Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Super Lube PTFE i shimanowski Permalube są łudząco podobne...

na jakiej podstawie to stwierdziłeś?

barwa,konsystencja,kleistość,gęstość,jeden z dodatkiem teflonu syntetyk drugi mineralny,to wszystko co rożni oba te produkty

nie trafiłeś zupełnie z porównaniem

Edytowane przez didi
  • Like 1

a odnosząc sie do wypowiedzi p.Józefa:

z doświadczenia Super Lube zaistniał na tym forum(nie przechwalając się oczywiście) dzięki mojej skromnej osobie,pisałem o nim już dobrych kilka lat temu,nie byl jeszcze dostępny w zadnym ze sklepów w PL

tak, jest to najlepszy na rynku smar do przekładni multiplikatorów ,poczynając od UL do najcięższej wagi,jednak do kołowrotków staloszpulowych moim zdaniem jest zdecydowanie za gesty co spowalnia znacząco jego prace

jest duzo lepszy na tarczach hamulca jak np.dg-01 czy dg-04,podobny do cenionej i niedostepnej juz chyba daiwy555

choć najlepszym jak juz pisałem do tarcz według mnie jest dg-06

Ps. Pamiętajcie.Żadnego smaru nie mieszać z oliwką (to zaprzeczenie idei smarowania ).Jeżeli po posmarowaniu osi głównej smarem wzrastają opory ruchu,to należy z osi usunąć smar i powlec warstwą oliwki i tak zaleca firma Shimanio i Daiwa.

W obecnej postaci, każde z tych zdań kłóci się z porządkiem logicznym drugiego.

Albo smar, albo olej, albo smar z olejem. Bardzo proszę o dokładniejsze wyjaśnienie tej kwestii.

tak zaleca firma Shimanio i Daiwa.

Gdzie dokładnie można znaleźć takie zalecenie?

Chodzi mi oczywiście o uznane źródło, nie takie oparte na czyimś doświadczeniu.

Edytowane przez kineret

na jakiej podstawie to stwierdziłeś?

barwa,konsystencja,kleistość,gęstość,jeden z dodatkiem teflonu syntetyk drugi mineralny,to wszystko co rożni oba te produkty

nie trafiłeś zupełnie z porównaniem

:unsure:

Jeden i drugi mam w oryginalnych opakowaniach. Puszka 30 g Permalube, tuba 80g Super Lube. I używam jednego i drugiego dość często. Jakie właściwości Super Lube to wie, Permaluba producent na opakowaniu Shimano oczywiście nie opisuje, a jak już to nie w ludzkim języku :P . Więc jak to tam jest na prawdę nie wiem. Inna barwa, konsystencja, kleistość, gęstość??? :unsure: Jeżeli jakieś różnice, to jedynie w kleistości, ale nie przypominam sobie, żeby znaczne. Permalube jest suchy??? :rolleyes:

Krzysztof, nie wiem jak Ci to pisać najlepiej...

Np. Jak w palcach spróbujesz rozetrzeć odrobinę DG-13, to czuć ewidentnie, że jest bardziej śliski, zostawia bardziej morką powłokę, bardziej śliską.

A rozcierając Permalube czuć, że palce są tłuste ale już nie tak jak po DG-13, poślizg jest mniejszy., pocierając palce dłużej można szybciej zetrzeć ten smar.

Może czepiam się tak tego DG-13 bo mam go w tubie...i ciężej oddzielić tą oleistą frakcję od tej bardziej stałej, wyciskając go z tubki... :)

• Like 1

Może i tak, nie będę się spierał. Na przekładnię wolę zdecydowanie Ardenta. Lider lepkości - Quantum Hot Sauce ostatnio na cenzurowanym, trwale brudzi niektóre plastiki, trzeba uważać. DG-13, hmmm. Niby wszystko ok, ale odstaje od najlepszych specyfików lepkością i trwałością.

Cały czas trwają testy DG-18 w rolkach większości moich młynków. Na razie wygląda to dobrze, zobaczymy po sezonie.

Shimano Super 1500 GT-RA

Panowie pytanie, wyrobiły mi się te teflony w rolce i niestety, żyłka wchodzi pod rolkę bo jest spory luz, po odkręceniu wychodzi na to że całość jest zaklepana dodatkowo nie mogę tego wyciągnąć bo coś to jeszcze trzyma z drugiej strony i teraz pytanie czy da się to jakoś zamienić na system z łożyskiem i jak to zrobić, pozdrawiam

Edytowane przez Jano

didi, próbowałem smarować przekładnię Permalube'm...wydawał mi się trochę "suchy". Potraktowałem go kroplą oliwki Bantam, dobrze wymieszałem, konsystencja zrobiła się super, wyglądało to obiecująco. Ale po chwili Permalube zaczął wytrącać dodaną oliwkę...wtedy zrezygnowałem z pomysłu.

Czasami zastanawiałem się, jakby pracował Shimaniak 2500 z wolnym przełożeniem, posmarowany oryginalnym smarem Daiwy, bo widząc ten smar na żywo, ma bardzo fajną konsystencję. Bardzo podobną do wyniku mieszania Permalube z oliwką Bantam :)

trzeba pamiętać o rzeczy najważniejszej,ze to nie nam ten smar ma się podobać, tylko naszej przekładni.

Panowie, poda mi ktoś wymiary tulejki z tyłu wormshafta do Shimano Ultegra  fg 2500 (17) - na schemacie to nr 17707. Chcę wymienić ją na łożysko. Znalazłem, że idzie tam łożysko 3x6x2.5 oraz podkładka miedziana albo teflonowa 6x4x1 ale wolałbym się upewnić.

Potrzebuję również informacji jakie części są potrzebne do zmiany tulejki na łożysko (wszyscy piszą że idzie tylko łożysko 4x7x2.5) w rolce kabłąka w Shimano Nasci 4000

Będę wdzięczny za pomoc.

Dobrze piszą.

Do Nascii wsadzając łożysko powstanie luzik, który trzeba uzupełnić dobranymi tulejkami, bo ta fabryczna metalowa "wtułka" jest prawie 2 razy szersza. Podkładkami się go nie wybierze. Trzeba się trochę pobawić. W tego typu rolkach, łożyskowanych (np. exage) było tam nietypowe łożysko o przedłożonej z jednej strony bieżni wewnętrznej.

Dość powszechnie dostępne, zwłaszcza 4x7x2,5. Na Alle dobrą ofertę ma Metnar, OZE nierdzewne do rolki coś koło 18 zł. Mogę polecić łożyska ZEN, może i nie to co EZO, ale dużo tańsze i też w miarę ok, tzn. nie szumią od nowości, jak najtańsze za 3,50.

Nad wymianą tulei na wormie bym się zastanowił. Moim zdaniem efekt nieodczuwalny.

Wymiana dobrycj tulei na łożyska, moim zdaniem, ma sens jedynie na osi koła zębatego, tam tuleje to oszczędność i nie ma co dumać - wymieniać. Wszystko inne (podparcie worma, szpuli, knoba) to tuning dla zabawy. Nie bardzo odczuwalny w praktyce. Rolka: tak, o ile to zwykła zamiana, czyli jest tam tuleja o wymiarach łożyska. Obecnie w Shimano rzadko spotykane rozwiązanie. Instalacja łożyska to trochę zabawy, żeby działało prawidłowo. Z moich obserwacji wynika, że dobra tuleja nie jest zła. Zwłaszcza dla tych, którzy przedkładają łowienie nad pieszczenie gratów. Łożysko prędzej się posypie.

Miłej zabawy. Oczywiście przy tuningu na łożyska nie zapominamy o podkładkach, bo inaczej mamy dalej funkcjonalnie tulejkę w formie łożyska ????

