Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do kabłąka w stradicu FL mam model mhg i mam wrażenie ze jest on trochę inaczej wyprofilowany niż Np w stelli jakby ucieka delikatnie w dół. Czy to normalne? Czy jest ugięty? Rolka jest w odpowiednim położeniu ale sam kabłąk nie układa się tak do góry jak w Tp czy w stelli.

Mam pytanie do kabłąka w stradicu FL mam model mhg i mam wrażenie ze jest on trochę inaczej wyprofilowany niż Np w stelli jakby ucieka delikatnie w dół. Czy to normalne? Czy jest ugięty? Rolka jest w odpowiednim położeniu ale sam kabłąk nie układa się tak do góry jak w Tp czy w stelli.

Jeśli się nic nie dzieje to pewnie tak ma być. Nowa stella poszła na serwis bo jakoś dziwnie to wyglądało, nawet sprzedawcy się wydawało, że coś chyba nie tak, ale kołowrotek wrócił z informacją że ten typ tak ma.

• 4 tygodnie później...

Zapytam tu: czy rozkręcał ktoś korbkę „karbonową” od np Vanquisha 16/19, Soare CI4 itp? Chodzi mi o to, czy idzie rozdzielić samo ramię od gwintu i tego „kapturka” naokoło gwintu, a potem to skręcić z powrotem? W Vańku jest śrubka z takim dziwnym systemem z 3 nacięciami, wiec chyba trzeba mieć do tego jakiś specjalny klucz.

W Soare CI4+ była klasyczna śrubka na płaski śrubokręt, ale w nowym Soare XR jest już tak samo jak w Vańku.

Edytowane przez Żbiku

Szukam 2szt. RD 16625 do stelki fi,może ma ktoś może??

Czy na pewno jesteś pewien że to taki numer katalogowy?Nie przypominam sobie aby FI taką zębatkę miała.Co prawda sklep też pisze że do FI.Zobacz:

https://www.bac-shop.de/angelrollen/ersatzteile-angelrollen/getriebeteile-oscillation-teile-sets-fuer-shimano-angelrollen/shimano-idle-gear-b-l-rd16625.html?page=236

tutaj link do polskiego sklepu:

https://bialaryba.pl/shimano-idle-gear-b-l-p-15442.html

Edytowane przez woblery L.E.

RD 16625 to właściwy numer Idle Gear do 14 STL 4000, a w Bac-shop jest błąd, bo te zęby nie pasują do wersji XG jak podają.

Do XG Idle ma numer RD 16633.

https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHIFSEH/EV/14STL4000.pdf

Edytowane przez Adaś Niezgódka
  • Like 3

Panowie jest prośba, bo szukam i już prawie oślepłem od monitora - Czy jest gdzieś w czeluściach internetowych dostępna przekładnia do Twin Power-a 09 SW4000XG , tyle że wersja PG?

Z góry dziękuję za odzew. Może być na priv. Pozdro.

Edytowane przez golsyl1980

• 3 tygodnie później...

Zabrałem się do czyszczenia Stradica FL i potrzeba jest wymienić, dołożyć kilka łożysk. Część mam ze starych zapasów ale kilka mi brakuje. Następnie będę Vanforda czyścił i też raczej łożyska będą potrzebne. Polećcie jakiś polski internetowy sklepik gdzie jest bdb wybór małych i dobrych łożysk. Dzięki ????

Zabrałem się do czyszczenia Stradica FL i potrzeba jest wymienić, dołożyć kilka łożysk. Część mam ze starych zapasów ale kilka mi brakuje. Następnie będę Vanforda czyścił i też raczej łożyska będą potrzebne. Polećcie jakiś polski internetowy sklepik gdzie jest bdb wybór małych i dobrych łożysk. Dzięki

https://www.albeco.com.pl/PL-H12/e-sklep.html

• Like 1

Witam,

kupiłem używanego

Stradica CI4+ 4000FB i zabrałem się za rozkręcanie i sprawdzanie stanu i niestety odkryłem pęknięcie na osadzeniu łożyska od piniona widoczne na zdjęciu, da radę coś z tym zrobić i jak bardzo powinienem się tym przejmować.

845ptXc.png