Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, zmienię trochę temat. Co sądzicie o dołożeniu do Ultegry FC 4000 do nakrętki rotora takiego oto cuda np od Stelli FE? Jest sens? Coś to zmieni, a może coś innego w to miejsce?

Main Shaft Spacer RD1430213b79b442c4c0e80942a71697874bd91.jpg

Pozdrawiam,

Piotrek

Nie miałem w rękach tej ultegry, ale jeśli w nakrętce jest miejsce na to łożysko i rozmiar ośki pasuje pod wewnętrzny rozmiar  wprasowanej w łożysko tulejki,  to pewnie że warto.

Dzięki temu ośka będzie stabilniejsza a i tarcie się zmniejszy (pozdrawiam chłopaków z postów powyżej  :)).

Ale przydało by się też wymienić gumową uszczelkę (tą pomiędzy łożyskiem a pokrywką nakrętki), na wzmacnianą uszczelkę od stellki.

Jeśli tego nie zrobisz to pod wpływem obciążenia ośka podczas ruchu do góry będzie wypychać łożysko z nakrętki, co doprowadzi do uszkodzenia tej oryginalnej, miękkiej uszczelki.

Edytowane przez Adaś Niezgódka
  • Like 1

Nie wsadzi tam łożyska.

Musisz rozwiercić nakrętkę.

Uszczelkę też musisz koniecznie wymienić na tą profilowaną z zatopioną podkładką bo tą która jest zmulisz łożysko.

Możesz dokupić nakrętkę z łożyskiem, podkładkę ( podkładka może być z TPSW 09 i TPSW 15, Stelli 10i 18)i tą tukejką plastikową w środekłożyska ze Stelli 10. Tylko...po pierwsze dokup taki set bo części do 10tki nie ma a po drugie to taki komplet kosztuje dobrze ponad 100zł.

Od 18stki nie będzie pasował bo jest płaska nakrętka bez wypustki wchodzącej w rotor.

Czy taka kombinacja, przy tych kosztach i dostępnościma sens to oceń sam.

Zauważyłem że trzeba zmienić nakrętkę. 100-150 zł za taką modyfikację to jeszcze do przyjęcia. Tylko żeby już zamówić właściwe elementy.

Pozdrawiam,

Piotrek

W Stelli 10 i TPSW 09 były chyba takie same nakrętki. Od TP chyba nakrętkę mam. Przymierzę do Ultegry i dam Ci znać czy to zagra i które części zamówić.

Ps. Tylko jeszcze jeden temat do przemyślenia masz :-)

Za ok 200zł masz nowe kompletne bebechy razem z nową ośką.

Niech będzie że to łożysko lekko poprawi pracę( moim zdaniem nie)

to może warto zarżnąć ją najpierw i później wymienić cały środek?

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Ps. Tylko jeszcze jeden temat do przemyślenia masz :-)

Za ok 200zł masz nowe kompletne bebechy razem z nową ośką.

Niech będzie że to łożysko lekko poprawi pracę( moim zdaniem nie)

to może warto zarżnąć ją najpierw i później wymienić cały środek?

Jak zajeżdżę to oczywistym będzie że trzeba wymienić. Bardziej miałem na myśli tuning i "poprawianie fabryki". To chyba raczej własne widzimisie i ciekawostka. A że lubię w tym grzebać więc czemu nie spróbować. Teraz tylko muszę dorwać schemat od 18' i do dzieła.

Pozdrawiam,

Piotrek

Jak zajeżdżę to oczywistym będzie że trzeba wymienić. Bardziej miałem na myśli tuning i "poprawianie fabryki". To chyba raczej własne widzimisie i ciekawostka. A że lubię w tym grzebać więc czemu nie spróbować. Teraz tylko muszę dorwać schemat od 18' i do dzieła.

Pozdrawiam,

Piotrek

https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHIFSEH/EV/18STL4000_RKV.pdf

To są części nr:

-15992

-16838

-8074

Zamów u Mefiego i po sprawie.

