Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Ok.

Nie wiem jakie są ceny całej rolki. Wg schematow Shimano ok. 2 tys. jenow czyli niecale 2 razy tyle ile samo pojedyncze łozysko SARB. Czyli powiedzmy 50 zł.

Jezeli serwis rolki u Pana z przesyłką w 2 strony jest znacząco tańszy i w miarę szybki to może istotnie warto.

Proszę jednak też uszanowac tych, dla ktorych wazne są prostota i czas. Z pewnoscią Pan nie ma problemu z naprawą tej rolki. Ja jej jeszcze nie rozbieralem, nie mialem takiej potrzeby. Pewnie tez bym sobie poradził. Ale czy kazdy to zrobi łatwo sam? Mozna sobie zakupic taką całą na zapas i wymienic w ciągu minuty.

Ja się tego nie trzymam Panie @ smokwelski. Co mnie obchodzi jakiś element handlowy. Jednak jest do naprawy. Bez problemu w Stelli '14 wymieniam w rolce łożysko,które jest dużo tańsze jak zakup nowej rolki zintegrowanej wraz z łożyskiem. Pomijam już fakt,że w tej nowej rolce jest łożysko zupełnie suche lub ledwo liźnięte smarem.

I tak powinno być w serwisie,że da się coś zrobić bez potrzeby wydawania zbyt dużych pieniędzy. Ale to trzeba chcieć i umieć zrobić. Fakt,teraz jest epoka wymieniaczy części,bez kunsztu technicznego i w zasadzie średnio wyedukowany serwisant to zrobi.

Miałem kiedyś w serwisie kołowrotek przysłany z USA. Był to stary uszkodzony model Shimano produkowany na stany. Właściciel pojechał z nim do serwisu Shimano gdzie stwierdzono,że go nie naprawią,bo już nie ma do niego części. Odesłali go z kwitkiem. Przysłał do mnie. Naprawiłem.

Uszkodzenie było prozaiczne,tylko tym leniuchom i wymieniaczom części nie chciało się robić. Bo oni są już tak uformowani i jednokierunkowi.

Może takie czasy,ale dla mnie to żadni fachowcy.

A bo w tej Ameryce to wszyscy tylko gadają a robić nie ma komu.... :ph34r:

• Like 1

Mam pytanie.

Jakiego typu łożysk EZO użyć zamiast oryginalnych do starego 1010 gt shimano? Chodzi o to czy moga być zwykłe stalowe, czy muszą być nierdzewne tak jak oryginały? Wymiary łożysk to 13x7x4- jeżeli popełniłem błąd proszę o poprawienie mnie. Chodzi o wymiar środka łożyska bo mierząc wychodzi między 6 a 7 mm.

Jest to łożysko MR 137 ZZ o wymierach wew x zew x szer 7x13x4 bądź 7x13x3 jeśli ma być to łożysko nie kryte :) występują też w wersji nierdzewnej :) 

• Like 1

7x11x3 na prawa stronę chyba , na worma 2x 3x6x2.5 +podkladki i ciecie tulejki , szpule sa mega ciężkie można toczyć lub nawiercac , korbke możesz wymienić na taka z knobem z 2 łożyskami ale ciężko z dostępnością.

7x11x3 to MR 117 ZZ a 3x6x2,5 to MR 63 ZZ  polecam Japońskie EZO , występują też w wersji nierdzewnej i są to ogólnodostępne rozmiary łożysk miniaturowych :)

Człowieku on pyta jakie tam jest łożysko! Umiesz czytać?

Powiedz mu jakie jest łożysko w rolce Stradica 2500 fa....

Aha i gdzie ja jakieś błędne wymiary podałem?

W takim razie Bubasowi podałem odpowiednie wymiary , nie gorączkuj się tak ;D 

Czesc :) mam jakiegos shimano aernos 3000 wygranego na zawodach w którym rolka się prawie w ogóle nie obraca. Oddałem go kiedys do serwisu i odesłali mi z wymienionymi łożyskami a rolka nadal sie nie obraca. Kołowrotek jest tak naprawde nowy i szkoda zeby lezał zepsuty a w sumie przydałby mi się jako zapas. Jest ktos kto moglby mi z tym pomóc ?

Czesc :) mam jakiegos shimano aernos 3000 wygranego na zawodach w którym rolka się prawie w ogóle nie obraca. Oddałem go kiedys do serwisu i odesłali mi z wymienionymi łożyskami a rolka nadal sie nie obraca. Kołowrotek jest tak naprawde nowy i szkoda zeby lezał zepsuty a w sumie przydałby mi się jako zapas. Jest ktos kto moglby mi z tym pomóc ?

Cześć , muszę zaznaczyć że nie jestem serwisantem kołowrotków a przedsiębiorcą :) 

z technicznymi problemami lepiej się zgłosić do Przemysława Grobelnego albo Włodzimierza Sokołowskiego :)  ja natomiast mogę bez problemu dobrać odpowiednie łożysko rolki kabłąka znajać wymiary badź typ łożyska ( średnica wewnętrzna x zewnętrzna x szerokość )  do rolki kabłąka obowiązkowo trzeba włożyć łożysko nierdzewne w innym przypadku stalowe może złapać wilgoć leżąc w garażu .

Leśli masz wymiary z checią pomogę :D 

Cześć , muszę zaznaczyć że nie jestem serwisantem kołowrotków a przedsiębiorcą :) 

z technicznymi problemami lepiej się zgłosić do Przemysława Grobelnego albo Włodzimierza Sokołowskiego :)  ja natomiast mogę bez problemu dobrać odpowiednie łożysko rolki kabłąka znajać wymiary badź typ łożyska ( średnica wewnętrzna x zewnętrzna x szerokość )  do rolki kabłąka obowiązkowo trzeba włożyć łożysko nierdzewne w innym przypadku stalowe może złapać wilgoć leżąc w garażu .

Leśli masz wymiary z checią pomogę :D

Odpowiedź wszystko wyjaśnia. Następny zleceniobiorca tamtego czarodzieja...
  • Like 2

Przemysław Grobelny to dużo pieniędzy będzie musiał oddać chyba klientom , 2 pozwy już są w toku co dla mnie jest ogólnie paranoja że nie mogą się polubownie dogadać , ja natomiast już mam kilka kołowrotków do fotosesji po jego tuningach i podkladkowaniu co finalnie je zabiło, w weekend wrzucę fotki i opis.

• Like 2

Przemysław Grobelny to dużo pieniędzy będzie musiał oddać chyba klientom , 2 pozwy już są w toku co dla mnie jest ogólnie paranoja że nie mogą się polubownie dogadać , ja natomiast już mam kilka kołowrotków do fotosesji po jego tuningach i podkladkowaniu co finalnie je zabiło, w weekend wrzucę fotki i opis.

ten pan poprosił bym ci przekazał że jeśli nie zaniechasz takich wpisów a Administrator ich do jutra nie usunie to p. Grobelny złoży jutro przeciwko tobie pozew z art 212 KK a Administracji tego forum za zezwalanie na takie twoje wpisy z art. 23 i 24 K.C i art. 26 U.o.d.o bo to co wypisujesz o pozwach sądowych i rzekomych kołowrotkach jakie od roku już pokazujesz i pokazać nie możesz to kłamstwo i działanie na szkodę firmy a administracja zezwala na to. Bez odbioru.

ten pan poprosił bym ci przekazał że jeśli nie zaniechasz takich wpisów a Administrator ich do jutra nie usunie to p. Grobelny złoży jutro przeciwko tobie pozew z art 212 KK a Administracji tego forum za zezwalanie na takie twoje wpisy z [/size]art. 23 i 24 K.C i [/size]art. 26 U.o.d.o [/size]bo to co wypisujesz o pozwach sądowych i rzekomych kołowrotkach jakie od roku już pokazujesz i pokazać nie możesz to kłamstwo i działanie na szkodę firmy a administracja zezwala na to. Bez odbioru.[/size]

Spoczko akurat bywam raz na kilka miesięcy w pl ale w weekend będą fotki :)

ten pan poprosił bym ci przekazał że jeśli nie zaniechasz takich wpisów a Administrator ich do jutra nie usunie to p. Grobelny złoży jutro przeciwko tobie pozew z art 212 KK a Administracji tego forum za zezwalanie na takie twoje wpisy z [/size]art. 23 i 24 K.C i [/size]art. 26 U.o.d.o [/size]bo to co wypisujesz o pozwach sądowych i rzekomych kołowrotkach jakie od roku już pokazujesz i pokazać nie możesz to kłamstwo i działanie na szkodę firmy a administracja zezwala na to. Bez odbioru.[/size]

Przypomnij "swemu panu" jakie jego wpisy wiszą na facebooku Shimano.....i na innych portalach :-) a nawet na JB....:-)

I z tych samych paragrafów ja złoże pozew bo poczułem się urażony gdy obrażał moją ukochaną firmę Shimano....i wypisywał o konieczności serwisu "zerowego" kołowrotków tej firmy. :-)

Edytowane przez przemo_w

Ok.

Nie wiem jakie są ceny całej rolki. Wg schematow Shimano ok. 2 tys. jenow czyli niecale 2 razy tyle ile samo pojedyncze łozysko SARB. Czyli powiedzmy 50 zł.

Jezeli serwis rolki u Pana z przesyłką w 2 strony jest znacząco tańszy i w miarę szybki to może istotnie warto.

Proszę jednak też uszanowac tych, dla ktorych wazne są prostota i czas. Z pewnoscią Pan nie ma problemu z naprawą tej rolki. Ja jej jeszcze nie rozbieralem, nie mialem takiej potrzeby. Pewnie tez bym sobie poradził. Ale czy kazdy to zrobi łatwo sam? Mozna sobie zakupic taką całą na zapas i wymienic w ciągu minuty.

W ubiegłym roku kosztowała u mefisto około 170 zł.

Czekam na zdjęcia , choć uważam że to czcze oszczerstwa ... 

• Like 1

Przypomnij "swemu panu" jakie jego wpisy wiszą na facebooku Shimano.....i na innych portalach :-) a nawet na JB....:-)

I z tych samych paragrafów ja złoże pozew bo poczułem się urażony gdy obrażał moją ukochaną firmę Shimano....i wypisywał o konieczności serwisu "zerowego" kołowrotków tej firmy. :-)

z tego co wiem i umiem czytać ze zrozumieniem nie pisał o konieczności, tylko że na życzenie klienta jest taka możliwość ale wówczas traci właściciel kołowrotka gwarancję, z tego co również wiem bo byłem z nim na Rybomanii wyjaśnił sobie wszystko z prezesem Shimano. Tyle twoje co naplujesz do monitora.

z tego co wiem i umiem czytać ze zrozumieniem nie pisał o konieczności, tylko że na życzenie klienta jest taka możliwość ale wówczas traci właściciel kołowrotka gwarancję, z tego co również wiem bo byłem z nim na Rybomanii wyjaśnił sobie wszystko z prezesem Shimano. Tyle twoje co naplujesz do monitora.

Już wiem na 1000% ze to kolejne multikonto.

Niech i mnie pozwie. Czekam.

Screeny mam i wiem co było napisane :-)

Ciągnie "podkładkę" do jerkbaita ..oj ciągnie :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 4

Już wiem na 1000% ze to kolejne multikonto.

Niech i mnie pozwie. Czekam.

Screeny mam i wiem co było napisane :-)

Ciągnie "podkładkę" do jerkbaita ..oj ciągnie :-)

multikont ma p. Przemek tu kilka tyle że z nich nie pisze bo nie warto i czasu pewnie na to nie ma ale to konto  jest akurat tylko moje prywatne, mieszkam w Błaszkach a internet mam z Vectry tv kablowej, Admini mogą sprawdzić więc się nie wysilaj w myśleniu. 

Podkładkowa mafia opanowała jerkbait :-)))

Bawicie się trochę w kołeczku podkładkami? :-)

Ps. Z tego co wiem to Marcin coś "podkładce " wytłumaczył a nie że wytłumaczyli sobie :-)

Ma 5 kont , w tym jedno ze zmiennym adresem ip :-)))) he he

I jak się od kogoś części zamawia to wypadałoby zapłacić i odebrać.....

Edytowane przez przemo_w