dipper Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) No nie żebyśmy zaraz szli w jakieś ekstremum. Tak jak napisałem powyżej, jeśli ktoś potrafi i ma taką potrzebę. Przy opisach smarów trudno spotkać gwarancję, że smaruje łożyska dożywotnio Edytowane 12 Marca 2024 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Nadal Przemku nie rozumiesz chodziło mi o to żeby pokazać jakie słabiutkie te łożyska pakuje Shimano.Smarowanie tylko w celu sprawdzenia i jest poprawa. I przyczynę tych „głośnych szumów” Nie sądzisz, że to jest odpowiedni dział ?Pisałem, że robię to jako hobby. Mam 3 sztuki FL i tam już lepiej z jakością jeden 4 sezony i cisza.Dalej nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Więc powtórzę. Ile ma wytrzymać łożysko i ile smaru oraz dodam jakiego powinno być?Rozumiem że sprawdziłeś setki łożysz i stąd masz wiedzę że Shimano używa kiepskiej jakości łożysk? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Każdy robi ze sprzętem co mu pasuje, ale jak to już wielokrotnie zostało napisane: tak jak dołożenie kilku łożysk do stradica nie zrobi z niego twin powera tak i posmarowanie kiepskiej jakości łożyska nie sprawi, że ono będzie lepsze, sprawniejsze. Poprawi za to samopoczucie człowieka i na krótki czas pracę tego łożyska. Jedynym sposobem poprawy pracy marnej jakości łożyska jest jego wymiana na zdecydowanie lesze jakościowo czyli bardzo dokładnie wykonane. Swoją drogą mam stradica fl kupionego z drugiej ręki i na jakość fabrycznych łożysk nie narzekam. Znam też kogoś kto łowi stradic-iem fl 4000 dość dużo i po 3 latach pracuje niemal jak w dniu zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Akurat mam porównanie co do poprzedniej wersji i w FM coś im nie pykło. Nie jest to ich wina bo przecież ich nie produkują. Poszła kiepska partia i tyle. Pewnie już dawno o tym wiedzą na podstawie reklamacji. Chyba tyle w tym temacie zabieram się za robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Też kupiłem tu na forum C3000 FL i muszę przyznać że jest najlepiej spasowany z tych co mam i nawet nie mam zamiaru do niego zaglądać. Edytowane 12 Marca 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Akurat mam porównanie co do poprzedniej wersji i w FM coś im nie pykło. Nie jest to ich wina bo przecież ich nie produkują. Poszła kiepska partia i tyle. Pewnie już dawno o tym wiedzą na podstawie reklamacji. Chyba tyle w tym temacie zabieram się za robotęDalej nie odpowiadasz.A wrzucasz kolejny kamyk do ogrodka. Ile tych reklamacji mają? I teraz znów czekam. Bo musisz wiedzieć ile sprzedali młynków i ile wróciło na reklamację.Ps. Ja wymiękam bo swoją wiedzę opierasz tylko i wyłącznie na swoich raptem kilku młynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 I tyle mi wystarczy. Ile mają reklamacji nie wiem i wątpię żeby ktoś to sprzedał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Jak zwykle w takich sytuacjach :-)Wskuje ktoś ze śmiałymi tezami , zaśmieci głupotami ten temat a jak trzeba tezy obronić to się kończy jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Mi wystarczy to co zobaczyłem pod mikroskopem i dokumentacja zdjęciowa.Nie należę do ludzi co piszą głupoty. Zostawię specjalnie jedno łożysko dla Ciebie zapraszam do mnie i popatrzysz sobie na totalny brak smaru. Mogę nawet wysłać ze zdemontowanym uszczelnieniem. Edytowane 12 Marca 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Nie odpowiedziałeś dalej!Nie wiesz jakie parametry ma mieć łożysko poza wymiarami ogólnymi. Nie wiesz jaka jest fabrycznie przyjęta tolerancja