A jeśli chodzi o podkładkę pomiędzy nakrętką i łożyskiem o której wspomniał Przemo, której nie ma na schemacie a raczej być tam powinna, to pasują tam podkładki do regulacji przekładni (te ze zdjęcia), trzeba tylko pobawić się chwilkę z doborem odpowiedniej grubości.  

post-75036-0-44794300-1649924411_thumb.jpg

• Like 1

https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHIFSEH/EV/18STL4000_RKV.pdf

To są części nr:

-15992

-16838

-8074

Zamów u Mefiego i po sprawie.

A jeśli chodzi o podkładkę pomiędzy nakrętką i łożyskiem o której wspomniał Przemo, której nie ma na schemacie a raczej być tam powinna, to pasują tam podkładki do regulacji przekładni (te ze zdjęcia), trzeba tylko pobawić się chwilkę z doborem odpowiedniej grubości.

W 18stce mam zupełnie inną tą podkładkę. Jakby plastikowa i ok 0.5 mm grubości ma,.

Jej na schemacie nie ma ale być może jest w zestawie z łożyskiem od razu lub w nakrętce.

Mefisto tu niewiele pomoże bo spodziewana dostawa tego łożyska jest 21 tygodni :-)

Zostaje JP a to już połowa wartości tego młynka wyjdzie :-)

Edytowane przez przemo_w

W 18stce mam zupełnie inną tą podkładkę. Jakby plastikowa i ok 0.5 mm grubości ma,.

Jej na schemacie nie ma ale być może jest w zestawie z łożyskiem od razu lub w nakrętce.

Mefisto tu niewiele pomoże bo spodziewana dostawa tego łożyska jest 21 tygodni :-)

Zostaje JP a to już połowa wartości tego młynka wyjdzie :-)

W zestawie z łożyskiem czy też nakrętką nie ma tej podkładki.

Nie ma też znaczenia z czego ona będzie, i czy będzie jedna, czy więcej.

Ona ma spełnić określone zadanie, czyli uniemożliwić ruch łożyska w nakrętce (góra dół), blokując jednocześnie zewnętrzną bieżnie nie przeszkadzając wewnętrznej.

Tylko tyle, i aż tyle.

Dostępność to inna sprawa, ja właśnie dzisiaj dostałem dwa takie sety do rozmiaru 2500 (po dwóch tygodniach od zamówienia).

Ale faktycznie czasem trzeba poczekać znacznie dłużej, niestety takich czasów dożyliśmy  :(

W zestawie z łożyskiem czy też nakrętką nie ma tej podkładki.

Nie ma też znaczenia z czego ona będzie, i czy będzie jedna, czy więcej.

Ona ma spełnić określone zadanie, czyli uniemożliwić ruch łożyska w nakrętce (góra dół), blokując jednocześnie zewnętrzną bieżnie nie przeszkadzając wewnętrznej.

Tylko tyle, i aż tyle.

Dostępność to inna sprawa, ja właśnie dzisiaj dostałem dwa takie sety do rozmiaru 2500 (po dwóch tygodniach od zamówienia).

Ale faktycznie czasem trzeba poczekać znacznie dłużej, niestety takich czasów dożyliśmy  :( .

Niestety po raz kolejny się z Tobą nie zgodzę.

Otóż ta podkładka wcale nie blokuje zewnętrznej bieżni łożyska. Ma mniejszą srednicę zewnętrzną.

post-61619-0-52931500-1649963318_thumb.jpgpost-61619-0-70217100-1649963327_thumb.jpg

Zrobiłem mały test. Wywaliłem tą podkładkę i wrzuciłem taką z przekładni o takiej samej grubości. I tu zonk. Stella zaczęła szurać. Ale żeby było śmieszniej ten sam myk zrobiłem w TP 20. Nakrętka, podkładka ze Stelli i zapasowe łożysko. Miód - malina. A po wrzuceniu podkładek z przekładni znów szuranie.

Więc chyba nie do końca mogą tam być podkładki z przekładni.

