Leśniak Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Józek chyba myślałeś nad rozprasowaniem tego ustrojstwa, jak zaprasowali rolkę z łożyskiem to w drugą stronę też powinno się dać "rozbroić.Józek tak też myślę,rozmawialiśmy o tym kiedyś. Należy mieć tylko badawczy element tej wymyślnej rolki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Jakoś mi umknęło ze to od 6000 bebechy były :-) Czyli tak jak było w '09 4 elementy do wymiany? Tych zębatek od spowolnienia szpuli nie trzeba? Oj bedzie i pierwszy TP SW 4000 PG '15 :-)))Grzesiek działaj :-))))Mnie nie pytaj Nie znam się na tym, ale Pan Józef będzie wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Józek tak też myślę,rozmawialiśmy o tym kiedyś. Należy mieć tylko badawczy element tej wymyślnej rolki.A jakże pamiętam, mam nadzieję że jakiś posiadacz owych maszynek poświęci dla dobra nauki "zniszczoną rolkę" tzn. z zatartym łożyskiem nie żądając zwrotu, byś mógł ją rozbroić w celach badawczych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 może się komuś przyda https://www.youtube.com/watch?v=FTpsrL368ro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 może się komuś przyda Przyda się Koledzy muszę rozebrać TP'16 i chciałbym zapytać jakiej wielkości kluczy Torx do tego potrzebuję ? Dodam, że ta "wybitna" konstrukcja, którą mam od nowości i używam w lekkim, kleniowym zestawie, kręci super, ale od początku miała jakieś zaburzenie w pracy, polegające, tym, że podczas kręcenia można było wyczuć coś jakby niespasowanie mechanizmu, taki luz z przeskokiem - stukaniem, a teraz dołączył to tego słyszalny chrobot, który nasila się podczas szybszego zwijania przynęty. Wyeliminowałem rolkę - może ktoś spotkał się z takimi objawami w podobnym kołowrotku i powie mi co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 A to nie jest to stukanie co Przemow opisywał czasem...?Poczytaj jego posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Prawdopodobnie ten defekt fabryczny o którym pisalismy z Przemkiem , Pan Leśniak też wspominał, zerknij w innych tematach, w kilku to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) moja tp 11' 2500 szumi i nie jest to łożysko rolki.dziwne bo 2 sezony było ok potem sobie leżał w szafie od zeszłego roku i na pierwszych rybkach szum.nic nie obciera,chodzi leciutko bez oporów.przy lużnej pracy jest ok,szum się zaczyna już przy lekkim oporze. Edytowane 2 Września 2016 przez busz231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Smaru mu trzeba nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Przyda się Koledzy muszę rozebrać TP'16 i chciałbym zapytać jakiej wielkości kluczy Torx do tego potrzebuję ? Dodam, że ta "wybitna" konstrukcja, którą mam od nowości i używam w lekkim, kleniowym zestawie, kręci super, ale od początku miała jakieś zaburzenie w pracy, polegające, tym, że podczas kręcenia można było wyczuć coś jakby niespasowanie mechanizmu, taki luz z przeskokiem - stukaniem, a teraz dołączył to tego słyszalny chrobot, który nasila się podczas szybszego zwijania przynęty. Wyeliminowałem rolkę - może ktoś spotkał się z takimi objawami w podobnym kołowrotku i powie mi co to może być ? Najśmieszniejsze w tych TP to jest że wystarczy wyjąć ośke i paluchami pomolestować wodzik prawo-lewo i po problemie :-))))) Molestowanie w granicach rozsądku żeby przypadkiem ograniczników ( wąsów) nie poobrywać..... :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 moja tp 11' 2500 szumi i nie jest to łożysko rolki.dziwne bo 2 sezony było ok potem sobie leżał w szafie od zeszłego roku i na pierwszych rybkach szum.nic nie obciera,chodzi leciutko bez oporów.przy lużnej pracy jest ok,szum się zaczyna już przy lekkim oporze.Może spróbuj zmienić linke? Kiedyś walczyłem z szumem w młynku a przyczyną była złachana linka :-))))Rozkminiłem jak koledze szpulke z tą złachaną linką pożyczyłem i do niego szumy przeszły :-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Pomocy... Zapomniałem jak się wycisza terkotkę hamulca zapadkowego w czarnuchu GT 4010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Możecie wyjaśnić co daje takie polerowanie przekładni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 daje masełko.praca jak ta lala. :)jeśli nie rozumiesz to patrz na gesty rąk. stosowałem raz podobny zabieg przy zajechanej przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Łożysko dolne piniona raczej do wymiany po takim zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Łożysko dolne piniona raczej do wymiany po takim zabiegu.Przecież o tym mówił, żeby zakładać "robocze" łożysko. Nawet pokazał na filmiku.A poza tym kilkakrotnie podkreślał, żeby "nie robić tego samemu w domu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Były super hiper smary, kosmiczna technologia składania młynka, super spasowania....Teraz wszyscy będą polerować przekładnie ....Co jeszcze można wymyśleć? Świat zwariował :-))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 A może to do tych kołowrotków co nie mają luzów? Żeby było co później kasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 https://www.youtube.com/watch?v=oUQC7LQ9VcYMożecie wyjaśnić co daje takie polerowanie przekładni ?Zdecydowanie więcej bran podczas prowadzenia wabika pod prąd rzeki.Na stojącej wodzie az tak wiele nie daje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Możecie wyjaśnić co daje takie polerowanie przekładni ? Niech się wypowie naczelny guru czyli Pan Józek,co o tym sądzić ? Rozmawiałem z gostkiem od mechaniki precyzyjnej i był raczej sceptycznie nastawiony do tego polerowania przekładni. Edytowane 23 Września 2016 przez Piokowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Niech się wypowie naczelny guru czyli Pan Józek,co o tym sądzić ? Rozmawiałem z gostkiem od mechaniki precyzyjnej i był raczej sceptycznie nastawiony do tego polerowania przekładni.Wypowiem się,ale nie dzisiaj. Jestem piekielnie zmęczony po całodniowym wędkowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Trochę zbyt przesadnie z tym określeniem,bo za naczelnego guru wcale się nie uważam.aczkolwiek trochę tego złomu przerobiłem.Stosowałem też i nadal stosuję w wyjątkowych przypadkach taki zabieg polerowania (docierania) przekładni zle pracujących z zastosowaniem odpowiednich past i mastyk ściernych.Całość zabiegu oczywiście odbywa się na łożyskach roboczych. Efekt takiego zabiegu nie jest powalający i tylko w nieznacznym stopniu poprawia "gładkość" pracy przekładni która jest jeszcze w dobrym stanie. Efek "ząbkowania" i tak nie ustąpi i będzie to odczuwalne. Przy mocno zużytych i twardych przekładniach nie ma to najmniejszego sensu,bo zęby i tak stykają się już całą powierzchnią,a polerowanie (docieranie) tylko to zjawisko pogłębi.Każda przekładnia w idealnym stanie nigdy nie pracuje całą szerokością zębów tylko ich pewną częścią od podstawy zęba do wierzchołka zostawiając charakterystyczny ślad w kształcie trójkąta. Generalnie ten sposób w większości zużytego sprzętu nie jest warty funta kłaków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 ale to jest najgorsze ze nawet nowki prosto z fabryki jak sie rozbierze by dosmarowac tez zabkuja przerobilem kilka takich przypadkow zarowno z najwyzszerj polki jak i ze sredniej i czy to daiwy czy shimano zauberowate itd.dlatego ja nowych maszynek nie rozbieram po 1 ciezkim sezonie lub dluzej uzytkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 mozna by o tym zabkowaniu ksiazke calkiem gruba napisac a i tak jednoznaczenie nie da sie napisac o co chodzi nawet po uwolnieniu od tego zabkowania i tak maszynki nie chodza pod obciazeniem jak przed ta choroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 ale to jest najgorsze ze nawet nowki prosto z fabryki jak sie rozbierze by dosmarowac tez zabkuja przerobilem kilka takich przypadkow zarowno z najwyzszerj polki jak i ze sredniej i czy to daiwy czy shimano zauberowate itd.dlatego ja nowych maszynek nie rozbieram po 1 ciezkim sezonie lub dluzej uzytkowane Nie doświadczyłem tego o czym @ BGM piszesz.Być może jak się chce poprawić fabrykę i jeszcze dokłada podkładki tu i tam to wcale się nie dziwię że pózniej są takie wystrzałowe efekty. Był dobry,nowy a nie jest po tzw. "dosmarowaniu". "Dosmarowanie" - co to jest?.Na fabryczny smar dobrze jak choć trochę wyczyszczony (a nie zawsze leniwi i szybcy to stosują) nałożyć zupełnie inny.To nie tak,wszystko ma być rozkręcone co do śrubki,umyte i posmarowane świeżym odpowiednim smarem. Dotyczy to także całego zespołu rotora i wszystkiego co na nim "wiśi".Takie podejście i takie traktowanie to jest pójście na łatwiznę.A potem się pisze że serwis kołowrotka zajmuje pół godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi