Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz to rozkręcić i pokazać fotki? Bo jestem pewny że serwis wrzucił taką samą plastikową podkładkę a zwyczajnie cieńszą lub grubszą.

Przemku, to jest oczywiste że w Stelli to działa i nie trzeba tam dokładać żadnych podkładek.

Ale tematem dyskusji jest zaadoptowanie tego setu w innych kołowrotkach, w tym przypadku Ultegry.

A w takim przypadku ta oczywistość nie jest już tak oczywista  :) 

Tak samo jest w przypadku TP gdzie lepiej zostawić oryginalna nakrętkę bo ma większe pole styku z rotorem.

Co do podkładki ze stelli (tej plastikowej) to po jej wyjęciu wszystko będzie pracowało dokładnie tak samo dobrze bo nawet bez niej pinion nie ma kontaktu z łożyskiem.

Traktował bym ją raczej jako uszczelkę a nie podkładkę regulacyjną.

14 STL ma taką samą nakrętkę rotora jak 18 i tej podkładki tam nie ma.  

Nie mam w zamiarze przekonywać ciebie, ani nikogo innego do swoich racji, ale budowa tych elementów ma znaczenie i warto się nad tym zastanowić zanim narobi się bałaganu.

Zadałem pytanie na poważnie czemu nie pracujesz w dziale konstrukcyjnym shimano? Odpowiedziałeś wymijająco.... Co do poziomu kultury, również odpowiem. Miło mi że jesteś z nami w tym wątku:)

Zupełnie bez podtekstów, czy uszczypliwości.

Radku, mnie również jest bardzo miło że mogę podyskutować w tak zacnym gronie na tematy które mnie interesują.

Przykro mi trochę że Przemek nie ma na to czasu i nie chce się z koniem kopać (choć koniem nie jestem, dzieckiem z resztą też) :) .

A wracając do tematu kultury, to zapomniałeś się zrewanżować i złożyć mi życzeń z okazji nadchodzących świąt  :D

Przemku, to jest oczywiste że w Stelli to działa i nie trzeba tam dokładać żadnych podkładek.

Ale tematem dyskusji jest zaadoptowanie tego setu w innych kołowrotkach, w tym przypadku Ultegry.

Tak samo jest w przypadku TP gdzie lepiej zostawić oryginalna nakrętkę bo ma większe pole styku z rotorem.

Co do podkładki ze stelli (tej plastikowej) to po jej wyjęciu wszystko będzie pracowało dokładnie tak samo dobrze bo nawet bez niej pinion nie ma kontaktu z łożyskiem.

Nie mam w zamiarze przekonywać ciebie, ani nikogo innego do swoich racji, ale budowa tych elementów ma znaczenie i warto się nad tym zastanowić zanim narobi się bałaganu.

Hmmm.Tutaj Ciebie zaskoczę bo akurat w mojej stelli FI4000 ta podkładka znajduję się w tej nakrętce. Sądzę że Przemek ma racje i służy jakoś do regulacji. Shimano nie zawsze wszystko umieszcza na schematach. Zwaszcza washery.

• Like 1

Tym się różnimy że Ty teoretyzujesz a ja tą nakrętkę zamontowałem w Ultegrze i działa bez problemu.

Nie piszszę niczego bo "mi się wydaje" tylko sprawdzam organoleptycznie. Jak czegoś nie wiem lub nie sprawdziłem to siedzę cicho i się nie odzywam.

A Ty? I tu przykład pomocy z pokręcajką.

Pobędziesz trochę na jb, poczytasz to sam to zrozumiesz.

• Like 2

Tym się różnimy że Ty teoretyzujesz a ja tą nakrętkę zamontowałem w Ultegrze i działa bez problemu.

Nie piszszę niczego bo "mi się wydaje" tylko sprawdzam organoleptycznie. Jak czegoś nie wiem lub nie sprawdziłem to siedzę cicho i się nie odzywam.

A Ty? I tu przykład pomocy z pokręcajką.

Pobędziesz trochę na jb, poczytasz to sam to zrozumiesz.

Aż miło popatrzeć jak razem z Radkiem spijacie sobie z dziubków  :) 

A jeśli chodzi o wspomniany Drag Knob to temat załatwiłem błyskawicznie i kolega Rafał już użytkuje wspomnianą pokręcajkę.

Ja nie mam problemu z tym żeby przyznać się do błędu.    

• Like 1

Hmmm.Tutaj Ciebie zaskoczę bo akurat w mojej stelli FI4000 ta podkładka znajduję się w tej nakrętce. Sądzę że Przemek ma racje i służy jakoś do regulacji. Shimano nie zawsze wszystko umieszcza na schematach. Zwaszcza washery.

Jeśli chodzi o podkładki to ja nie sugeruję się schematem.

Mam dwie 14 od nowości i tam nie ma i nie było tej podkładki, choć wiem że w temacie podkładek shimano lubi zrobić psikusa.

To nie psikus, sami o tym informują, wystarczy rzucić okiem na schemat i tam jest informacja że podkładki przedstawione na schemacie mogą ale nie muszą się zgadzać ze stanem faktycznym.

Ps. W multikach też jest takie info.

post-73969-0-26810100-1650042087_thumb.jpg

post-73969-0-02962700-1650042416_thumb.jpg

Edytowane przez RybkaWoleju
  • Like 3

Składam TP 15, który został rozebrany do zera i przyszedł do mnie w worku. Nie wiem gdzie dać takie podkładki jak na foto? Wyglądają jak na gore wodzika ale nie za bardzo się tam mieszczą. Na schemacie jest jedna podkładka pod plastikowym ślizgiem, dać te podkładki na gore pod tą blaszkę która trzyma półksiężyc?

post-62441-0-37974100-1650602711_thumb.jpeg

Lepsza jakość, obok podkładek dałem łożysko z dołu piniona dla odniesienia. Na schemacie właśnie nie mogę ich zlokalizować, na wodziku jest jedna podkładka taka przezroczysta i ona jest na miejscu…

W wózku, pomiędzy piórem a tuleją (choć tam powinna być tylko jedna).  

Ale bez wymiarów podkładek ciężko jednoznacznie stwierdzić.

Takie podkładki były też w T-knobach stosowanych w tych modelach pomiędzy pokrywką maskującą a knobem.

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Tak RD11563 to gumowy oring

W 15 ma tam być razem z podkładką.

Najpierw zakładasz oring a za nim podkładkę, jeśli go nie dasz to kołowrotek się nie rozsypie ale rotor będzie miał luzy góra dół i będzie się bujał na boki.

https://allegro.pl/oferta/pierscien-o-ring-nbr-oring-5x1mm-10szt-11634697912

Nie mam teraz jak sprawdzić grubości, ale gdyby był potrzebny grubszy to:

https://allegro.pl/oferta/pierscien-o-ring-nbr-oring-5x1-5mm-10szt-11634701943

I po sprawie  :)

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Czy ktoś poratowałby mnie łożyskiem oporowym do Curado DC? albo naprowadził jak zrobić żeby korba się nie cofała do tyłu?

Zdemontować, umyć bardzo dokładnie ze wszelkiego wszystkiego wink.png , zamontować, sprawdzić. Jak nie działa to wymienić na nowe.

Ps. To post do serwis multiplikatorów chyba wink.png

Edytowane przez Sławek Nikt

Lepsza jakość, obok podkładek dałem łożysko z dołu piniona dla odniesienia. Na schemacie właśnie nie mogę ich zlokalizować, na wodziku jest jedna podkładka taka przezroczysta i ona jest na miejscu…

post-61619-0-53611000-1650650732_thumb.jpg

Nie są to podkładki z tego miejsca?

Ta u góry na mojej fotce jest z knoba. Jest zupełnie inna niż te z Twojej fotki.

W knobie są łożyska 4x7x2.5 a na pinionie 5x8x2.5 więc żeby to była podkładka z knoba musiałaby być większa średnicą zewnętrzną niż wewnętrzna średnica łożyska z fotki a nie jest.

Edytowane przez przemo_w

Na wormie jest podkładka jak na foto, w knobie jest ta mosiężna. Te dwie mają średnice wewnętrzną i zewnętrzną jak podkładka z wodzika. Są plastikowe czy tam teflonowe, nie mam już pomysłu gdzie mogły by być założone…

Tera patrz:-)

post-61619-0-99719800-1650656165_thumb.jpgpost-61619-0-58652100-1650656198_thumb.jpg

Może " nasi tam byli" przed Tobą i tiuningowali? :-)

Zamiast od dupki strony to od przodu poszło kasowanie luzu.

Edytowane przez przemo_w

attachicon.gif p1.jpg

Nie są to podkładki z tego miejsca?

Ta u góry na mojej fotce jest z knoba. Jest zupełnie inna niż te z Twojej fotki.

W knobie są łożyska 4x7x2.5 a na pinionie 5x8x2.5 więc żeby to była podkładka z knoba musiałaby być większa średnicą zewnętrzną niż wewnętrzna średnica łożyska z fotki a nie jest.

To nie są podkładki regulujące luz knoba a tym bardziej nie te do regulacji wałka posuwu.

Podkładki ze zdjęcia kolegi 19john92 są umieszczane pomiędzy chromowaną maskownicą T-knoba a samym knobem (pod maskownicą i dwoma wkrętami).

• Like 2

To nie są podkładki regulujące luz knoba a tym bardziej nie te do regulacji wałka posuwu.

Podkładki ze zdjęcia kolegi 19john92 są umieszczane pomiędzy chromowaną maskownicą T-knoba a samym knobem (pod maskownicą i dwoma wkrętami).

Masz rację. Tam też są czasami tylko w tych knobach z Tp 15 nigdy takich nie widziałem.

Ale może i się tam trafiają.