Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Oporowke odkrecilem, moge wyjac ta tuleje ze srodka ? Czy mi waleczki wypadna? Na raze zamoczylem w benzynie

attachicon.gif IMG_20230504_141207.jpg

To się rozbiera.

Odkręca się śrubki, ściąga dekielek, wyjmuje sprężynki i wałki. Myje się całość a później składa. Tulejka powinna wyjść palcami.

NIe, to dla mnie troche za trudne, moge cos namieszac  Ale dzieki za rade  Na raze zamoczylem w benzynie, a teraz w IPA Zobacze , moze pomoze, jak nie to rozkrece Teraz mam wiekszy problem z "dupka" Kupilem komplet torx, ale byl za "gruby" pasowal do otworu, ala za ciasno Kupilem profi T6 ale albo za maly , albo gosc , rozkrecajac cos skopal Mysle ze nie wiedzial jaki srubokret mial uzyc  Jutro kupie T7, moze bedzie pasowalo Czy na pewno powinien byc T6?

Sorki, napisałem gwiazdka, ale miałem na myśli tradycyjnego Phillipsa. Rozmiar 0 lub 00 nie pamiętam którego używam ale 0 powinna być ok. Tylko by odkręcić trzeba trafić śrubokrętem na łeb śruby, z tego co kojaze to śrubokręt trzeba delikatnie w dół skierować, no i musi być dłuższy, takie zestawy z wymiennymi bitami będą za krótkie, są co prawda i dłuższe bity w okolicy kilku centymetrów ale mało popularne więc nie wszystkie sklepy mają.

• Like 1

Kupilem dzis jeszcze torx T7, tez nie pasuje, Nie wiem jakie masz na mysli Philipsa Ja robie tak jak na tym filmie 10,50 min Gosc bardzo fajnie pokazuje Tym torx mam wrazenie ze trafiam w glowke, ale nie lapie Zalamka, mysle ze przy serwisie zniszczyl gniazdo srobki  Mozesz napisac jakim srubokretem dokladnie to odkrecasz? I jesli gniazdo sruby zniszczone ,to macie jakis pomysl jak to odkrecic?

Jak chcesz się bawić w serwisowanie kołowrotków to zaopatrz się w jakiś komplet wkrętaków z różnymi końcówkami. W przeciwnym razie jeszcze nie raz cię zaskoczą producenci.

Najlepiej zrób zdjęcie to będzie łatwiej określić jaka to śrubka.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Gregor S

Ja nie chcę serwisować kołowrotków Przeczytaj post z 29 kwietnia to dowiesz się co się stało i nie wiem jaka to jest śrubka bo póki jej nie wykręcę to nie będę wiedział ale nie mogę wykręcić Dlatego potrzebuję pomocy żeby się dowiedzieć jaki to jest śrubokręt Pozdrawiam Adam

To ja juz glupi jestem, totx czy krzyzak :(

Dotychczas każdego shimano jakie rozbierałem miało dupkę przykręconą śrubą z łbem do krzyżaka. Używałem 0 lub 00 nie pamiętam bo napis dawno mi się zmyły-  jak się trafi kołowrotek upierd.... y smarem muszę myć i narzędzia bo brudnych narzędzi do rąk nie biorę. Idź do zegarmistrza to ci odkręci, powiesz że powinien być krzyżak 0 lub 00. Myślę,że szanujący się człowiek nie weźmie złotówki.

• Like 1

Znalazlem w pudelku taka podkladke, zapomnialem juz o niej

Kiedys rozkrecalem swoje kolowrotki ,i ja zgubilem gdzies na podlodze

Nie wiem juz, z jakiego to bylo kolowrotka

Moze byc ze starszych stradikow (tych juz nie mam) albo z TP XTR 4000 z roku 2000 (ten jeszcze mam)

Jest cienka i chyba mosiezna Czy moze byc od starego TP?

post-57478-0-70193600-1683793055_thumb.jpg

Znalazlem w pudelku taka podkladke, zapomnialem juz o niej

Kiedys rozkrecalem swoje kolowrotki ,i ja zgubilem gdzies na podlodze

Nie wiem juz, z jakiego to bylo kolowrotka

Moze byc ze starszych stradikow (tych juz nie mam) albo z TP XTR 4000 z roku 2000 (ten jeszcze mam)

Jest cienka i chyba mosiezna Czy moze byc od starego TP?

attachicon.gif IMG_20230511_100108.jpg

Ona była pewnie pod łożyskiem rotora
  • Like 2