Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Co to za łożysko? Jakie ma zastosowanie?

Wymiary 4.4x10x3. Samo łożysko ma większa średnice wewnętrzna ale ma w środek wprasowana tuleje mosiężna. Obstawiam, ze ma zastosowanie w Stelli 4000 ’10, tylko w którym miejscu (na dół piniona?)?

attachicon.gif A9173731-0E11-4233-9842-2FFAB6B1644A.jpeg

Oryginalne łożysko nakrętki rotora nie wygląda tak jak przedstawione na zdjęciu. Jest inaczej zaprawione.Kołnierz tulejki mosiężnej powinien być wywinięty na wewnętrznej bieżni łożyska,a z drugiej strony są charakterystyczne ząbki po maszynie zaciskającej ów tulejkę.Nie zgadza się też podana średnica. Powinno być 4,5x10x3,gdzie 4,5 mm to jest wewnętrzna średnica mosiężnej zaprawionej w łożysko tulejki. Taką też średnicę ma oś '10 Stelli 4000. 

To co jest na zdjęciu nie za bardzo oryginał przypomina.

Edytowane przez Józef Lesniak

Wiem miałem na myśli że leży na kołnierzu na tym zdjęciu

Gdyby leżało na kołnierzu to widać by było od góry zaprawianie.Powtarzam stanowczo i dobitnie,oryginalne łożysko nakrętki rotora do '10 Stelli 4000 z wprasowaną tulejką jest nierozbieralne tzn. tulejka jest nierozbieralna. To nie jest tak jak w Daiwach.

Edytowane przez Józef Lesniak

Wiem że jest nierozbieralne i widzę na zdjęciu właśnie to łożysko od 10tki z wprasowana tuleja wystarczy zbliżyć

I tak dodatkowo warto się w nie zaopatrzyć bo w zasadzie te od rolki i właśnie nakrętki najczęściej jako pierwsze się poddają , można też dopasować od innych stelli łożysko z teflonowym kolnierzykiem bez problemu

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Cześć. Nie wiem gdzie to umieścić wiec pisze tutaj. Jeżeli jest inne miejsce di takich tematow prosze o przeniesienie wpisu.

Szukam zamiennika szpuli do TP 2500 special shallow z roku 98 wie ktos co bedzie pasowac oprocz oryginału?

Dziękuję Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...