Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

witam koledzy mam problem z moim stradic 3000 gtm japan mianowicie nwija zylke po stozku na gorze jest szerzej może ktoś pomoc? pozdr

Szpula jest rozbieralna.

Pod przyciskiem którym zdejmujemy szpule są metalowe podkładki.

Jest tam też wygięty drucik, który w Twoim przypadku- powinien być na samym dole, pod wszystkimi podkładkami.

Jeśli to nie pomoże- zastosuj patent opisany przez Łukasza- odpowiedniej średnicy termokurczliwa rurka odpowiednio docięta wsadzona pomiędzy szpule a poprzeczny klin na ośce stabilizujący szpule.

Grafit stosowany do resorów,tulei ślizgowych; po wypłukaniu sam grafit zmniejsza hałas

-nie wiem?

nie może chyba skrócić żywotności przekładni,ale nie jest stosowany przez producentów

-z czegoś to musi wynikać?! :huh:

Edytowane przez darek1

• 2 tygodnie później...

Stradic 2500 FB, produkcja Japonia.

Przekładnia raczej nie zużyta.

Zauważyłem, że do tyłu kręci lepiej, bardziej "gładko".

Kołowrotek nie pracuje bardzo ciężko, ale jak pisałem ciężej niż analogiczny 1000.

To właśnie ciekawe...

Często czytam, że ktoś używa kołowrotków rozmiaru 3000, a nawet 4000 (!)

Dla mnie największy rozmiar to... 1000 :)

Używam stradiców 1000 do orania boleniowego, do "gumowania" sandaczowego, nie licząc lżejszego łowienia.

Przykładowo - po latach ciężkiej pracy, GTM 1000 kręci tak:

https://www.youtube.com/watch?v=xGYcbPf4Gog

To właśnie ciekawe...

Często czytam, że ktoś używa kołowrotków rozmiaru 3000, a nawet 4000 (!)

Dla mnie największy rozmiar to... 1000 :)

Używam stradiców 1000 do orania boleniowego, do "gumowania" sandaczowego, nie licząc lżejszego łowienia.

Przykładowo - po latach ciężkiej pracy, GTM 1000 kręci tak:

https://www.youtube.com/watch?v=xGYcbPf4Gog

Ja stosuje tylko 4000 dla odmiany. Ale tylko szczupaki łowię.

• Like 1

wydaje mi się że nikomu nie zaimponujesz tym że używasz jednej z najlepszych konstrukcji na świecie do wszystkiego w rozmiarze 1000 i że do tej pory 'ładnie' kręci.ten na filmie to już chyba serwisu wzywa bo mimo odgłosów w tle słychać jakieś stuki.

Edytowane przez busz231
  • Like 1

wydaje mi się że nikomu nie zaimponujesz tym że używasz jednej z najlepszych konstrukcji na świecie do wszystkiego w rozmiarze 1000 i że do tej pory 'ładnie' kręci.ten na filmie to już chyba serwisu wzywa bo mimo odgłosów w tle słychać jakieś stuki.

Kręci jak ursus w byłym pegeerze. :lol: