Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodzę się z Tobą.

Ja już nie szukam "miodu w d##ie" bo wiem, że nie każdy kołowrotek Shimano będzie pracował jak udany egzemplarz Stelli.

Teraz swoje maszynki serwisuję tak aby nie ząbkowały, nie stukały (tak że aż ręka z korbki spada), nie blokowały się pod obciążeniem...i w miarę ładnie nawijały.

Stradic'a 1000 FB nawet lubię, ja mogę łowić z tym lekkim stukiem ale jakbym go sprzedał w takim stanie to byłbym ścigany na forum ;)

Dużo jeszcze muszę się nauczyć chcąc samodzielnie serwisować swoje kołowrotki możliwie jak najlepiej.

Ale z Biomastera czy 2011 TP Stelli nie zamierzam na siłę robić ;)

Kupiłem w marcu kijka Shimano Zodias w Centrum Wędkarstwa za 500zł gdy normalna cena to ponad 800zł. Wędka miała krzywo wklejoną przelotkę startową i stąd ten rabat. Na pytanie dlaczego nie wymienią wędki w serwisie, ewentualnie dlaczego serwis nie poprawi tego defektu odpowiedziano mi, że serwis w Polsce nie istnieje, a odsyłać do Holandii nie ma sensu. 

• 3 tygodnie później...

Mam szybkie pytanie odnośnie smarowania hamulca w TP 2000XT. W szpuli znajduje się tylko jedna podkładka o grubości 1.45mm na podkładce z jakiegoś tworzywa. To nie jest biała, twarda podkładka typu PE, ale coś miękkiego jakby kawałek filcu. Czy DG01 się tutaj sprawdzi jako środek smarny, żeby to właściwie działało?

Edytowane przez rey

FlyFisherman, a obecnie sprzedawany PERMALUB GREASE (opis na granatowym/niebieskim tle) czego jest odpowiednikiem? Poszedł na przekładnię i pinion do TP 2000XT oraz Sustaina 4000 FA, kołowrotki kręcą jak opętane, nie będzie to to za słabe na przekładnie?

Smarowidło w pudełku jest dość gęste, ale po przejściu przez zęby przekładni praktycznie go nie widać B)

Gość EdekZfabrykiKredek

Dlaczego odrazu zakładasz że jest to jakiś odpowiednik innego smaru, smar ten jest na rynku od dawien dawna ( 18-ke pewnie już miał )

Edytowane przez FlyFisherman

Wszystkie informacje dotyczące smarowania już uzyskałem, głównie tutaj na forum - dzięki za cierpliwość.

Opisy smarowideł są bardzo ogólne, po prostu chciałem poznać w jakich miejscach akurat ten permalub się najlepiej sprawdza w ocenach tych, którzy przerabiają temat serwisowania od lat.

Moje kręciołki pracują lekko i przyjemnie, i o to właśnie chodziło. Nie mam pewności jedynie czy nie pracują za lekko i nie zajeżdżam przekładni. Jak wiadomo części do antyków, których w większości używam BRAK, stąd tyle pytań Panowie B)

A, że i tak kołowrotki leżą w sklepie jak się je odda na gwarancji i shimano dalej robi "problemy" z serwisem albo wyślą komuś z powrotem z dopiskiem, że kołowrotek nie wymaga serwisu i takie tam.. Ale to też wiesz, ludzie gadają różne rzeczy ; )

Pytam, bo sam sobie teraz chce jakąś stelke może sprawić i fakt, że gwarancja nie jest może za długa, ale z drugiej strony też to jest argument (jeden z wielu).

i swoją drogą jakoś ten agresywny marketing polskiego dystrybutora do mnie do końca nie przemawia.. Może nie jest logiczne to o czym piszę, ale po prostu jakieś nowoczesne filmiki, modne street fishingi.. zawody, pełno ich wszędzie.. łał, łoł.. zniesmacza mnie to po prostu, na tyle że mogę sobie daiwe kupić powiedzmy. wolę finezję, nawet w reklamie. 

Wiem, dziwny ze mnie chłopak, ale tak mam ; ) 

Edytowane przez Bartas93