czy ilość smaru.Nie masz i mało kto ma dostęp do wiedzy producenta. A piszesz to co Ci się wydaje. Tu podobnie jest z kasowaniem luzów w nowych młynkach czy ilością smaru. Nie ma dostępnej wiedzy jakie założenie ma producent, jaką tolerancję luzu przewidział dla Sahary, Stradica czy Stelli czy ilość smaru.Ja wrzucałem fotkę 3 letniego TP 20 FD gdzie były 3 małe kropeczki smaru. I to jak widać po kole przekładni wystarczyło żeby młynkowi nic się nie stało a je...ny był ten młynek że ho ho.A rozbiera jeden z drugim i wypisuje że mało smaru . Ładuje łopatą a później płacz i wysyłka na serwis jeszcze z kłamstwem że to jakiś inny serwisant odwalił strugając idiotę.A dlaczego? Bo też mu się coś wydawało. A odnośnie szumu. Zależność jest taka ile czasu dany użytkownik spędza czasu na szukaniu info o swoim nowym nabytu w internetach.Bo jak mu nie szumiał a naczytał się że szumią to i jemu zaczyna szumieć :-) Edytowane 12 Marca 2024 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Totalny brak smaru to dla mnie dyskwalifikacja takiego łożyska.Nic mi się nie wydaje bazuje na tym co zobaczyłem.Co do tolerancji to pracuje w branży motoryzacji, coś tam wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Totalny brak smaru to dla mnie dyskwalifikacja takiego łożyska.Nic mi się nie wydaje bazuje na tym co zobaczyłem.Co do tolerancji to pracuje w branży motoryzacji, coś tam wiem.Jprd. Tak tylko już pisałem że przy ilości 1 tony łożysk np 30kg z nich będzie sucha, uszkodzona czy nie trzymająca wymiarów!I to jest calkiem normalne.Porównaj np 30 stradiców i dopiero pisz że Shimano leci w kulki z jakością łożysk w Stradicu.Po 4 czy 5 sztukach to zadna wykładnia a tylko Twoje zdanie , użytkownika jednego z tysiąca.I niech tych użyykowników bedzie 30-50 to i tak znikomy procent wyjdzie mieszacy się w założeniech producenta. Edytowane 12 Marca 2024 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Producent łożysk to Xiamen Power-Star.Tu parametry, tolerancje i inne pierdoły: http://www.xmvbbearing.com/Technical/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 I te wkłada Shimano tak?Nie odpowiadasz dalej na temat żywotności łożyska. Wcale się nie dziwię bo rzuciłeś tezę nie mają na ten temat wiedzy.Ja też nie mam więc dopytuję. Starczy z mojej strony bo to bez sensu już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Jeżeli chodzi o producenta EZOSapporo Precision Groupto gwarantuje że posłużą do emerytury Chyba że lubisz łowić pod wodą, to zmienia postać rzeczy co do roszczeń gwarancyjnych.Jest to top jeżeli chodzi o produkcję miniaturowych łożysk. Edytowane 12 Marca 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Jprd. Tak tylko już pisałem że przy ilości 1 tony łożysk np 30kg z nich będzie sucha, uszkodzona czy nie trzymająca wymiarów!I to jest calkiem normalne.Porównaj np 30 stradiców i dopiero pisz że Shimano leci w kulki z jakością łożysk w Stradicu.Po 4 czy 5 sztukach to zadna wykładnia a tylko Twoje zdanie , użytkownika jednego z tysiąca.I niech tych użyykowników bedzie 30-50 to i tak znikomy procent wyjdzie mieszacy się w założeniech producenta.Po pierwsze:"Tak tylko już pisałem że przy ilości 1 tony łożysk np 30kg z nich będzie sucha, uszkodzona czy nie trzymająca wymiarów"- masz na to jakieś dane czy to sobie wymyśliłeś? Po drugie:" Porównaj np 30 stradiców i dopiero pisz że Shimano leci w kulki z jakością łożysk w Stradicu."- te 30 sztuk to sobie wymyśliłeś czy masz jakies konkretne dane? I tak dalej....i tak dalej.....Szanuję Cię za konkret wkładany w to forum, jako jeden z niewielu pomagasz, pomagasz ale coś takiego, no nie wiem Przecież pogoda piękna, ryby biorą, szkoda czasu....Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Ad1. Wymyśliłem sobie liczby bo zawsze jest odsetek uszkodzonego/ wadliwego towaru i to jest już wliczone w cenę 1 sztuki. Zawsze. Bez względu co produkujesz. Tak to po prostu działa w produkcji. Ad2. Ponad te 30szt samych FL przerzuciłem i jakąś opinię sobie mogłem wyrobić i stąd akurat ta cyfra. Zauważ że często się nie odzywam bo jak czegoś nie wiem to siedzę cicho i nie snuję domysłów i wymysłów. No bo jak można dokonać diagnozy na odległość. Lepiej się nie odzywać. A irytują mnie wpisy ludzi którzy po rozebaniu jednego młynka wypisują durnoty na forum. I przez te durnoty nikt nie chce pomagać bo mają serdecznie dość kolejnego kopania się z koniem. Bo komuś coś się wydaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Wszystko się tyczy modelu FM.Mam 8 sztuk 1 FM i wszystkie serwisuje sobie sam.Nie potrzebuje pomocy, jakoś sobie radze.Jak coś jedno zostawiłem do wglądu suchutkie.Ci co korzystają z mikroskopu to wiedzą tam jest inny świat. Edytowane 12 Marca 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Wcześniej pisałeś o 3 FL i 1 FM.I napisałeś o słabej jakości łożysk w Shimano. Wiszą te wpisy. Już mi się nie chce pisać bo teraz się zacznie się odwracanie kota ogonem. Edytowane 12 Marca 2024 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Mój pierwszy post tyczy się FM w tym dziale.Myślisz że kłamię ?Nie tak mnie wychowali rodzice.Wszystkiego pilnuje ta pani bo zaraz poszczuję Na samej górze postawiłem rodzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Ad1. Wymyśliłem sobie liczby bo zawsze jest odsetek uszkodzonego/ wadliwego towaru i to jest już wliczone w cenę 1 sztuki. Zawsze. Bez względu co produkujesz. Tak to po prostu działa w produkcji. Ad2. Ponad te 30szt samych FL przerzuciłem i jakąś opinię sobie mogłem wyrobić i stąd akurat ta cyfra. Zauważ że często się nie odzywam bo jak czegoś nie wiem to siedzę cicho i nie snuję domysłów i wymysłów. No bo jak można dokonać diagnozy na odległość. Lepiej się nie odzywać. A irytują mnie wpisy ludzi którzy po rozebaniu jednego młynka wypisują durnoty na forum. I przez te durnoty nikt nie chce pomagać bo mają serdecznie dość kolejnego kopania się z koniem. Bo komuś coś się wydaje.Amen ???? Zauważyłem, że zrobiła się też straszna moda na serwisowanie kołowrotków i wysyp filmów na YT ludzi którzy opisują co, jak, czym ale zero myślenia przy tym. Wygląda to mizernie mniej więcej tak: tutaj rozkręć kołowrotek, nałóż smaru, złóż i już ????????♂️. Jeden nawet nie wiedział, że wycierając jak to powiedział "jakiś ciemno czerwony płyn" pozbył się magsealed. Edytowane 12 Marca 2024 przez tetsu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2024 Szukam i cos znalesc nie moge Szukam filmu z serwisowania TP C3000HG z 2018Pomoze ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2024 (edytowane) A był taki? Chodzi raczej o 2017, wersja XD.Tak na szybko wersja Xg ( nie najlepsza jakość).https://youtu.be/hYd8fL8DxuA?si=-KwtNHLJ1z2ayhWC Edytowane 16 Marca 2024 przez Lukas 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2024 (edytowane) tak byl, to jest kolowrotek mojego kolegi Edytowane 16 Marca 2024 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2024 (edytowane) Może kupiony w 2018r, ale modelowo 2015 .https://youtu.be/zlYQfqxmjXE?si=fFSLRWTQvDR_2zPe Edytowane 16 Marca 2024 przez Lukas 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi