Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie robi to żadnej różnicy czy nowy czy używany.

Nie ma potrzeby znaczyć.

Ale niektórym nie pasuje, że kołowrotek inaczej pracuje i czuć, że przekładnia pracuje. Moim zdaniem trzeba połowić na nowym ułożeniu zębów i to nie jeden a co najmniej kilka razy. Często kilkanaście godzin spinningowania poprawia pracę. Szybciej to się "układa" w kołowrotkach z przekładnią ze stopu niż w kutych Shimaniakach. Przynajmniej takie mam wrażenie.

• Like 1

https://vm.tiktok.com/ZGeA7Momm/

Przyznać się czyja to Stella i kto kogo na minę wpuścił?  :)

Taka ciekawostka z tiktoka

Widziałem to nagranie, ale na fb i ciekawiło mnie, czy ktoś na forum poruszy ten temat.

Zastawiam się ile jest wiarygodności w wypowiedzi tego Pana z tiktoka, że ta Stella została kupiona "od znanego człowieka z dżerkbaita"? Było to w jakiś sposób weryfikowane, żeby w przyszłości taki "znany człowiek" nie mógł korzystać z jerkbaitowej giełdy?

Widziałem to nagranie, ale na fb i ciekawiło mnie, czy ktoś na forum poruszy ten temat.

Zastawiam się ile jest wiarygodności w wypowiedzi tego Pana z tiktoka, że ta Stella została kupiona "od znanego człowieka z dżerkbaita"? Było to w jakiś sposób weryfikowane, żeby w przyszłości taki "znany człowiek" nie mógł korzystać z jerkbaitowej giełdy?

Kupujący powinien pochwalić się sprzedającym...

• Like 1

Kupujący powinien pochwalić się sprzedającym...

Tylko po co?

13stówek to cena niska nawet gdyby ta stella była już dobrze naruszona.

Co chcecie zarzucić sprzedającemu?

Jeżeli myślicie że kupicie stellę 14 w stanie idealnym za 13 stówek to tkwijcie w tej bańce dalej.

Ps. A jeśli poszedł samoserwis i ktoś za dużo smaru naładował a ten spadł na oś to młynek właśnie tak będzie kręcił i wcale nie musi być zarżnięty.

• Like 2

Tylko po co?

13stówek to cena niska nawet gdyby ta stella była już dobrze naruszona.

Co chcecie zarzucić sprzedającemu?

Jeżeli myślicie że kupicie stellę 14 w stanie idealnym za 13 stówek to tkwijcie w tej bańce dalej.

Ps. A jeśli poszedł samoserwis i ktoś za dużo smaru naładował a ten spadł na oś to młynek właśnie tak będzie kręcił i wcale nie musi być zarżnięty.

Przemek to kwestia między kupującym i sprzedającym. Jak było, jaka historia tego nikt nie wie.Dlatego napisałem że jeśli sprzedający zrobił wałek to kupujący powinien się ewentualnie pochwalić,albo wyjaśnić między sobą.Również dlatego napisałem o ccc,ja niedawno sprzedałem w super stanie 14 ale za 1800 i kupujący łyknął 3szt jak młody pelikan ryby...

• Like 3

Napiszę specjalnie w oddzielnym poście bo zadzwonił do mnie kolega z tematem że ten tik- tokowy serwisant wrzucił fotki tej stelli i na przekładni nie ma zużycia więc się nie pomyliłem.

Niestety sam tego nie zobaczę gdyż za polubienie jednego z niepochlebnych wpisów zostałem tam zablokowany :-)

Nie znam się na Stellach (ani innych kołowrotkach), ale chciałbym zwrócić uwagę na jakość smarów Shimano stosowanych choćby w szosowych klamkomanetkach. Smary te po 6-10 latach, nawet w nieużywanych rowerach gęstnieją na tyle, że uniemożliwiają zrzucanie biegów. Może w kołowrotkach spotykamy się z tym samym problemem?

Napiszę specjalnie w oddzielnym poście bo zadzwonił do mnie kolega z tematem że ten tik- tokowy serwisant wrzucił fotki tej stelli i na przekładni nie ma zużycia więc się nie pomyliłem.

