Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

taaa,bo to delikatne i precyzyjne maszynki są.trzeba na wszystko dokładnie zwracać uwagę.wtstarczy że zbyt mocno się wciśnie zębatkę w ciasne łożysko do tego mocno siedzi w obudowie i kołowrot załatwiony.zbyt ciasne spasowanie podkładkami też załatwia sprawę,i kilka jeszcze innych rzeczy.

Edytowane przez busz231

Nie doświadczyłem tego o czym @ BGM piszesz.Być może jak się chce poprawić fabrykę i jeszcze dokłada podkładki tu i tam to wcale się nie dziwię że pózniej są takie wystrzałowe efekty. Był dobry,nowy a nie jest  po tzw. "dosmarowaniu". "Dosmarowanie" - co to jest?.Na fabryczny smar dobrze jak choć trochę wyczyszczony (a nie zawsze leniwi i szybcy to stosują) nałożyć zupełnie inny.To nie tak,wszystko ma być rozkręcone co do śrubki,umyte i posmarowane świeżym odpowiednim smarem. Dotyczy to także całego zespołu rotora i wszystkiego co na nim "wiśi".Takie podejście i takie traktowanie to jest pójście na łatwiznę.A potem się pisze że serwis kołowrotka zajmuje pół godziny.

Nie widzę sensu rozbierania nowego kołowrotka co do śrubki.Jeszcze linki nie nawinął a już mu rolkę Pan czyści albo rotor na drobne rozbiera? Jak ktoś chce na upartego "dosmarować" nowy kołowrotek  bo wydaje się suchy to po prostu zdejmijcie boczny panel, wyjmijcie koło główne i wyczyśćcie.Tak samo pinion,bez wyjmowania nawet,choćby papierem przetrzyjcie.Dajcie dobry smar z umiarem i tyle. Im mniej rzeczy rozbierzecie tym większa szansa ,że taki nowy kołowrotek po złożeniu będzie pracował jeszcze bardziej gładko i cicho.I zajmie to pół godziny a nie 4 h. Chyba ,że kołowrotek od nowości ma jakieś inne bolączki niż tylko suchość napędu.Wtedy może wymagać rozbiórki do przysłowiowej śrubki.

• Like 3

Albo tuningowe koła zębate by start był lepszy...

Polsko - rosyjski zespol fanatykow poprawiania fabryk (PR - ZFPF skrot) pracuje nad przekladnia bezzebna jak wiejska staruszka. 

Podobno na targach wedkarskich ma byc zaprezentowany KIT do montazu w topowych maszynkach Shimano i Daiwa... :o

• Like 1

Polsko - rosyjski zespol fanatykow poprawiania fabryk (PR - ZFPF skrot) pracuje nad przekladnia bezzebna jak wiejska staruszka. 

Podobno na targach wedkarskich ma byc zaprezentowany KIT do montazu w topowych maszynkach Shimano i Daiwa... :o

a może koncept młynka z napędem taśmowym jak kombajn bizon ?

• Like 2

Mam dwa Vanki 4000 jeden ma 3 latka drugi kupiony u Mefisto w marcu tego roku ,zakupiłem też oliwkę od shimano z dozownikiem ,moje pytanko gdzie są otwory aby  poprawić pracę kołowrotka,  o rolce to wiem można gdzieś coś naoliwić jeszcze ??

Gość EdekZfabrykiKredek

Mam dwa Vanki 4000 jeden ma 3 latka drugi kupiony u Mefisto w marcu tego roku ,zakupiłem też oliwkę od shimano z dozownikiem ,moje pytanko gdzie są otwory aby  poprawić pracę kołowrotka,  o rolce to wiem można gdzieś coś naoliwić jeszcze ??

Musze Cię zmartwić shimano odeszło od pomysłu dooliwienia kręciołków, rolki w nowym vanquish-u czasem nie zakraplaj oliwką, tam to łożysko jest teoretycznie szczelnie ale jeśli już musisz nasmarować to trzeba w miarę możliwości ściągnąć rolkę i pościągać uszczelnienia i dopiero nasmarować ale nie oliwką a odpowiednio rzadkim smarem.

Edytowane przez FlyFisherman