Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

chyba popełniłem błąd bo doczytałem się tu na forum że jak mam żyłki za dużo u góry szpuli to powinienem dodawać podkładek pod sprężynko i tak też zrobiłem ale to nic nie daje :/ czy są jeszcze jakieś inne patenty ?

szpulkę trzeba wysunąć na osi-podkładki spod sprężynki wyjąć,

w małym stopniu można podnieść dokładając z obu stron koszulki na poprzeczkę podpierającą szpulę(szerokość szczeliny uniemożliwia włożenie grubszych)...

Cześć,

Ma ktoś może jakąś receptę na tę dolegliwość w Rarenium? :

https://www.youtube.com/watch?v=c4pJOEfxM-w

Tak. Siadasz przed telewizorem i przez 15 min zbijasz kabłąk korbką. Kołowrotek musi być przykręcony do dolnika wędki, o wiele łatwiej wtedy zbija. Jeśli nie pomorze to kolejne 15 min. Nowe kołowrotki mają tam chyba za dużo smaru i trzeba to rozruszać.

No i tak...

Pojechałem z nabytym Stradikiem 2500 na pstrągi nad Wieprz.

Z kijem pstrągowym długości 2,60.

(...)

PS.

Na domiar złego, postanowiłem łowić nie tradycyjną plecionką, tylko na żyłkę.

Założyłem spinningową 0,18 - i później bardzo tego żałowałem.

Bo co drugi rzut miałem taki "bonus", mimo że nie nawijałem po same brzegi...

(łowiłem woblerem, nie obrotówką i żyłka nie była skrecona)

To kara za łowienie pstrągów na zbyt cienką żyłkę. Z osiemnastką można iść na okonie :P   pstrągi łowi się na minimum 0.22 zwłaszcza na Wieprzu. 

Z haubicą na komara?

W dawnych czasach (kiedy żyłki były słabsze) na 0,18 łowiłem bolenie - największy ponad 4 kilo.

Jakbym miał konieczność zastosowania grubszej żyłki na jakiegoś potfora, to wziąłbym plecionkę.

Do pstrągów 25 cm nie potrzeba grubszej żyłki. Do większych też nie.

A jak zaczepisz o korzeń, to i 0,30 nie pomoże :)

Napiszę jak tam mój serwis Biomastera o którym pisałem kilka stron wcześniej. Właśnie minęło 7 tygodni od zostawienia młynka w Moritzie. Zadzwoniłem, poprosiłem o informację, powiedzieli że oddzwonią. Zero reakcji. Jestem na chorobowym do końca tygodnia to jutro pojadę tam i zrobię awanturę na tyle na ile pozwala mi mój niemiecki. Tak więc gwarancja na młynki z tego sklepu jest ale iluzoryczna.

• Like 2

Napiszę jak tam mój serwis Biomastera o którym pisałem kilka stron wcześniej. Właśnie minęło 7 tygodni od zostawienia młynka w Moritzie. Zadzwoniłem, poprosiłem o informację, powiedzieli że oddzwonią. Zero reakcji. Jestem na chorobowym do końca tygodnia to jutro pojadę tam i zrobię awanturę na tyle na ile pozwala mi mój niemiecki. Tak więc gwarancja na młynki z tego sklepu jest ale iluzoryczna.

No to grubo.. :(

I po takich perypetiach człowiek się zastanawia czy warto kupować nowy sprzęt...bynajmniej ten ze średniej lub niskiej półki cenowej.

Wychodzi na to, że czasami lepiej kupić używany sprzęt, co do którego nie masz hamulców aby samemu zajrzeć do środka ;)

Niemniej jednak powodzenia w "negocjacjach" życzę :)

Z jednej strony macie rację. Ale młynek ten kupiłem za 149 euro. Pokażcie mi gdzie w Polsce można za takie pieniądze wybrać sobie jeden z kilku egzemplarzy dostępnych na półce od ręki? W tej cenie kupowanie używek po prostu mija się z celem. I tak nie mam czasu na łowienie narazie a i są inne maszynki. Młynek oddałem raczej aby zobaczyć jak działa ta gwarancja bo wiele osób z forum młynki z Niemiec kupuje. Tak więc niejako przecieram szlak  :P

Wracając do osłony kabłąka stradika 1000 FG: skoro ta część jest nieosiągalna, to postanowiłem zrobić ją sam :)

No i się zaczęły schody...

Bo z tkaniny węglowej i żywicy epoksydowej jest za mało precyzyjny - szczególnie jeśli chodzi o zarys wnętrza, grubość ścianek (ważna) i ogólnie precyzję całości.

Odlew z ołowiu czy cyny - wykonalny, ale bez sensu ze względu na ciężar.

Macie jakieś inne pomysły?

To rozwiązanie jest zbyt proste i oczywiste :)

"Co, ja? ja nie potrafie??"

A tak poważnie - nigdy nie kupowałem na ebay'u i pewnie dlatego go pominąłem.

Kołowrotek leży parę lat bezczynnie, więc nie, nie pali mi się :)

A przy okazji - ile przeciętnie trwa wysyłka z USA?

To rozwiązanie jest zbyt proste i oczywiste :)

"Co, ja? ja nie potrafie??"

A tak poważnie - nigdy nie kupowałem na ebay'u i pewnie dlatego go pominąłem.

Kołowrotek leży parę lat bezczynnie, więc nie, nie pali mi się :)

A przy okazji - ile przeciętnie trwa wysyłka z USA?

Wysylka takiej jednej czesci ? 

W ciagu tygodnia powinna byc w kraju.

Już sobie tę część zamówiłem.

Ale przy okazji coś podpowiem:

gdybyście kiedyś mieli potrzebę dorobienia jakiegoś elementu (niekoniecznie wędkarskiego), nawet o skomplikowanym kształcie, ale nie narażonego na duże obciążenia, to może to zrobić...

technik dentystyczny :)

Może zrobić precyzyjny odlew elementu z masy akrylowej, takiej z jakiej robi się szkielety protez zębowych.

Jedna wada takiego elementu - różowy kolor :)

Ale przy okazji coś podpowiem:

gdybyście kiedyś mieli potrzebę dorobienia jakiegoś elementu (niekoniecznie wędkarskiego), nawet o skomplikowanym kształcie, ale nie narażonego na duże obciążenia, to może to zrobić...

technik dentystyczny :)

To panaceum, ale tylko na ząbkowanie w daiwie.

• Like 2

Oczywiście, z metalu tez można odlewać. Tyle że nie elementy typu przekładnia czy stopka :)

Szkoda że nie wiedziałem o tym wcześniej, kiedy przypadkiem złamałem mały pizdryk w ekspresie do kawy i miałem problem z jego dokupieniem

Edytowane przez pezet