Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie watku polecam zapoznac sie z tym materialem.

Niestety pomoca lingwistyczna nie wespre...

Przeprowadzam serwis w podobnym stylu,ale bardziej rozbudowany,taki jak pokazany jest w końcowej części filmu,z zastosowaniem aplikantów firmy Shimano i innych. A to dlatego że biorę poprawkę na naszych niedbaluchów którzy po zakończonym połowie,a szczególnie w warunkach morskich nie robią nic z czynności obsługowych które pokazane są na samym wstępie filmu i również ujęte są w instrukcjach. .Bo myślą że jak kołowrotek wrócił z serwisu to będzie cały sezon nienagannie pracował. Niestety tak nie jest. Jak kupuje się drogą maszynkę i nie tylko drogą to należy dokonywać czynności obsługowych po zakończonym połowie pomimo przeprowadzonego serwisu. Ale nieraz lenistwo bierze górę,a potem są niespodzianki.,

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Przeprowadzam serwis w podobnym stylu,ale bardziej rozbudowany,taki jak pokazany jest w końcowej części filmu,z zastosowaniem aplikantów firmy Shimano i innych. A to dlatego że biorę poprawkę na naszych niedbaluchów którzy po zakończonym połowie,a szczególnie w warunkach morskich nie robią nic z czynności obsługowych które pokazane są na samym wstępie filmu i również ujęte są w instrukcjach. .Bo myślą że jak kołowrotek wrócił z serwisu to będzie cały sezon nienagannie pracował. Niestety tak nie jest. Jak kupuje się drogą maszynkę i nie tylko drogą to należy dokonywać czynności obsługowych po zakończonym połowie pomimo przeprowadzonego serwisu. Ale nieraz lenistwo bierze górę,a potem są niespodzianki.,

Mysle, ze nie bedzie naduzyciem czy przesada wykonywanie tych czynności nawet jesli nie lowi sie w morzu a w największych polskich rzekach. Gdzie niektore linki tracą właściwości po kilkudziesięciu godzinach lowienia...

Mysle, ze nie bedzie naduzyciem czy przesada wykonywanie tych czynności nawet jesli nie lowi sie w morzu a w największych polskich rzekach. Gdzie niektore linki tracą właściwości po kilkudziesięciu godzinach lowienia...

Jak najbardziej. Jest to moim zdaniem słuszna idea dbania o sprzęt SW po zakończonym połowie bez względu na warunki połowu. Tylko należy pamiętać o całej technice tych zabiegów i prawidłowym przeprowadzeniu. Jeżeli chcemy płukać pod prysznicem ważny jest kąt strumienia i co najważniejsze - pokrętło hamulca ma być zakręcone na maksa. 

Nie ze wszystkimi kołowrotkami tak możemy postąpić,a szczegóły są zawsze w instrukcjach,a nawet są obrazki.

• Like 2

Może jeszcze coś dopowiem. 

Dbałość i stosowanie się do zaleceń producenta zaowocuje tym,że niekonieczne będzie coroczne przysyłanie kołowrotków na serwis. A to wpłynie na ich zdrowie. Im mniej rozkręceń tym lepiej. Mam tu na myśli tylko górną półkę. I nie koniecznie musimy stosować takie środki jakie zaleca producent,choć to jest najlepsza opcja. Każdy dobry renomowany specyfik da radę. Ważne jest tylko aby o to dbać i wykonywać tak jak zaleca firma.

Do tych czynności nie wiele trzeba,należy mieć pędzelek o miękkim włosiu do oczyszczania zakamarków i bawełnianą dobra ściereczkę która usuwamy nadmiar środka po aplikacji i trochę smarowideł i oliwek.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć, nie chce rozkręcać młynka bo dopiero go dostałem.

Pytanie:

Luz osi - tak, że można nią ruszać lekko w okół własnej osi (bardzo lekko, ale jednak) jak to jest możliwe konstrukcyjnie? Kosz wodzika musiałby się ruszać?

Chodzi o Twin Powera 4000 FC - mogę wrzucić schemat.

https://www.youtube.com/watch?v=NkaFOubjg14&feature=youtu.be tutaj widać dokładnie o co mi chodzi.

Edytowane przez Sicu

Pytanie:

Luz osi - tak, że można nią ruszać lekko w okół własnej osi (bardzo lekko, ale jednak) jak to jest możliwe konstrukcyjnie? Kosz wodzika musiałby się ruszać?

https://www.youtube.com/watch?v=NkaFOubjg14&feature=youtu.be tutaj widać dokładnie o co mi chodzi.

może złapał luz na śrubie,odkręciła się nieco z siodełka mocujacego ośkę. zobacz sobie schamat to zaczaisz o co chodzi.

może złapał luz na śrubie,odkręciła się nieco z siodełka mocujacego ośkę. zobacz sobie schamat to zaczaisz o co chodzi.

Nawet wiem o co chodzi, coś tam już rozkręcałem (raczej z efektem odwrotnym do zamierzonego), ale sprawdzenie i ewentualne dokręcenie tej śrubki leży w zasięgu moich możliwości:D

Nawet wiem o co chodzi, coś tam już rozkręcałem (raczej z efektem odwrotnym do zamierzonego), ale sprawdzenie i ewentualne dokręcenie tej śrubki leży w zasięgu moich możliwości:D

Możesz na przyszłość smarnąć śrubkę klejem do gwintów :)

Gość EdekZfabrykiKredek

Pytanie:

Ten luz jest w normie, suport wodzika ma lekko większe otwory w stosunku do sworzni prowadzących.

Możecie polecić jakiegoś serwisanta młynków z okolic poznania?

Co potrzeba wykonać przy kręciołu, smarowanko plus regulacja luzów ?

Edytowane przez FlyFisherman