Catrol Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 Radek, pokazałeś na przykładzie T.P - tam nie da się inaczej ale tak czy inaczej dzięki. Teraz mam pewność, że składałem tak jak to było od fabryki.Nie wiem co mnie podkusiło sprawdzać wschodnie teorie... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 (edytowane) Hej, szukam podkładek regulacyjnych 11x13 o grubości 0.04 lub 0.07 lub 0.03 Edytowane 17 Czerwca 2024 przez BazyL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 30 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2024 Orientuje się ktoś czy da się "dorobić" korbkę o ramieniu 55 mm do modelu SW. Innymi słowy jak przerobić korbę od zwykłego modelu 4000 tak żeby podeszła do 4000 SW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 30 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2024 Robił ktoś z Was przekładkę bebechów w TP 3000MHG na te od 4000 PG? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Orientuje się ktoś czy da się "dorobić" korbkę o ramieniu 55 mm do modelu SW. Innymi słowy jak przerobić korbę od zwykłego modelu 4000 tak żeby podeszła do 4000 SW. Do 09 Sw prościej jest kupić ramie korbki od Vańka 12 . Do nowszych trzeba rozwiercić nit i potem znitować krótsze ramię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Robił ktoś z Was przekładkę bebechów w TP 3000MHG na te od 4000 PG?Nie da się takiej przekładki zrobićbo pinion jest inny, występujący tylko w hybrydzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Do 09 Sw prościej jest kupić ramie korbki od Vańka 12 . Do nowszych trzeba rozwiercić nit i potem znitować krótsze ramię.21 i 09 SW nie mają takiego samego trzpienia? Z tego co zauważyłem na placie same trzpienie i rozkręcane korbka nie są już dostępne. Chyba że przeoczyłem jakiś model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 (edytowane) Nie. Inny gwint mają. Żeby taką przekładkę zrobić musisz 2 korbki " zniszczyć".Biorcę i dawcę :-) Edytowane 1 Lipca 2024 przez przemo_w 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Zmienili gwint w korbkach SW? Od którego modelu jest nowy trzpień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorupa13 Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Nieciekawa historia odnośnie shimano .Nowy Vanford po wyciągnięciu z pudełka i próbie nawinięciu plecionki zaczął się zatrzymywać -szpula stawała w pozycji dolnej i nie mogła się podnieść .Po reklamacji serwis stwierdził : niewłaściwe użytkowanie, kołowrotek uderzony i tego typu głupoty. Spotkała kogoś taka sytuacja ?Jakie doświadczenia macie z serwisem Shimano ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 (edytowane) Zmienili gwint w korbkach SW? Od którego modelu jest nowy trzpień?Od TP SW 15. Nie trzpień a sam gwint na nim.( Jaki był w Stelli 13 sw to nie pamiętam ale raczej też taki jak w TP SW 15) Edytowane 1 Lipca 2024 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Nieciekawa historia odnośnie shimano .Nowy Vanford po wyciągnięciu z pudełka i próbie nawinięciu plecionki zaczął się zatrzymywać -szpula stawała w pozycji dolnej i nie mogła się podnieść .Po reklamacji serwis stwierdził : niewłaściwe użytkowanie, kołowrotek uderzony i tego typu głupoty. Spotkała kogoś taka sytuacja ?Jakie doświadczenia macie z serwisem Shimano ??Przy zakupie wszystko ok? Gdzie kupiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorupa13 Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Przy zakupie ok Sklepi internetowy Empik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Nie da się takiej przekładki zrobićbo pinion jest inny, występujący tylko w hybrydzie. Podziękował Bo już paluchy świerzbiały, żeby zamawiać i kombinować. Rozumiem, że to dotyczy wszystkich hybryd od shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Podziękował Bo już paluchy świerzbiały, żeby zamawiać i kombinować. Rozumiem, że to dotyczy wszystkich hybryd od shimano?Niestety tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Nieciekawa historia odnośnie shimano .Nowy Vanford po wyciągnięciu z pudełka i próbie nawinięciu plecionki zaczął się zatrzymywać -szpula stawała w pozycji dolnej i nie mogła się podnieść .Po reklamacji serwis stwierdził : niewłaściwe użytkowanie, kołowrotek uderzony i tego typu głupoty. Spotkała kogoś taka sytuacja ?Jakie doświadczenia macie z serwisem Shimano ??Więc wychodzi na to, że Shimano zatrudnia bardzo spostrzegawczych ludzi do serwisowania kołowrotków, bo jak oni mogli stwierdzić jego nieprawidłowe użytkowanie, skoro został on dopiero co wyciągnięty z pudełka? W praktyce nie mógł on nosić nawet najmniejszych śladów użytkowania.Po drugie coś mi się wydaje, że jeżeli coś twardego uderzyłoby w kołowrotek wykonany z (bardzo kruchego) włókna węglowego, to byłoby to widoczne gołym okiem (lub mogłaby nawet pęknąć obudowa). Podobna sytuacja miałaby miejsce, gdyby kołowrotek spadł na coś twardego. Oczywiście mógł upaść lub coś mogło uderzyć w korbkę/szpulę i tym samym uszkodzić bebechy, ale mimo tego wydaje mi się, że ślady takiego uderzenia byłby widoczne na tych elementach gołym okiem. Moje doświadczenia z serwisem Shimano są skromne, a odczucia mieszane. Moja pierwsza przygoda z serwisem Shimano (jak dobrze pamiętam rok 2021) była po prostu idealna. Realizacja, kontakt, wykonanie usługi po prostu top. Wszystko było zrealizowane przez sklep, w którym kołowrotek zakupiłem i przypuszczam, że za świetny przebieg całej procedury odpowiada również sklep. Jednak niedawna druga i chyba ostatnia wizyta kołowrotka na serwisie Shimano lekko mnie odepchnęła od korzystania z ich usług. Miałem pewne zastrzeżenia do pracy kołowrotka, a że kołowrotek świeży i na gwarancji to postanowiłem go odesłać. Serwis nie dopatrzył się żadnych nieprawidłowości w pracy kołowrotka, ale i tak postanowił zmienić ilość podkładek na przekładni... Skoro było wszystko tiptop to, po co ta ingerencja w ilość podkładek? Nie wiem, ponieważ za serwisanta się nie uważam. Finalnie zmiany w pracy kołowrotka nie odczułem. Nie wiem może ten typ tak ma, a może nie było żadnej ingerencji ze strony serwisu Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 (edytowane) Pewnie zwiększył delikatnie luz żeby kołowrotek bardziej lekko kręcił ot taki zabieg kosmetyczny żeby miał co wpisać w kartę. Ja tam pierdzielę te ich autoryzowane serwisy wolę sam sobie przeserwisować kołowrotek bo nie jesteś pierwszą osobą która narzeka na serwis Shimano jeśli chodzi o kołowrotki. Edytowane 4 Lipca 2024 przez tetsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Pewnie zwiększył delikatnie luz żeby kołowrotek bardziej lekko kręcił ot taki zabieg kosmetyczny żeby miał co wpisać w kartę. Ja tam pierdzielę te ich autoryzowane serwisy wolę sam sobie przeserwisować kołowrotek bo nie jesteś pierwszą osobą która narzeka na serwis Shimano jeśli chodzi o kołowrotki.A na inne nie narzekają? :-)Na wszystkie serwisy narzekają i narzekać będą. Ot taka ludzka natura. Powiedzmy na 100 klientów zawsze trafisz z 5ciu, którzy będą narzekać. I dotyczy to każdego towaru a nie tylko młynków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 (edytowane) A na inne nie narzekają? :-)Na wszystkie serwisy narzekają i narzekać będą. Ot taka ludzka natura. Powiedzmy na 100 klientów zawsze trafisz z 5ciu, którzy będą narzekać. I dotyczy to każdego towaru a nie tylko młynków.Dlatego narzekam na siebie ????. Jak nie możemy się dogadać ze sobą to 4 paczek i jesteśmy friends ???? Edytowane 4 Lipca 2024 przez tetsu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_lbn Opublikowano 7 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 W 2017 roku wysyłałem kołowrotek do serwisu Shimano trzykrotnie. Stradic ci4+. Skręcał mi żyłkę, po kilkunastu minutach 15 metrów było już do wyrzucenia. Kołowrotek dwa razy nad wodą. Pojechał do serwisu, odesłali, szczegółów nie podali. Znowu to samo. Odesłałem z dokładnym opisem etc., telefon od Kierownika serwisu, że wymyślam, że to wina przelotek etc. Wrócił, nad wodą to samo, Odesłałem ostatni raz w odpowiedzi było coś o "fanaberiach" klienta. Wysłałem go do indywidualnego serwisu, od razu zweryfikował stan techniczny, łożyska w rolce było wysypane, plus piękne zdjęcie dostałem z odciśniętym palcem na "bebechach". Także tego. Od tamtej pory jeden serwisant i piep...te gwarancje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 9 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2024 Tak z ciekawości zapytam i jeżeli to nie tajemnica. Kto jest tym serwisantem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałSt Opublikowano 16 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 Witam. Zwracam się z pytaniem, czy ktoś wie gdzie dostanę podkładki mocujące rolkę, albo cały komplet rolki kabłąka do wymiany do TP 3000 XT? Czarna magia dla mnie połapać się jak to w ogóle znaleźć i co będzie pasować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 17 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 (edytowane) Witam. Zwracam się z pytaniem, czy ktoś wie gdzie dostanę podkładki mocujące rolkę, albo cały komplet rolki kabłąka do wymiany do TP 3000 XT? Czarna magia dla mnie połapać się jak to w ogóle znaleźć i co będzie pasować. Pozdrawiam Ta konstrukcja ma zdrowo ponad 20 lat, delikatnie mówiąc może być problem z częściami zamiennymi.Szukaj od odpowiedniego rozmiarowo biomastera XT, stradica XT - powinny pasować zamiennie.Nie jestem pewny czy od tzw. "czarnuchów" elementy rolki podejdą (tutaj odpowiednikiem jest twin power F) , bo w nich (całej "czarnej" serii) też były wersje z łożyskiem i bez. Edytowane 17 Września 2024 przez Kokosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 Witam. Zwracam się z pytaniem, czy ktoś wie gdzie dostanę podkładki mocujące rolkę, albo cały komplet rolki kabłąka do wymiany do TP 3000 XT? Czarna magia dla mnie połapać się jak to w ogóle znaleźć i co będzie pasować. PozdrawiamPewnie nie masz skoro szukasz ale poszukaj fotek w necie i wrzuć, prędzej znajdzie po fotografii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 21 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2024 Mam problem z kolejnością elementów rolki przesuwu linki w kabłąku TP4000S JDM 2008, albo 2009. Pytam o te ciemno szare/grafitowe. Wydawało mi się, że zapamiętałem kolejność, ale coś poszło nie tak B]Są jeszcze jakieś schematy do tych kołowrotków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi