Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zamówiłem zestaw z Ali 0,1mm grubosci ze stali nierdzewnej dam znać czy przyszly ok.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Przed chwila odebralem zestaw, zamowilem go 1.09 w paczkomacie byl juz gotowy do odbioru 12.09. Koszt calosci 41,40zł. Mierzylem wszystkie wymiary sie zgadzaja. 551de629b5753417ac340de2b65790df.jpg

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Panowie, przytrafiło mi się takie "kuku":

post-46562-0-04607700-1663565315_thumb.jpg

post-46562-0-05050700-1663565329_thumb.jpg

post-46562-0-87750900-1663565341_thumb.jpg

Nie wiem jakim cudem żyłka aż tak uszkodziła kabłąk. Ta szczelina okropnie strzępi mi żyłkę i łowić się nie da. Czy jest tu na forum ktoś, kto by mi to naprawił lub ewentualnie wymienił cały kabłąk na nowy ?

Nie ma sensu wymieniać tego elementu.

Wystarczy klej, np Super Glue, dać go więcej, tak by powstała kropla poniżej naciętego elementu.

Po utwardzeniu lekko zeszlifować i wypolerować klej, tyle.

Praktykowane u brata w Baitrunner 2500 XT z identycznym kabłąkiem i problemem.

Arku, a czy żyłka ponownie nie wcięła się w ten Super Glue ? Przyznam, że myślałem o zaklejeniu tej szczeliny i wypolerowaniu, ale z użyciem Poxipolu. Wiesz może dlaczego taka usterka powstała ?

Lepsza będzie poxilina, po wyschnieciu jest naprawde twarda. Da sie to ladnie ukształtować/obrobić. Po wszystkim można jakimś lakierem pociągnąć i będzie użyteczne.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Arku, a czy żyłka ponownie nie wcięła się w ten Super Glue ? Przyznam, że myślałem o zaklejeniu tej szczeliny i wypolerowaniu, ale z użyciem Poxipolu. Wiesz może dlaczego taka usterka powstała ?

Wada fabryczna kołowrotków z takowym kabłąkiem.

Ale nie jest to regułą.

Żyłka czy plecionka dzięki nadlaniu klejem, poxiliną czy innym specyfikem ( do wyboru do koloru, ważne by po wyschnięciu dało się to wyrównać i wypolerować) będzie spadała na rolkę, a nie tą szczelinę.

Jako miłośnik podwójnych korb,zrobiłem mały tuning tpsw 4000xg,wziąłem podwójna korba od shimano sedona,gwint z pojedynczej korby od innego twin powera.

Kolorystycznie może i srednio,ale mi to nie przeszkadza.

Chwila roboty i jest.

Oryginalna pojedynczą też mam.

Różnica taka,że podwójna jest oddala od korpusu względem oryginalnej 12mm.

Jutro testy nad wodą, jak się to kreci

post-48374-0-37881600-1663666725_thumb.jpg

post-48374-0-43136800-1663666739_thumb.jpg

• Like 2

Nie dziwiłbym się, gdyby taka rysa/wżerka powstały w kołowrotku za 100 zł. A tu młynek za 500 zł i takie kuku. Shimano powinno się wstydzić !

Ja bym obstawiał uraz mechaniczny w transporcie albo w czsie przechowywania w pokrowcu zostało ściśnięte.

Tu bardziej chodzi o przypadkowe zgniecenie kabłąka. Miejsce gdzie masz wcięcie jest bardzo delikatne. Kabłąk z drutu jest w miarę elastyczny i w przypadkowym zgnieceniu wroci do poprzedniego ksztatu.

Mialem juz taki przypadek ze mi w tym miejscu pękło mocowanie drutu. Pewnie dlatego nowsze modele maja albo kabłąk rurkowy albo inaczej rozwiazane mocowanie w tym miejscu.

Nie dziwiłbym się, gdyby taka rysa/wżerka powstały w kołowrotku za 100 zł. A tu młynek za 500 zł i takie kuku. Shimano powinno się wstydzić !

Ten młynek już pierwszej młodości nie jest. Wszystko się może popsuć. Nie ważne czy kosztuje 100, 500 czy 2000zł.

Panowie, przytrafiło mi się takie "kuku":

attachicon.gif 20220917_113006_Easy-Resize.com.jpg

attachicon.gif 20220917_113017_Easy-Resize.com.jpg

attachicon.gif 20220917_113023_Easy-Resize.com.jpg

Nie wiem jakim cudem żyłka aż tak uszkodziła kabłąk. Ta szczelina okropnie strzępi mi żyłkę i łowić się nie da. Czy jest tu na forum ktoś, kto by mi to naprawił lub ewentualnie wymienił cały kabłąk na nowy ?

Panowie, gdyby komuś przytrafiło się to co mi... Usterka naprawiona. Szczelinę wypełniłem poxipolem, starannie zebrałem nadmiar kleju i pozostawiłem do wyschnięcia. Następnie papierem ściernym o najmniejszej ziarnistości wyczyściłem miejsce awarii. Potem dałem kołowrotek....żonie :) Ona nałożyła na zaklejoną szczelinę bezbarwny lakier hybrydowy do paznokci i utwardziła go lampą. 

Wygląda to nawet dość dobrze, było już nad wodą na 2 wyprawach (2 x 2 godziny) i sprawuje się bez zarzutów.

• Like 3

Taka oto informacja pojawiła się na stronie japońskiego sklepu internetowego PLAT..

Tekst z translatora:

Shimano zmieni system zamawiania części swoich kołowrotków --- Shimano nie będzie sprzedawać zbyt starych części po listopadzie/2022 roku. Nie będziemy już mogli dostarczać takich części kołowrotka jak 01 stella SW, 02 Twinpower, 01 Calcullta conquest, 10 stella itp. Jeśli więc potrzebujesz części do kołowrotka do takich starych części, złóż zamówienie przed połową października/2022. Stronę części do takich starych szpul będziemy usuwać stopniowo.

• Like 1

A czy ktoś z Was wie może, dlaczego Shimano zaprzestało produkcji kołowrotków z podwójną korbką i tylnym hamulcem ? I czy jest w planach rozpoczęcie produkcji takich młynków ?  Chodzi m.in. o słynne "czarnuchy" (shimano aero), shimano super, czy shimano exage...

Super i twin power i niższe modele też są.

http://www.okonek.com.pl/shimano-c-22_30_160.html?page=4&sort=1a

Proponuje zadzwonić i sprawdzić dostępność w tym sklepie.

Połowa, (jak nie więcej) ofert jest niedostępna.

Edytowane przez neronhell