Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno smary Shimano mają zniknąć z sprzedaży, więc moje pytanie brzmi: Czy jest jakaś alternatywa że smarów przemysłowych które można zastosować w Kołowrotku ?

Podobno skąd takie informacje. Smar się też starzeje ,więc nie ma co zapasów robić.Jaki interes by miało w tym shimano aby zaprzestać dystrybucji lubrykantów technicznych. 

Czy ktoś próbował używać do smarowania oscylacji albo przekładni w małych Shimano smaru ace-0. Jest dosyć lepki i zastanawiam czy nie nasmarować tym micromodulu w TP 20[/Quake]

Na wałki do daiw w rozmiarach 2004-3500 od kilku lat stosuję i jest ok. Na zębatki daje jeden rodzaj.Rodzaj smaru w zależności od wielkości kołowrotka.

• 2 tygodnie później...

Widocznie trafiłeś na JDM (czyt. Jerkbait domestic model) specjalny egzemplarz dla użytkownika naszego forum. Japończycy te modele wybierają z kilkuset egzemplarzy, są to te najlepiej spasowane, niestukające dodatkowo potraktowane smarem aby ominąć serwis zwany na forum „zerowym” przed rozpoczęciem łowienia…

• Like 10

Zawsze można spróbować ratować podgieciem.

Możliwe, że cała oporówka będzie do wymiany.

Zużywają się nie tylko wałki czy sprężynki, ale też gniazda wałków w plastikowej obudowie.

Ale takie wałki i sprężynki występują w najtańszych kołowrotkach Shimano.

Osobiście Stelli 95 nie miałem, ale do Super Aero i pochodnych z tamtego okresu pasowały całe oporówki z Catany FA/RA.

• Like 2

Nie wiem ile pokręciła ta Stella, ale faktycznie może tak być jak pisze kolega wyżej i najlepiej byłoby wymienić całą oporówkę.

Czy oporówki są idetyczne jak w tańszych modelach Shimano z tego (i nieco późniejszego) okresu? Pewności nie mam, ale na stronie tego majstra https://mulinete.wordpress.com/mulinete/ znajdziesz dobrej jakości zdjęcia 95' i kilku późniejszych modeli. Jeśli nie uda Ci się znaleźć całej oporówki (może być ciężko...) lub jeśli z innego modelu okaże się niekompatybilna możesz zawsze przełożyć same wałeczki i sprężynki - myślę, że będą miały indentyczne wymiary.

• Like 2

Dzięki WIELKIE Panowie ????

Stelkę dopiero co kupiłem na aukcji, cena była przyzwoita. Bez samru w środku, jak na załączonych zdjęciach. Lecz pełno jakiegoś gęstego oleju w oporówce. Pod ręką mam Twinka z podobnego rocznika i przełożę, bo chce w weekend zabrać Stelkę na trocie.

Wrócę z pracy, to poszukam np. Catanę i zamówię. Pozdro ????

Zdjęcia są, faktycznie interesującej Nas tu Stelli, jednak i one nie dają odpowiedzi na to czy oporówka będzie pasowała od tanich modeli czy niższych klasowo z tamtego okresu.

Bowiem w następnych, nowszych modelach oporówka trochę się różniła - mocowanie oporówki, kołeczki ją ustalające jak i wpust do załączania jej są w innym położeniu względem obudowy i nie są się ich podmieniać.

Same wałeczki, sprężynki owszem, jednak nie obudowy.

Poza tym Stella w tamtym okresie to model sam dla siebie.

W dużej mierze części z tańszych modeli poprostu do niej nie podejdą. W tym może być oporówka o której mowa.

• Like 1

Dokładnie tak wygląda. Pacjentka po udanym przeszczepie ???? od Twinka 3000F. TP SW 4000XG 09' też posiadam. Dzięki za pomoc. Teraz będę kombinował ze sprężynkami, ewentualnie poszukam oporówki do Twinka. W sumie za 3 tygodnie będę w Polsce, a mam Catanę gdzieś w szufladzie.

Pozdro ????

post-46585-0-43170200-1675876239_thumb.jpg

post-46585-0-35267100-1675876249_thumb.jpg

post-46585-0-56921800-1675876259_thumb.jpg

• Like 2

Dokładnie tak wygląda. Pacjentka po udanym przeszczepie od Twinka 3000F. TP SW 4000XG 09' też posiadam. Dzięki za pomoc. Teraz będę kombinował ze sprężynkami, ewentualnie poszukam oporówki do Twinka. W sumie za 3 tygodnie będę w Polsce, a mam Catanę gdzieś w szufladzie.

Pozdro

Jak podeszła od TP '98, to powinny "gadać" oporówki z '98 od ultegry, stradica, super aero GT, super aero GTM, symetre, biomastera, sedony, sahary ...

Edytowane przez Kokosz
  • Like 2

Nie za bardzo wiem czy to dobre miejsce na tego typu post. Chciałem opisać w kilku słowach jak zostałem potraktowany przez serwis Shimano. Jesienią jakoś końcem listopada 2021 dostałem od żony calcutte conquest 301, sparwowałem ją z kijem do 150g, miała służyć do łowienia szczupaków na średnio czyli w okolicy 100-150g. Nie posiadam za wiele wolnego czasu więc na ryby jadę kiedy mam wolne a nie kiedy jest ładna pogoda. Zdażyło się tak, że na ryby wybrałem się w lekkim deszczu, po chyba godzinie wędkowania w ciągłym deszczu odłożyłem wędkę i schowałem się w aucie. Wedka z kołowrotkiem była na zewnatrz, młynek trochę zmókł. Ponowiłem jeszcze z godzinę i pojechałem do domu. Młynek odkręciłem i odłożyłem w suchym miejscu, zawsze tak robie po wędkowaniu. Po tygodniu zabrałem go nas wodę i strasznie szumiał u w nim łożyska. Zdecydowałem się odesłać młynek na serwis gwarancyjny. Dostałem odpowiedz, że młynek został zalany całkowicie wodą łożyska i napęd do wymiany koszt usługi z tego co pamietam 250zl. Po rozmowie ze sprzedawcą zdecydowałem, że w sumie zapłacę dostanę nową przekładnie i młynek będzie dalej na gwarancji. Młynek po naprawie pracował jak nowy otrzymałem stare części w woreczku z młynkiem. Przyszedł sezon 2022, nadal mało czasu na ryby ale przez cały sezon kilka wypadów zaliczyłem, kilka ryb złowiłem metr udało się przekroczyć wiec nie jest najgorzej. Młynek po sezonie znowu zaczyna szumieć, prawdopodobnie łożyska do wymiany. Odsyłam na serwis i diagnoza identyczna jak rok wcześniej napęd i łożyska do wymiany. Serwisant znalazł ślady zalania młynka. Dodam, że w tym sezonie jakoś nie przypominam sobie łowienia w deszczu i nie wpadł mi sprzęt do wody.

Moje pytanie brzmi co robię nie tak? Dodam, że używam grubej plecionki zazwyczaj młynek ciagle jest mokry od wody zbierającej się przez plecionkę. Mam tranxa, citice, mniejsza calcutte i tutaj nie ma problemów z zalanym młynkiem. Czy zostałem oszukany przez Shimano? Młynki staram się serwisować sam jednak jak są na gwarancji to czasami z niej korzystam. Czy to normalne, że moja gwarancja nie został uznana?