Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja myślałem Józku o uszczelniaczach z zacisków hamulcowych- konkretnie-uszczelniacz tłoczka w zacisku.

Kształt przekroju mają identyczny jak oryginalny uszczelniacz.

Są produkowane z samej gumy, bez żadnych zbrojeń.

Tylko trzeba poprostu wymierzyć jakiej średnicy potrzebny jest ten uszczelniacz.

Wydaje mi się, że odpowiednio dobrany średnicowo uszczelniacz to żadne druciarstwo...

attachicon.gif8234ffb040fb85b18726f4a502b9.jpg

Zrobiłem pomiary i wyszło coś takiego:

średnica wewnętrzna uszczelki 23mm

średnica zewnętrzna uszczelki 28mm( i tutaj te 5mm jest na równo z kryzą rotora nie wiem czasem czy nie będzie coś tam trzeć i lepiej 4mm?)

profil wysokości uszczelki 3mm

Koledzy, czy oświecicie mnie odnośnie pewnego wrednego zjawiska - luz na rotorze, a tym samym na pinionie

Skąd głównie on się bierze ? Ile go powinno być ? Wiem, że nie da się określić ile dokładnie...ale chodzi mi o rząd wielkości - 1mm ? Poniżej 1mm ?

Jak się zorientować kiedy już jest dobrze i nie trzeba go kasować ?

Próbowałem cały weekend i nie mogę osiągnąć celu :/

W jakim kołowrotku ten luz ? 

Często jest tak, że łożysko piniona to na górze ma luz w obudowie osiowy (góra dól). Wyjmij same łożysko, wsadź coś w środek i zobacz jaki luz ma łożysko a jaki jest luz rotora po złożeniu. 

Jeżeli taki sam - to lipne łożysko, jeżeli nie to łożysko w obudowie ma luz - w niektórych shimaniakach często jest blokowane od góry obudową oporówki i po skręceniu łożysko nie licuje się z oporówką - i mamy luz.. ciężko to opisać  :rolleyes:

Karol mówiłem Ci . Zdejmij rotor , tulejkę oporówki.

Jeżeli bardzo chodzi na boki ( promień) to jest luz w obudowie lub łożysko wymiaru nie trzyma.

Jeżeli góra- dół to w luz osiowy.

Jeśli nie możesz wepchnąć kartki papieru pomiędzy łożysko pod oporówką a obudowe to zostaw i nie kombinuj.

Jeśli jest luz góra- dół piniona to możesz pod łożysko pod oporówką dać cieniutką podkładkę.

Tylko z tymi podkładkami to ostrożnie bo rotorem nie ruszysz i łożyska zgnieciesz.

Już prościej się nie da. Jaki dokładnie ma być luz to nikt Ci nie odpowie.

Rotor ma się lekko obracać.

Luz może też być na dolnym łożysku piniona. W Tp '15 jest tam dodany oring gumowy.

Edytowane przez przemo_w

• 2 tygodnie później...

Podczas upadku korbki od stelli 2500 fi, wyłamała się taka oto podkładka , mógłby Ktoś sprawdzić w swojej, gdzie ona była, a może ktoś wie po co ona jest?

są trzy możliwe miejsca lokowania tej podkładki, wiem gdzie powinna być wedle schematu ale wydaje mi się,że wypadła z innej strony.

z góry dzięki

post-53143-0-02682600-1490722729_thumb.jpg

Edytowane przez tibhar

• 2 tygodnie później...

Szukam ślizgacza oscylacji Twin Power 4000 FB nr 10412 i ośki 10375...

10375 to jest obudowa wodzika/suport wodzika

10412 to prowadnice obudowy wodzika.

O to chodziło?

Prowadnice wypoleruj bo raczej tego nie dostaniesz  a obudowę wodzika kupisz/ zamówisz w każdym sklepie który współpracuje z Shimano.

Koszt.....uwierz mi śmieszny ( nawet flaszki za to nie kupisz )   :-))))

Pasują zamiennie od Technium 4000 FB, Sustaina FE, Stradic CI4 F,Stradic FI, Stradic FB '06....

• Like 1

Mam pytanie odnośnie kompatybilności szpul w shimano, czy do shimano super aero gt 4000 będzie pasowała szpula od super gt-ra?

Najlepiej weź młynek do sklepu i sprawdź organoleptycznie.

Ostatnio sprawdzałem kompatybilność szpul pomiędzy TP XTR a najnowszym stradiciem. Od stradica wchodzi do twinka, z twinka do stradica już nie chciała "zaskoczyć".

Witam, potrzebowałbym rozmiar łożyska na prawą stronę korby w shimano 1000 a konkretnie ultegry 1000s 05'. Czyżby to 7x11x3? Pomógłby ktoś?

Wiem, że najlepiej byłoby zajrzeć i zmierzyć ale chwilowo nie mam czasu a chcę już zamówić...

Edytowane przez G_rzegorz

Widzisz Karol trzeba wiedzieć gdzie macki w wirtualnym świecie wtyknąc :-) Też na szybko szukałem bo pamiętam, że widziałem ciekawą stronkę ale znaleźć za Chiny nie mogłem :-) Na szczęście są tacy jak Przemo co szybko pomogą.