Zerknąłem sobie też na filmik mojego idola :-) Profishera.

https://youtu.be/2q3TVqV6ePI

Min 26.40 widać że ta podkładka jest węższa niż zewnętrzna bieżnia łożyska.

Miałem przypadek że moja Stellka szurała inaczej niż zwykły szum i podesłałem ją na reklamację, z tego co pamiętam to serwis regulował lożysko nakrętki rotora czy tam luz owego łożyska tego nie pamietam (taka była przynajmniej adnotacja na formularzu).

Po powrocie pracuje elegancko ????

Edytowane przez RybkaWoleju
  • Like 1

Niestety po raz kolejny się z Tobą nie zgodzę.

Otóż ta podkładka wcale nie blokuje zewnętrznej bieżni łożyska. Ma mniejszą srednicę zewnętrzną.

attachicon.gif 1.jpgattachicon.gif 2.jpg

Zrobiłem mały test. Wywaliłem tą podkładkę i wrzuciłem taką z przekładni o takiej samej grubości. I tu zonk. Stella zaczęła szurać. Ale żeby było śmieszniej ten sam myk zrobiłem w TP 20. Nakrętka, podkładka ze Stelli i zapasowe łożysko. Miód - malina. A po wrzuceniu podkładek z przekładni znów szuranie.

Więc chyba nie do końca mogą tam być podkładki z przekładni.

Zerknąłem sobie też na filmik mojego idola :-) Profishera.

Min 26.40 widać że ta podkładka jest węższa niż zewnętrzna bieżnia łożyska.

i właśnie dlatego że dałeś podkładkę tej samej grubości zaczęło szurać, podkładka z twojej fotki układa się w drugim frezie nakrętki, podkładka z mojej fotki w pierwszym.

Obejrzyj dokładnie budowę nakrętki. 

Miałem przypadek że moja Stellka szurała inaczej niż zwykły szum i podesłałem ją na reklamację, z tego co pamiętam to serwis regulował lożysko nakrętki rotora czy tam luz owego łożyska tego nie pamietam (taka była przynajmniej adnotacja na formularzu).

Po powrocie pracuje elegancko

Słowo klucz " REGULACJA "  :lol:

Do tego odrobina logicznego myślenia, i sukces gwarantowany  ;) .

Nie. Bo wsadzając 1, 2 czy 3 podkładki z przekładni szura cały czas.

A wystarczy odizolować pinion od tej tulejki w łożysku taką małą podkładką z knoba i jest cisza.

Idę dalej :-)

Podkładka typowo z knoba, stalowa bo poprzednia była plastikowa i nadal lekko szura.

Kolej na wycinanki z kliszy RTG na wymiar tej oryginalnej.

Z tymi jest idealnie. Więc musi tam być podkładka plastikowa a nie stalowa. Ktoś to tak wymyślił.

Jeszcze mnie korci zeby Ci odpisać tam gdzie pisałeś o kasowaniu luzu na rotorze ale szkoda mojego czasu.

Ja zaczniesz rozbierać młynki po artystach- kasownikach luzów i zobaczysz do czego to prowadzi to zrozumiesz.

Ty być może wiesz żeby z tym kasowaniem nie przesadzić ale 70% czytających tego nie wie i kasują na maxa bo przeczytali że można a nawet trzeba, nie wiedząc ile tam powinno luzu zostać.

A póżniej płacz bo po kilku miesiącach młynek zarżnięty.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Adam czemu nie pracujesz w dziale konstrukcji shimano? Pytam na poważnie.Tylko nie pisz że pracujesz z Panem Kleksem. 

Radku, twoje poczucie humoru jest wręcz powalające, niestety czytając twoje posty, odnoszę wrażenie że reprezentujemy troszkę inny poziom kultury osobistej.

A widzisz, tak się składa że dzisiaj trochę boli mnie kolano i nie mogę się schylać  ;) .

Pozdrawiam cię serdecznie i życzę wesołych i spokojnych świąt.