@smokwelski dzięki za instrukcje, generalnie łożyska firmy Ezo już kupiłem. Moje pytanie dotyczyło tej tulejki do prowadnicy rolki która w 4:58 minucie filmu daje serwisant podczas wymiany https://youtu.be/W4rANJ71oRI

Jaki to może mieć numer części w Shimano? No i dodatkowo pytanie gdzie dostać te małe podkładeczki, żeby prawidłowo osadzić łożyska? Jedynie co udało mi się znaleźć to podkładki ze stali DIN 988 3x6 oraz 4x8 różnej grubości - od 0.1 do 1 milimetra

Wydaje mi się że lepsze były by z teflonu albo miedziane ale takich zapewne poza serwisem nie znajdę.

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

@smokwelski dzięki za instrukcje, generalnie łożyska firmy Ezo już kupiłem. Moje pytanie dotyczyło tej tulejki do prowadnicy rolki która w 4:58 minucie filmu daje serwisant podczas wymiany

Jaki to może mieć numer części w Shimano? No i dodatkowo pytanie gdzie dostać te małe podkładeczki, żeby prawidłowo osadzić łożyska? Jedynie co udało mi się znaleźć to podkładki ze stali DIN 988 3x6 oraz 4x8 różnej grubości - od 0.1 do 1 milimetra

Wydaje mi się że lepsze były by z teflonu albo miedziane ale takich zapewne poza serwisem nie znajdę.

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

https://www.mefistofishing.pl/shimano-podkladki-regulacyjne-pod-przekladnie-p-665.html lub na aledrogo.

• 1 miesiąc temu...

Mam taki problem z twin powerem xt-ra

tzn podczas holu ryby hamulec nie oddaje linki nawet gdy jest lekko ustawiony dopiero jak ryba zrobi bardzo mocny zryw wtedy dopiero się odzywa..i takie moje pytanie co zrobić aby ten hamulec zaczął chodzić prawidłowo czy problem może leżeć rolce kabłaka? Pozdro

Mam taki problem z twin powerem xt-ra

tzn podczas holu ryby hamulec nie oddaje linki nawet gdy jest lekko ustawiony dopiero jak ryba zrobi bardzo mocny zryw wtedy dopiero się odzywa..i takie moje pytanie co zrobić aby ten hamulec zaczął chodzić prawidłowo czy problem może leżeć rolce kabłaka? Pozdro

Problem nie leży w rolce tylko tylnym hamulcu.

Pytanie za sto punktów ????

Korba w moim Twinn Powerze XT 3000 ma luzy na korbie (składanie, knob)

Jest to w ogóle naprawialne?

Gdzie znajdę zamiennik, od jakiego modelu podejdzie jakaś korba?

Za wszelką pomoc szczerze dziękuję ????

Luzy na korbie to normalka w tych modelach. Z czasem pogłębia się coraz bardziej, chyba że ktoś przytomnie nie wykorzystywał tej funkcji. Jest to naprawialne bardzo prosto i skutecznie - wyczyścić, odtłuścić i zalać łączenie np. Distalem. Oczywiście korba będzie potem nieskładana. Chcąc zachować możliwość złożenia trzeba nakombinować się z podkładkami, ale efekt nie będzie do końca zadowalający.

Ta korba jest o ile pamiętam przetykana, na tzw. kwadrat. Można próbować podpadować coś współczesnego, ale nie z ostatnich lat, bo przetykane mają teraz ząbkowane zakończenie trzpienia.

Moja rada - zakleić na trwałe. Jak to dobrze zrobisz, to estetyka nie ucierpi, o ile ten ok. 20-25 letni młynek udało ci się zachować w cieszącym oko stanie.

Dla knoba chyba nie ma ratunku - jak mie pamięć nie myli - drewniany, nierozbieralny.

Edytowane przez smokwelski