Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie, czy ktoś wie pod jaką nazwą szukać zaślepki do korbki Twin Powera 4000 2020?

Się odkręciła i odpadła. Googlarka podaje zaślepki Shimano ale do roweru, do kołowrotka już nie. Na aliexpress znalazłem, robi je Gomexus ale wyglądają jak miniaturowe dildosy, więc wolałbym uniknąć. Jak trzeba będzie to oszpecę ten młynek, pal go sześć ale wolałbym coś co chociaż przypomina oryginał. Gdzie tego szukać?

1. Napisz do Mefistofishing, jak nie ma na miejscu to ściągnie.

2. Zadzwoń do sklepów współpracujących z Shimano może serwis ma na miejscu.

3. Ściągnąć samemu ze sklepu w jp

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez neronhell

Taka sytuacja :unsure:  Kołowrotek Twin Power na sucho praca maślana, podczas zwijania przynęty czuć charakterystyczne "ząbkowanie" przekładni.  Pod większym obciążeniem, na przykład holowanej ryby praca znowu bardzo gładka i płynna. Zaznaczam że przynęty stosowane adekwatnie do wielkości kołowrotka i tak wiem rybę holuje się wędką :P .  Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?  Zła ilość podkładek?

Taka sytuacja :unsure: Kołowrotek Twin Power na sucho praca maślana, podczas zwijania przynęty czuć charakterystyczne "ząbkowanie" przekładni. Pod większym obciążeniem, na przykład holowanej ryby praca znowu bardzo gładka i płynna. Zaznaczam że przynęty stosowane adekwatnie do wielkości kołowrotka i tak wiem rybę holuje się wędką :P . Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Zła ilość podkładek?

A był rozbierany ?

Wielkie dzięki za informacje, żeby skontaktować się z Mefisto. Niestety, czas oczekiwania na nakrętkę był długi i trzeba było ich kupić kilka, więc odpuściłem. Z pomocą przyszedł bratni naród Chińskiej Republiki Ludowej i przysłał mi takie cudo w cenie 37 złotych. Wygląda fatalnie, jak miniaturowy dildos, ale działa i chyba o to chodziło. W dodatku ma zaczep na przynętę (oryginał nie miał, więc tu plus dla Chińczyków). Jeśli ktoś zgubi kapsel od korbki i jednak dojdzie do wniosku, że 5 sztuk mu nie jest potrzebne (minimalne zamówienie z Mefisto) to gorąco polecam. 

post-57924-0-15753800-1693591523_thumb.jpg

Mam kołowrotek, a w zasadzie 2 kołowrotki muchowe Shimano Ultegra Fly #5/6.

Pierwszy i drugi wypust ( pierwszy był z surowego aluminium, drugi z lakierowanego)

W obydwu nie mam śrubek wkręcanych w pokrętło do regulacji hamulca (gdzieś wypadły podczas użytkowani)

Czy ktoś wie, ma schemat i podpowie jakiś śrubek powinien szukać aby je tam wkręcić?

Albo ma taki kołowrotek i może wykręcić te śrubę i sprawdzić jaka ma długość, rozmiar i czy gwint jest prawy czy lewy i ewentualnie zwykły czy drobny?

Będę wdzięczny za każda pomoc. A niestety serwis Shimano rozkłada ręce. W internetach nic nie znalazłem i lipa.

Swoją droga oglądając otwory po tych śrubkach obawiam się że są one w różnych rozmiarach w zależności od serii kołowrotka :( jak by problemów było mało.

cfdc866fadd93d563d7f2fea1e1bdc7c.jpg

Edytowane przez Archanioł

• 3 tygodnie później...
Witam.

Krótkie pytanko. Gdzie dostanę koło posuwu szpuli oraz ślizg/wodzik do Shimano Nasci FC C3000?
Numer katalogowy części: koło RD21817, ślizg/wodzik RD21818
Wyżej wymienione części pasują z modeli 2500, 2500HG, C3000HG.

Pozdrawiam.

PS wiem, że części te są dostępne na niemieckiej stronie, ale nie mam pojęcia, czy ta strona (www.bac-shop.de) w ogóle jest legitna. Po drugie koszt części na tej stronie, to mniej niż 10 ojro, więc przypuszczam, że wysyłka kosztuje więcej niż te części, a w razie jakiegoś bubla odsyłanie tego w ramach zwrotu będzie już kompletnie nieopłacalne.
post-71717-0-36159100-1695668792_thumb.png

Sklep bac-shop jest jak najbardziej w porządku. Zamawiałem u nich już kilka razy w tym nie tak dawno pinion do stradica FL oraz łożyska. Warto przed zamówieniem zapytać o dostępność nawet jak przedmiot jest niby na stronie dostępny. Ile wysyłka do Polski to nie wiem , ja zamawiałem na Niemcy.

Brak płynności w pracy hamulca może być przyczyną pokrętła czy szpuli???

Jeśli chodzi o sustain FI, który był u mnie i braku płynności hamulca problem polega na węglowych tarczach hamulca. Shimano ma lichej jakości te węglowe, problem również pojawiał się w stradicu FL od C3000 w górę. Zamiana na filcowe tarcze na pewno problem rozwiąże. Możesz nawet podmienić sobie szpulę z innego modelu jak pasuje i sprawdzić czy pokrętło hamulca ma na to wpływ. 

podpytaj w sklepie może zamówią a jak nie to mefistofishing pytaj:)

https://bialaryba.pl/szukaj.html/szukaj=drag%20washer

Edytowane przez woblery L.E.

Pewnie już to tutaj było lub nie , szukam informacji na temat nakrętki rotora i jej ułożyskowaniu, pacjent Stradic FL 4000. Na necie krążą filmy gdzie wymieniają właśnie w tym miejscu tą metalową? tulejkę na łożysko, ale czy z powodzeniem?

To rozwiązanie posiada Stella, więc raczej sprawdzone.  :) Zawsze to jeden opór na połączeniu  oś - rotor mniej.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Jest to shimano premium grease dura ace. Tak shimano stosuje ten smar do kołowrotków uprzedzę. Również go stosuje spełnia się dobrze.

Dura Ace to smar rowerowy i nie nadaje sie do kołowrotka !!! Pracuje w rowerach prawie 20 lat to wiem:) Rowerowy smar Shimano jest zielony !!! A Dura Ace też ale jasno zielony i bardzo lepki !!! Kiedys myslałem podobnie i nasmarowałem nim na próbe Kołowrotek Ultegre !!

Chodziło to ciężko i bardzo lepko !!! Juz nawet śmierdzący smar Penna byłby lepszy:)