• Like 1

Pozwolisz Przemku że cię zacytuję (bardzo rozbawił mnie ten fragment, ale też zasmucił).

Jak zaczniesz rozbierać młynki po artystach- kasownikach luzów i zobaczysz do czego to prowadzi to zrozumiesz"

Pomijając różnice w tematach technicznych które nas dzielą, zauważyłem jeszcze jedną kwestię natury ludzkiej która nas od siebie odróżnia.

Ja Przemku staram się unikać traktowania ludzi z góry, zwłaszcza gdy tych ludzi nie znam.

A tak w temacie to nie pisz proszę że zakładasz set od Stelli do TP i jest miód malina.

Nakrętka od Stelli nie powinna być montowana w TP, żeby się nie rozpisywać zobrazuję to fotkami. 

post-75036-0-41604000-1650018230_thumb.jpost-75036-0-72282000-1650018248_thumb.j

Myślę że wyłapiesz te subtelne różnice i i problemy które mogą wyniknąć po ich wymianie pomiędzy STL a TP.

Co się zaś tyczy podkładek o których pisałem, to kolejne fotki powinny uzmysłowić ci konieczność ich montażu na przykład podczas tuningu TP.

post-75036-0-35577800-1650018522_thumb.jpost-75036-0-99901600-1650018545_thumb.j

Co do kasowania luzu rotora z innego wątku, napisałem wyraźnie że mały luz musi zostać.

Niestety ani ty, ani ja nie mamy wpływu na to co ludzie robią ze swoimi kołowrotkami, i niech tak zostanie.

W końcu to ich pieniądze i ich kołowrotki, jeśli wykonają ten zabieg prawidłowo to dobrze, jeśli nie, to pewnie kołowrotek trafi na giełdę  :)

Tobie również życzę wesołych świąt.

Pozdrawiam

post-75036-0-41604000-1650018230_thumb.jpg

post-75036-0-72282000-1650018248_thumb.jpg

post-75036-0-35577800-1650018522_thumb.jpg

post-75036-0-99901600-1650018545_thumb.jpg

• Like 1

Szkoda mojego czasu. Bo cały czas bedziesz mnie za słówka łapał a ja nie mam zamiaru z koniem się kopać i tłumaczyć jak dziecku.

Wyskakujesz z róznymi tematami które wałkowane były już 8 lat temu. Tam walczył z tą głupotą np p. Leśniak i inni. Wtedy nie do końca to do mnie docierało ale mieli 100% racji.

Bo przerobili młynki nie tylko swoje a setki młynków po różnych kombinacjach właścicieli i dobrze widzieli co się w różnych sytuacjach działo.

Cały czas było drążone żeby nie wypisywać o różnych "tuningach" bo w większości powielali to ludzie nie potrafiący wkrętaka obsługiwać i niszczacy przez co swoje młynki.

Poczytaj sobie w czeluściach jerka.

Idąc Twoją drogą to i przekładni nie można między tymi młynkami zamieniać. Bo mają inne kolory.

A można. I dalej kolega od Ultegry też nie powinien nic zamieniać bo w Ultegrze jest zupełnie inna nakrętka a sam co pisałeś?

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Radku, twoje poczucie humoru jest wręcz powalające, niestety czytając twoje posty, odnoszę wrażenie że reprezentujemy troszkę inny poziom kultury osobistej.

A widzisz, tak się składa że dzisiaj trochę boli mnie kolano i nie mogę się schylać  ;) .

Pozdrawiam cię serdecznie i życzę wesołych i spokojnych świąt.

Zadałem pytanie na poważnie czemu nie pracujesz w dziale konstrukcyjnym shimano? Odpowiedziałeś wymijająco.... Co do poziomu kultury, również odpowiem. Miło mi że jesteś z nami w tym wątku:)

• Like 1

Po powrocie pracuje elegancko

Możesz to rozkręcić i pokazać fotki? Bo jestem pewny że serwis wrzucił taką samą plastikową podkładkę a zwyczajnie cieńszą lub grubszą.