i czy mogę kupić tylko koło główne (używane nowego nie dostanę) czy trzeba wymienić od razu koło główne i pion ?

Wiem, że tak się powinno robić ale miałem dwie przekładnie w jednej uszkodzony pinion gear a w drugiej koło główne. Złożyłem oba sprawne elementy do kupy i kołowrotek kręci bardzo dobrze tylko zastanawiam się czy nie zużyje się jakoś szybciej taka niedotarta ze sobą przekladnia

Mam pytanie dotyczące shimano aero super gtm mianowicie posiadam do niego dwie szpulę i obie w dolnym położeniu lekko ocierają o rotor jaka może być tego przyczyna? Inne pytanie to czy można założyć do kołowrotka przekładnię i pinion z dwóch różnych kołowrotków, chodzi mi o to ze posiadam uszkodzoną przekładnię i czy mogę kupić tylko koło główne (używane nowego nie dostanę) czy trzeba wymienić od razu koło główne i pion ?

A jak nawija żyłkę? Może być tak, że podkładki regulujące pod guzikiem zdejmowania szpuli trzeba będzie przełożyć nad sprężynkę mocującą szpulę do osi.

Możliwe, że z czasem w/w sprężynka w miejscu styku z osią odkształciła się i trzeba ją będzie wyprostować.

Kołowrotek złe nawija linke robi stozek od góry wiec myśle ze trzeba dodać podkładek. W szpulach są 3 podkładki jedna pod sprężynka i dwie nad nią. Mogę przełożyć podkładkę z pod sprężyny na górę? Czy musi coś pod nia być i muszę dodać jeszcze jedna ?

Więcej nie wolno dodawać,bo usztywni Pan za bardzo szpulę. Mają być trzy,dwie regulacyjne o mniejszej średnicy i jedna większa zamykająca całość. 

W Pana przypadku sprężynka powinna leżeć na dnie,a na nią nakładamy dwie podkładki + jedna zamykająca o większej średnicy.

Jeżeli jeszcze nie będzie spodziewanych poprawnych efektów nawijania to należy zajrzeć pod rotor. W tych kołowrotkach często jest dodana podkładka na pierścień oporowy o różnej grubości,najczęściej 0,20 mm. Należy ją usunąć. Spowoduje to obniżenie rotora,a tym samym również rolki z jej bieżnią. Można też zastosować pierścień o mniejszej wysokości,ale należy zwrócić uwagę aby po takim zabiegu nić nie obcierało. Obniżenie rotora jest do pewnych granic.

Należy się też przyjrzeć samemu mechanizmowi oscylacji,czy aby jest poprawnie zmontowany i bez luzów,jak również czy nie zastosowano zbyt wielu podkładek po niewłaściwej stronie wałka posuwu szpuli. 

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1