Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!,panowie co moze byc nie tak z moim stradic 2500fk hg,jak tylko przechyle go szpula w gore to kołowrotek pracuje jakby miał piasek w środku,jak szpula jest w dol kołowrotek pracuje super maslanie, łożyska sprwdzalem i niby ok,nie mam pomysłu

Prawdopodobnie problem z wodzikiem na wałku posuwu szpuli. Możliwe, że "półksiężyc" wyskoczył, spróbuj to sprawdzić.

• Like 1

Jakby wodzik wyskoczył to raczej byłby koniec kołowrotka i oś przestałaby chodzić góra dół. Nie spotkałem takiego przypadku. Mam takiego stradica. HG to duże przełożenie, kołowrotek szumi od nowości. Jedyne co mi przychodzi do głowy to luz na wałku. Wałek może chodzić góra, dół w większym zakresie niż pozwala wodzik. Może podkładka na dół lub górę wałka pomoże.

Jakby wodzik wyskoczył to raczej byłby koniec kołowrotka i oś przestałaby chodzić góra dół. Nie spotkałem takiego przypadku. Mam takiego stradica. HG to duże przełożenie, kołowrotek szumi od nowości. Jedyne co mi przychodzi do głowy to luz na wałku. Wałek może chodzić góra, dół w większym zakresie niż pozwala wodzik. Może podkładka na dół lub górę wałka pomoże.

A ja miałem właśnie dwa takie przypadki:

- z daiwą emblem - poluzowała się śrubka dociskająca "półksiężyc". Stąd poddałem pod sprawdzenie ten element.

- w "czarnuchu" GT, wyrobił się sam "półksiężyc". W nowym kołowrotku zdecydowanie to nie powinno się zdarzyć.

półksiężyc siedzi na swoim miejscu wiec to nie to

ile mniej wiecej powinien miec luz na walku?

i czy zepsute łożysko na walku powodowało by taki efekt?

Uszkodzone łożysko szumi. Te z wałka to malutkie, nie dałyby raczej takiego głośnego efektu, chyba, że bieżnia już się rozsypała całkiem. A luz na wałku musi być, to nie może chodzić na sztywno. Ale jaki to może być ruch to pewnie inżynierowie z Shimano wiedzą :P

• 3 tygodnie później...

Witam!,panowie co moze byc nie tak z moim stradic 2500fk hg,jak tylko przechyle go szpula w gore to kołowrotek pracuje jakby miał piasek w środku,jak szpula jest w dol kołowrotek pracuje super maslanie, łożyska sprwdzalem i niby ok,nie mam pomysłu

Wymień łożysko pod pinionem.

Tak Cię to bawi?

Gdybym napisał tylko że "takie same" zaraz by się pojawiło że w 4000 SW są inne.

Gdybym napisał że w 4000SW są inne to pojawił by się wpis że jednak nie bo Biomek 4000SW ma takie same jak słodkowodne.

Magia jb. Przy...ć się o byle co.

Jak nieraz pisane były tu totalne bzdury to jakoś nie widziałem żebyś starał się je prostować.

• Like 1

Stella 4000FD 2007r

Wypadła mi z obudowy podkładka jak na zdjęciu. Może się ktoś orientuje gdzie powinna się znajdować ?

Nie wiem czy to nie jest przypadkiem podkładka na worm shaft nr. 11563 ? Kupiłem nowy kołowrotek 

i oryginalnie jej tam nie było ale jest na schemacie a przyszło mi to do głowy jak go już złożyłem po nasmarowaniu.

post-65443-0-36320200-1620973211_thumb.jpg

post-65443-0-61234600-1620973221_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...