Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Dura Ace to smar rowerowy i nie nadaje sie do kołowrotka !!! Pracuje w rowerach prawie 20 lat to wiem:) Rowerowy smar Shimano jest zielony !!! A Dura Ace też ale jasno zielony i bardzo lepki !!! Kiedys myslałem podobnie i nasmarowałem nim na próbe Kołowrotek Ultegre !!

Chodziło to ciężko i bardzo lepko !!! Juz nawet śmierdzący smar Penna byłby lepszy:)

Co do dura ace owszem jest adhezyjny mocno. Nie jest przeznaczony do kołowrotków z tym się zgadzam, ale też go nie uszkodzi.Poza tym jeśli chodzi o smarowanie takim smarem sam stosuję bardzo zbliżony smar, zwłaszcza w okresie letnim kiedy są upały.Nie rozpływa się od temperatury i nasłonecznienia ,zwłaszcza jeśli kij leży obok na słońcu a łowię drugim. Smarować takim smarem trzeba delikatnie i wystarczy maznąć pędzelkiem samą przekładnie po umyciu elementów.Nie zamuli kołowrotka, natomiast jak się go da więcej to na pewno zamuli pracę.Tak jak piszę w okresy letnie sprawuje się doskonale.W zimę polecam zdecydowanie shimano lub SLP. 

• Like 1

Witam! Czy przy wymianie tulejek ślizgowych na wałku worm shaft w Shimano Twin Power 4000 fd trzeba dokładać dodatkowe podkładki czy wystarczą oryginalne? Z góry dziękuję za pomoc!

Hej trzeba dodać podkładki aby nie było luzu. Odnośnie zmiany teflonu na łożysko w tym konkretnym miejscu jest to zabieg kosmetyczny. Nie poprawi pracy, nie wniesie zwiększenia wytrzymałości.Teflon spełnia swoją rolę w tym miejscu gdyż nie nie ma tam obciążeń. Większy luz można zaobserwować na elemencie wózka i pinu prowadzącego go. Nie ma co ogólnie poprawiać.Jak nie masz łożyska na podparciu szpuli to można zamienić teflon,czy w knobie np.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jak zamówić podkładki które znajdują się pod śrubą mocującą ramiona kabłąka w Shimano TP15? Na schemacie nie ma tych podkładek natomiast w kołowrotku jest.

W 15 i 17 TP firmowych podkładek nie było, ale bardzo często dochodziło do luzów ramion i ludzie wkładali tam podkładki, nawet dorabiali tulejki, żeby te luzy wyeliminować. Jaki problem dorobić taką podkładkę? Jeśli firmowych brak. Ewentualnie pomierzyć posiadaną, dobrać odpowiednią i zakupić.

Czy wymiana knoba w korbce powoduje utratę gwarancji kołowrotka?

Masz kołowrotek na gwarancji i nie masz oryginalnego knoba? Jeśli chodzi o serwis w ramach gwarancji, to pożycz sobie od kogoś. Jeśli kołowrotek do wymiany, to raczej będziesz musiał kupić oryginał.

Wiesz który to rocznik?

Shimano wspiera dany model przez 10 lat od daty produkcji.FI kończy w tym roku 10 lat.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Oj nie wiem ale na pewno więcej niż 10lat, może dobierze się z innego modelu. Na razie nie jest tak strasznie trochę czuć tą przekładnie ale pewnie za jakiś czas będzie służyła już jako eksponat.

Oj nie wiem ale na pewno więcej niż 10lat, może dobierze się z innego modelu. Na razie nie jest tak strasznie trochę czuć tą przekładnie ale pewnie za jakiś czas będzie służyła już jako eksponat.

Najbliżej to z TP przekładni rocznik 2009 ale też raczej niedostępna. Łów dorżnij zmień na nowy;) to że czuć pracę przekładni nie dyskwalifikuje go. Shimano w latach 98’ taką prace miało:)

• Like 1