Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę nie w tym wątku, bo docelowy zablokowany ale proszę wskazać mi gdzie te serwisanty ładują te podkładki na prawą stronę przekładni bo nie mogę tego pojąc...

Na czerwono Ci zaznaczyłem.

Nie pytaj po co, w jakim celu, czy to będzie pracować poprawnie, jaki jest tego sens itp. bo odpowiedź znasz podejrzewam - nie ma to sensu :D

post-57807-0-35275100-1467888053_thumb.jpg

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Mam problem z łożyskiem rolki prowadzącej w Stelli 4000 Fi, kołowrotek praktycznie nowy. Problem pojawił sie po 3 h spinningu przynetami max 20 g w morzu Seodziemnyn. Łożysko kręci z wyraźnymi oporami, szumi przy zwijaniu plecionki. Łożysko do wymiany czy da sie uratować? Swoją droga - 3 h spinningu wystarcza aby zajechać element stelli? Chyba faktycznie sa do d...

Mam problem z łożyskiem rolki prowadzącej w Stelli 4000 Fi, kołowrotek praktycznie nowy. Problem pojawił sie po 3 h spinningu przynetami max 20 g w morzu Seodziemnyn. Łożysko kręci z wyraźnymi oporami, szumi przy zwijaniu plecionki. Łożysko do wymiany czy da sie uratować? Swoją droga - 3 h spinningu wystarcza aby zajechać element stelli? Chyba faktycznie sa do d...

Żadnego łożyska się nie da zajechać 3h pracy. Nawet najtańszego chińskiego. Rozbierz kabłąk i sprawdz czy nie masz tam jakiegoś brudu. Jeśli łożysko jest do wymiany to po pokręceniu nim będziesz widział czy szumi lub pracuje nieregularnie lub z wyraźnym oporem... może masz pecha i trafiłeś na wadliwe łożysko. Przemyj całość, nasmaruj rzadkim smarem ew oliwką i sprawdz jeszcze raz.

Gość EdekZfabrykiKredek

Zamień na ezo SMR nierdzewne, nie opłaca się go za 20 zł rozbierać i smarować.

W stelli FI rolka jest nierozbieralna jest to monolit łożyska wraz z rolką i jeśli pada łożysko to trzeba wymienić cały element ( łożysko wraz z rolką )

Pozrawiam

Gość EdekZfabrykiKredek

Monolit łożyska z rolką występują w 2014 Stella, 2015 Twin Power, 2015 Stradic, 2016 Stradic CI4+ oraz 2016 Vanquish

Edytowane przez FlyFisherman

Powoli robi się jak w samochodach.. Pada jakiś drobiazg, a trzeba wymienić cały moduł..ze sterownikami!  :angry:

Live szanowny Panie :) .Japońce już wiedzą że na jerku są całe zastępy młodych, zdolnych "serwismenów" shimano, więc uderzają w części :lol:  :lol:  :lol: .

• Like 5

Młode zdolne serwismany. "pomóżta" Juz wiem ze do tp sw 4000xg '15 da się załadować przekładnie od modelu 5000hg. A jak się sprawa ma z modelem 6000pg? Da się 4000xg spowolnić do pg? Porównywał ktoś ?

A nie jest analogicznie, jak w Stelli SW z 2013?! Tam od 4000 do 6000 są te same korpusy i róbta co chceta ;) Widziałeś przecież moja przeróbkę. Stworzyłem nieistniejące w katalogu 4000 PG :)

W stelli FI rolka jest nierozbieralna jest to monolit łożyska wraz z rolką i jeśli pada łożysko to trzeba wymienić cały element ( łożysko wraz z rolką )

Pozrawiam

Niestety,ale to prawda. Pisałem o tym kiedyś.To pierwszy sygnał o kłopotach z rolką w FI. Warto by się pokusić o demontaż tego łożyska z rolki i zobaczyć czy da się z tym coś zrobić na podobieństwo tradycyjnych rozwiązań. 

Niestety,ale to prawda. Pisałem o tym kiedyś.To pierwszy sygnał o kłopotach z rolką w FI. Warto by się pokusić o demontaż tego łożyska z rolki i zobaczyć czy da się z tym coś zrobić na podobieństwo tradycyjnych rozwiązań. 

Józek chyba myślałeś nad rozprasowaniem tego ustrojstwa, jak zaprasowali rolkę z łożyskiem to w drugą stronę też powinno się dać "rozbroić.

• Like 2