Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Józek chyba myślałeś nad rozprasowaniem tego ustrojstwa, jak zaprasowali rolkę z łożyskiem to w drugą stronę też powinno się dać "rozbroić.

Józek tak też myślę,rozmawialiśmy o tym kiedyś. Należy mieć tylko badawczy element tej wymyślnej rolki.

• Like 1

Jakoś mi umknęło ze to od 6000 bebechy były :-) Czyli tak jak było w '09 4 elementy do wymiany? Tych zębatek od spowolnienia szpuli nie trzeba?

Oj bedzie i pierwszy TP SW 4000 PG '15 :-)))

Grzesiek działaj :-))))

Mnie nie pytaj :) Nie znam się na tym, ale Pan Józef będzie wiedział ;)

Józek tak też myślę,rozmawialiśmy o tym kiedyś. Należy mieć tylko badawczy element tej wymyślnej rolki.

A jakże pamiętam, mam nadzieję że jakiś posiadacz owych maszynek poświęci dla dobra nauki "zniszczoną rolkę" tzn. z zatartym łożyskiem nie żądając zwrotu, byś mógł ją rozbroić w celach badawczych :) .

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

może się komuś przyda

Przyda się  ;)

Koledzy muszę rozebrać TP'16 i chciałbym zapytać jakiej wielkości kluczy Torx do tego potrzebuję ? 

Dodam, że ta "wybitna" konstrukcja, którą mam od nowości i używam w lekkim, kleniowym zestawie, kręci super, ale od początku miała jakieś zaburzenie w pracy, polegające, tym, że podczas kręcenia można było wyczuć coś jakby niespasowanie mechanizmu, taki luz z przeskokiem - stukaniem, a teraz dołączył to tego słyszalny chrobot, który nasila się podczas szybszego zwijania przynęty. Wyeliminowałem rolkę - może ktoś spotkał się z takimi objawami w podobnym kołowrotku i powie mi co to może być ? 

moja tp 11' 2500 szumi i nie jest to łożysko rolki.dziwne bo 2 sezony było ok potem sobie leżał w szafie od zeszłego roku i na pierwszych rybkach szum.nic nie obciera,chodzi leciutko bez oporów.przy lużnej pracy jest ok,szum się zaczyna już przy lekkim oporze.

Edytowane przez busz231

Przyda się  ;)

Koledzy muszę rozebrać TP'16 i chciałbym zapytać jakiej wielkości kluczy Torx do tego potrzebuję ? 

Dodam, że ta "wybitna" konstrukcja, którą mam od nowości i używam w lekkim, kleniowym zestawie, kręci super, ale od początku miała jakieś zaburzenie w pracy, polegające, tym, że podczas kręcenia można było wyczuć coś jakby niespasowanie mechanizmu, taki luz z przeskokiem - stukaniem, a teraz dołączył to tego słyszalny chrobot, który nasila się podczas szybszego zwijania przynęty. Wyeliminowałem rolkę - może ktoś spotkał się z takimi objawami w podobnym kołowrotku i powie mi co to może być ?

Najśmieszniejsze w tych TP to jest że wystarczy wyjąć ośke i paluchami pomolestować wodzik prawo-lewo i po problemie :-))))) Molestowanie w granicach rozsądku żeby przypadkiem ograniczników ( wąsów) nie poobrywać..... :-)))

moja tp 11' 2500 szumi i nie jest to łożysko rolki.dziwne bo 2 sezony było ok potem sobie leżał w szafie od zeszłego roku i na pierwszych rybkach szum.nic nie obciera,chodzi leciutko bez oporów.przy lużnej pracy jest ok,szum się zaczyna już przy lekkim oporze.

Może spróbuj zmienić linke? Kiedyś walczyłem z szumem w młynku a przyczyną była złachana linka :-))))

Rozkminiłem jak koledze szpulke z tą złachaną linką pożyczyłem i do niego szumy przeszły :-p

• 2 tygodnie później...

Możecie wyjaśnić co daje takie polerowanie przekładni ? 

Niech się wypowie naczelny guru czyli Pan Józek,co o tym sądzić ?

Rozmawiałem z gostkiem od mechaniki precyzyjnej i był raczej sceptycznie nastawiony do tego polerowania przekładni.

Edytowane przez Piokowal
  • Like 1

Niech się wypowie naczelny guru czyli Pan Józek,co o tym sądzić ?

Rozmawiałem z gostkiem od mechaniki precyzyjnej i był raczej sceptycznie nastawiony do tego polerowania przekładni.

Wypowiem się,ale nie dzisiaj. Jestem piekielnie zmęczony po całodniowym wędkowaniu.

• Like 1

Trochę zbyt przesadnie z tym określeniem,bo za naczelnego guru wcale się nie uważam.aczkolwiek trochę tego złomu przerobiłem.

Stosowałem też i nadal stosuję w wyjątkowych przypadkach taki zabieg polerowania (docierania) przekładni zle pracujących z zastosowaniem odpowiednich past i mastyk ściernych.

Całość zabiegu oczywiście odbywa się na łożyskach roboczych. Efekt takiego zabiegu nie jest powalający i tylko w nieznacznym stopniu poprawia "gładkość" pracy przekładni która jest jeszcze w dobrym stanie. Efek "ząbkowania" i tak nie ustąpi i będzie to odczuwalne. Przy mocno zużytych i twardych przekładniach nie ma to najmniejszego sensu,bo zęby i tak stykają się już całą powierzchnią,a polerowanie (docieranie) tylko to zjawisko pogłębi.

Każda przekładnia w idealnym stanie nigdy nie pracuje całą szerokością zębów tylko ich pewną częścią od podstawy zęba do wierzchołka zostawiając charakterystyczny ślad w kształcie trójkąta. 

Generalnie ten sposób w większości zużytego sprzętu nie jest warty funta kłaków.

• Like 3

ale to jest najgorsze ze nawet nowki prosto  z fabryki jak sie rozbierze by dosmarowac tez zabkuja przerobilem kilka takich przypadkow zarowno z najwyzszerj polki jak i ze sredniej i czy to daiwy czy shimano  zauberowate itd.dlatego ja  nowych maszynek nie rozbieram po 1 ciezkim sezonie lub dluzej uzytkowane 

ale to jest najgorsze ze nawet nowki prosto  z fabryki jak sie rozbierze by dosmarowac tez zabkuja przerobilem kilka takich przypadkow zarowno z najwyzszerj polki jak i ze sredniej i czy to daiwy czy shimano  zauberowate itd.dlatego ja  nowych maszynek nie rozbieram po 1 ciezkim sezonie lub dluzej uzytkowane 

Nie doświadczyłem tego o czym @ BGM piszesz.Być może jak się chce poprawić fabrykę i jeszcze dokłada podkładki tu i tam to wcale się nie dziwię że pózniej są takie wystrzałowe efekty. Był dobry,nowy a nie jest  po tzw. "dosmarowaniu". "Dosmarowanie" - co to jest?.Na fabryczny smar dobrze jak choć trochę wyczyszczony (a nie zawsze leniwi i szybcy to stosują) nałożyć zupełnie inny.To nie tak,wszystko ma być rozkręcone co do śrubki,umyte i posmarowane świeżym odpowiednim smarem. Dotyczy to także całego zespołu rotora i wszystkiego co na nim "wiśi".Takie podejście i takie traktowanie to jest pójście na łatwiznę.A potem się pisze że serwis kołowrotka zajmuje pół godziny.