Niestety sam tego nie zobaczę gdyż za polubienie jednego z niepochlebnych wpisów zostałem tam zablokowany :-)

Ten tit-tokowy fachowiec to też jest dobry.U niego najważniejsze żeby korba opadała, żeby kręcił jak helikopter. Dla mnie to żaden fachowiec.Jak ktoś pisze że serwisował ten Pan to dla mnie dyskwalifikacja sprzętu na starcie...

Pokazuje swoją pracę na różnych mediach społecznościowych przez wiele lat bez wtopy to tylko świadczy o jego profesjonalizmie. Zdecydowanie takie działania wzbudzają zainteresowanie, są reklamą to wiadomo, ale przede wszystkim budują zaufanie. Życzyłbym sobie tylko więcej takich fachowców. 

Jeżeli wszystko byłoby ok to kołowrotek nie lądowałby na serwisie.

Mylisz się, czasami młynek leży kilka lat i trzeba przesmarować.Niekiedy ludzie wysyłają na smarowanie nawet nowe kołowrotki...A czasami jest głupota,tak jak Przemek napisał może smar na ośkę "spaść".Wystarczyło otworzyć,sprawdzić ,postawić diagnozę a nie robić spektakl...

Edytowane przez Sławek77
  • Like 1

Ten tit-tokowy fachowiec to też jest dobry.U niego najważniejsze żeby korba opadała, żeby kręcił jak helikopter. Dla mnie to żaden fachowiec.Jak ktoś pisze że serwisował ten Pan to dla mnie dyskwalifikacja sprzętu na starcie...

Bardzo mnie to cieszy Ty mój mistrzu

Pokazuje swoją pracę na różnych mediach społecznościowych przez wiele lat bez wtopy to tylko świadczy o jego profesjonalizmie. Zdecydowanie takie działania wzbudzają zainteresowanie, są reklamą to wiadomo, ale przede wszystkim budują zaufanie. Życzyłbym sobie tylko więcej takich fachowców. 

Dziękuję 

• Like 1

Mylisz się, czasami młynek leży kilka lat i trzeba przesmarować.Niekiedy ludzie wysyłają na smarowanie nawet nowe kołowrotki...A czasami jest głupota,tak jak Przemek napisał może smar na ośkę "spaść".Wystarczyło otworzyć,sprawdzić ,postawić diagnozę a nie robić spektakl...

Widzę kolego, że pomyliłeś teatr z cyrkiem. Nie pajacuj

• Like 1

Ooo,zabolało...

Ale niby co ? Twoja głupota ? 

Wypadałoby napisać sprostowanie Panie mądraliński. Jednak pozwolisz, że to ja i właściciel będziemy decydować co robimy z kołowrotkiem, nie Ty. Apropo Stella FI C3000 XG przekładnia z wyraźnymi śladami. Kołowrotek grzebany. Blaszka oporówki nie wycentrowana. Łożyska do wymiany. Nadążasz ? Czy przeliterować. Jak już piszę to wyprzedzę Twoje mądrości odnośnie  Stella FK i szumiący MM. To też była decyzją Klienta, nie Twoja. Zrobiłem niepełny serwis dla Twojej wiadomości Ty mój idolu. Dużo zdrówka i cieszę się, że jednego buca mniej mam w obserwujących mój Fan Page. Bez urazy "Miszczu"

• Like 1

Ale niby co ? Twoja głupota ?

Wypadałoby napisać sprostowanie Panie mądraliński. Jednak pozwolisz, że to ja i właściciel będziemy decydować co robimy z kołowrotkiem, nie Ty. Apropo Stella FI C3000 XG przekładnia z wyraźnymi śladami. Kołowrotek grzebany. Blaszka oporówki nie wycentrowana. Łożyska do wymiany. Nadążasz ? Czy przeliterować. Jak już piszę to wyprzedzę Twoje mądrości odnośnie Stella FK i szumiący MM. To też była decyzją Klienta, nie Twoja. Zrobiłem niepełny serwis dla Twojej wiadomości Ty mój idolu. Dużo zdrówka i cieszę się, że jednego buca mniej mam w obserwujących mój Fan Page. Bez urazy "Miszczu"

I wystarczyło tak od razu merytorycznie opisać.Jeśli chodzi o FK to chyba mnie Pan z kimś pomylił,bo nie wiem o co Panu chodzi,miszczu...