Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiało możesz wysyłać, Rafał to solidna firma. Ma Swój profil na FB, kilku ludziom go poleciłem, są zadowoleni, nikt nie zgłaszał reklamacji.

Edytowane przez Jozi

• 2 tygodnie później...

7x14x5 na koszu.

Podparcie korby 7x11x3 i 7x13x4.

Rolka 4x7x2,5.

Te polecam koniecznie wymienić, skoro na koszu mu się zardzewiało troszkę. Na pewno nie zaszkodzi. Inne w zależności od tego jak wyglądają i kręcą.

Dodam jeszcze rozmiar łożyska pod wałek worm-a 3 x 6 x 2,5.

W Twin Power 2500 oraz 4000 FB jest dosyć duży luz na trzpieniu korby wchodzącym w koło przekładni oraz nicie składania korby . Jak sobie radzicie z tym problemami ?

Różnie radzą. Raz miałem taką korbę uszczelnioną kawałkiem puchy z browara :D

Luzy na korbie to normalka w tych modelach. Z czasem pogłębia się coraz bardziej, chyba że ktoś przytomnie nie wykorzystywał tej funkcji. Jest to naprawialne bardzo prosto i skutecznie - wyczyścić, odtłuścić i zalać łączenie np. Distalem. Oczywiście korba będzie potem nieskładana. Chcąc zachować możliwość złożenia trzeba nakombinować się z podkładkami, ale efekt nie będzie do końca zadowalający.

Ta korba jest o ile pamiętam przetykana, na tzw. kwadrat. Można próbować podpadować coś współczesnego, ale nie z ostatnich lat, bo przetykane mają teraz ząbkowane zakończenie trzpienia.

Moja rada - zakleić na trwałe. Jak to dobrze zrobisz, to estetyka nie ucierpi, o ile ten ok. 20-25 letni młynek udało ci się zachować w cieszącym oko stanie.

Dla knoba chyba nie ma ratunku - jak mie pamięć nie myli - drewniany, nierozbieralny.

Sklejenie na stałe to pójście na łatwiznę.Wystarczy dobrze pomyśleć i problem będzie z głowy. Bez żadnych ceregieli należy wyciąć z blaszki mosiężnej o grubości ok.0,5 mm taką wkładkę w kształcie litery "U". A w którym miejscu ? .I tu zostawiam odpowiedz dla myślących. A dlatego,że niektórzy tutaj od razu oczekują gotowej recepty. 

Ps. Grubość wkładki należy dobrać doświadczalnie tuż po wycięciu,tak aby korba mogła się składać. Jeśli za gruba,to pod paluszek i jedziemy na papierku gradacji "240" i przymierzamy. Nie jest to trudne i wykonanie tego zajmuje ok 30 minut. I zero luzów na składaniu korby w systemie "One Toush."

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 3

Witam. Dzisiaj podczas wędkowania zauważyłem luz kabłąka. Po oględzinach okazało się że jest luźna śrubka którą zaznaczyłem strzałką. Po powrocie do domku wziąłem śrubokręt , niestety śrubka nie chce się dokręcić jak to się mówi nie trzyma gwintu. Może ktoś z kolegów podrzuci jakiś patent jak to naprawić Pozdrawiam serdecznie 6906e61f18e7a72d985cbaffe680dab2.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ta śrubka jest wkręcana w plastikową " tulejkę". Pękła ta tulejka a pęka tylko wtedy gdy się chce tą śrubkę na chama dokręcić gdy robi się tam luz.

Najpierw sklej tą tulejkę a później śrubkę też na klej. Innej opcji nie ma.

Jeśli masz dostęp do tokarki to można ewentualnie dotoczyć miedzianą tulejkę i wcisnąć na tą plastikową.

Obydwie opcje to rzeźba.

Najlepiej kupić nowy rotor. Mefisto napewno ogarnie z Shimano Pl.

Ps. Luz nie robi się tam z powodu niedokręconej śrubki a po prostu wyrabia się jajo w mocowaniu kabłąka.

Poza rotorem trzeba też wymienić kabłąk.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Ta śrubka jest wkręcana w plastikową " tulejkę". Pękła ta tulejka a pęka tylko wtedy gdy się chce tą śrubkę na chama dokręcić gdy robi się tam luz.

Najpierw sklej tą tulejkę a później śrubkę też na klej. Innej opcji nie ma.

Jeśli masz dostęp do tokarki to można ewentualnie dotoczyć miedzianą tulejkę i wcisnąć na tą plastikową.

Obydwie opcje to rzeźba.

Najlepiej kupić nowy rotor. Mefisto napewno ogarnie z Shimano Pl.

Ps. Luz nie robi się tam z powodu niedokręconej śrubki a po prostu wyrabia się jajo w mocowaniu kabłąka.

Poza rotorem trzeba też wymienić kabłąk.

Niestety ale poprzednik przy dokrecaniu poprostu wyciągnął gwint dzisiaj jak odkreciłem cały gwint został na śrubce. ;\

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka