domeldoom Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 To pończochę tudzież inny filtr na odkurzacz i do ataku jak wzrok słaby Pytanie gdzie wystrzeli - to sprężyna Oby nie chciała jednak strzelać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-games Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Cześć, te małe sprężynki wokół? Jak je porozciągać?Porozginać wąsy? pozdrawiam,Tomek Tutaj masz filmik jak to zrobić - To łatwe sam robiłem juz nie raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-games Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Tutaj masz filmik jak to zrobić - To łatwe sam robiłem juz nie razU mnie kiedyś wypadł gdzieś 1 wałek !!! Nie znalazłem i zamontowałem z Sedony do Ultegry i działa Bez 1 wałka też działa.Tylko krople lub 2 oliwki jak zmontujesz.Żadnych smarów bo sie zaklei:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-games Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 wpisz sobie w google grafika łożysko oporowe shimano. Ważna jest orientacja sprężynki jak i sam wałeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-games Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Czy znajdę gdzieś na forum jak złożyć łożysko oporowe stradica FL? Złożyłem i nie działał poprawnie, nie za bardzo wiem w czym tkwi problem…Kolego youtube - 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Tutaj masz filmik jak to zrobić - To łatwe sam robiłem juz nie razHmmm... nie widzę jak rozciągać sprężynki Jak je wyjąć i włożyć to wiem, ale jak sprytnie, nie uszkadzając ich, rozciągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Jak próbuję rozciągać to nie idzie tylko w "poziomie", ale skręca cały zwój i boję się, że tego nie nałożę.W drodze do roboty doznałam natchnienia: w imadło zamocuję metalowy pręt o odpowiedniej średnicy - będzie robił za trzpień, na który nałożę sprężynkę. Chwycę wąsy szczypcami i rozciągnę. Umieszczenie na trzpieniu może pozwoli uniknąć nieprawidłowego skręcenia sprężynki... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 W drodze do roboty doznałam natchnienia: w imadło zamocuję metalowy pręt o odpowiedniej średnicy - będzie robił za trzpień, na który nałożę sprężynkę. Chwycę wąsy szczypcami i rozciągnę. Umieszczenie na trzpieniu może pozwoli uniknąć nieprawidłowego skręcenia sprężynki...Po powiększeniu zdjęcia wiać że sprężynki na godzinie 7 i 11 nie sięgają do wałków. Zanim zaczniesz cokolwiek doginać porównaj je z pozostałymi. Problem nie leży w części sprężynującej tylko w wąsie który opiera się o wałek. Być może ktoś próbując złożyć oporówkę założył te dwie sprężynki odwrotnie, przycisnął je metalową bieżnią i powyginał wąsy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Po powiększeniu zdjęcia wiać że sprężynki na godzinie 7 i 11 nie sięgają do wałków. Zanim zaczniesz cokolwiek doginać porównaj je z pozostałymi. Problem nie leży w części sprężynującej tylko w wąsie który opiera się o wałek. Być może ktoś próbując złożyć oporówkę założył te dwie sprężynki odwrotnie, przycisnął je metalową bieżnią i powyginał wąsy. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Po powiększeniu zdjęcia wiać że sprężynki na godzinie 7 i 11 nie sięgają do wałków. Zanim zaczniesz cokolwiek doginać porównaj je z pozostałymi. Problem nie leży w części sprężynującej tylko w wąsie który opiera się o wałek. Być może ktoś próbując złożyć oporówkę założył te dwie sprężynki odwrotnie, przycisnął je metalową bieżnią i powyginał wąsy. Dzięki Wszystkim za pomoc i dzięki @Adaś Niezgódka - Twoja sugestia bardzo pomogła.Całość poszła tak: Sprężynki na 7 i 11 godzinie były ułożone po drugiej stronie wałków, po ich poprawieniu było ciut lepiej, ale nie całkiem, porozginałem wszystkie sprężynki by lepiej dociskały wałki - lepiej, ale nie na 100%, rozebrałem całość ponownie, umyłem każdy element z osobna 3 razy w toluenie, skręciłem i... BINGO! - działa na 100% :-)Tak, że dzięki raz jeszcze - na razie nie potrzebuję TP 11 4000 TP 98 to mega maszyna - jedynie dinks do hamulca mnie irytuje i jednak kupiłbym '11 4000...No i zasadniczo pasowałby do reszty familii. pozdrawiam,Tomek Edytowane 31 Stycznia 2022 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Cieszę się że mogłem pomóc 11 TP 4000 używam od lat, założyłem mu koło główne przekładni od 10 STL 4000 i dołożyłem łożysk, chodzi tak miodnie jak mało który. To świetny młynek o bardzo dobrych walorach użytkowych. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 X-GamesDzieki za filmik.Zlozylem na nowo lozysko do mojego TP XTR Dziala ,ale szumi, po wylaczeniu wstecznego, jeszcze bardziejZlozylem wymyty, nic nie smarowalem ,gdzie tam dodac delikatne oliwki?Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 X-GamesDzieki za filmik.Zlozylem na nowo lozysko do mojego TP XTR Dziala ,ale szumi, po wylaczeniu wstecznego, jeszcze bardziejZlozylem wymyty, nic nie smarowalem ,gdzie tam dodac delikatne oliwki?Pozdrawiam AdamWystarczy że kapniesz kropelkę na tą srebrną tuleję która pracuje wewnątrz łożyska i rozprowadzisz palcem po całej powierzchni. Tylko nie przesadź z ilością, jedna kropla wystarczy. I dobrze by było gdyby ta oliwka nie była zbyt lepka, SHIMANO Bantam lub SSRO-01 dadzą radę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Wystarczy że kapniesz kropelkę na tą srebrną tuleję która pracuje wewnątrz łożyska i rozprowadzisz palcem po całej powierzchni. Tylko nie przesadź z ilością, jedna kropla wystarczy. I dobrze by było gdyby ta oliwka nie była zbyt lepka, SHIMANO Bantam lub SSRO-01 dadzą radę Dzieki sprobujeKolowrotek lezal juz ca 3 lata,pare razy podchodzilem do tego lozyskaJuz chcialem dac sobie spokuj, a tu taki fajny filmik Szkoda by bylo,mam go od nowosci, ca 21 lat Dalej chodzi superDzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Kapnolem Szumow nie maDzieki Adas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Cieszę się że kolega zadowolony . Edytowane 8 Lutego 2022 przez Adaś Niezgódka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Roczny Vanford, rozkręciłem maszynkę, w środku smaru tyle ile trzeba, żadnego zużycia, smar biały/przeźroczysty czyściutki. Oliwka na oporówkę leciutko wyciszyła szumy ale szumi i już, luz na wormshawcie można by było wykasować ale nie chciało mi się bo nawój bez zastrzeżeń. Uważam, że nie ma powodu w nich nic robić, no może poza regularnym serwisowaniem rolki kabłąka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Najczęstszym powodem szumów w shimaniakach jest padnięte łożysko na dole piniona 5x8x2,5 Jeżeli nałożymy nowy smar na przekładnie + nowe łożysko to musi być cisza 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Najczęstszym powodem szumów w shimaniakach jest padnięte łożysko na dole piniona 5x8x2,5 Jeżeli nałożymy nowy smar na przekładnie + nowe łożysko to musi być cisza Faktycznie, kiedyś tak było. W nowych modelach shimano, zwłaszcza tych z rotorem MGL szum jest i nawet najlepszy smar nie wyeliminuje tego zjawiska. Co najwyżej może je złagodzić. One po prostu szumią od nowości i wymiana łożyska nic tu nie da. Ale masz rację, łożysko na dole piniona szybko wysiada bo najzwyczajniej w świcie jest za małe, że nie wspomnę o jakości tych łożysk które teraz się montuje . Tak samo jak łożysko po przeciwległej stronie korby, które ze względu na zbyt mały rozmiar 7x11x3, też nie jest zbyt żywotne. Edytowane 10 Lutego 2022 przez Adaś Niezgódka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Wg mnie materiał rotora nie ma znaczenie na intensywność szumu. Co do łożyska po prawej stronie korby - "ruskie" od razu je wymieniają i ładują je w miejsce tulejki pod szpula - fabryczne łożysko od korby jest szumiące od nowości.Mowa o vanfordach i stradikach FL 2500 i C3000 O tym, że dolne łożysko piniona osadzone w korpusie (też w rozmiarach 2500 i C3000) trzyma tak "szczerze" tylko na połowie średnicy - nie wspomnę... jak dla mnie bubel konstrukcyjny Edytowane 10 Lutego 2022 przez Rebus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 I Wg mnie materiał rotora nie ma znaczenie na intensywność szumu. Co do łożyska po prawej stronie korby - "ruskie" od razu je wymieniają i ładują je w miejsce tulejki pod szpula - fabryczne łożysko od korby jest szumiące od nowości.Mowa o vanfordach i stradikach FL 2500 i C3000 I tu nie mogę się z tobą zgodzić, bo materiał rotora w mojej ocenie ma ogromny wpływ zarówno na pracę jak i dźwięki jakie wydaje kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Mam stradica fl2500 i nic nie szumi, tak więc ten tego takie dywagacje. Wszystko zależy od danego egzemplarza. Baa nawet stelle się trafiały fabrycznie jedna lepiej spasowana druga mniej. Jedna potrafiła szumieć inna zaś nie. Skupcie się lepiej na łowieniu a nie na kręceniu w fotelu. Edytowane 10 Lutego 2022 przez woblery L.E. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Mam stradica fl2500 i nic nie szumi, tak więc ten tego takie dywagacje. Wszystko zależy od danego egzemplarza. Baa nawet stelle się trafiały fabrycznie jedna lepiej spasowana druga mniej. Jedna potrafiła szumieć inna zaś nie. Skupcie się lepiej na łowieniu a nie na kręceniu w fotelu.Po pierwsze, kolego wobler L.E stradic fl nie ma rotora z MGL. Po drugie, to wątek techniczny, a nie ''wieści z nad wody'' czy ''wujek dobra rada nakazuje'' . Po trzecie, pozwól kolego że będę się skupiał na tym na czym mam ochotę się skupiać. A o moje wyniki wędkarskie się nie martw, bo na szczęście ani czas spędzony na forum, ani ilość wysmarowanych postów nie ma wpływu na wyniki wędkarskie PS. Co się tyczy kręcenia w fotelu to nie wiem jak ty, ale ja wolę sprawdzać kołowrotki w ich warunkach naturalnych i bynajmniej nie jest to fotel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Bo rotor MGL działa jak świszcząca turbina TDI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Bo rotor MGL działa jak świszcząca turbina TDI.Być może Ale tego nie wiem, bo od lat tylko benzyniaków używam Wiem natomiast że każda dyskusja jest wartościowa, pod warunkiem że jest konstruktywna i oparta na wiedzy praktycznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi