przemow Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Jest też inna zasada: " Jak raz spi.........isz to się na drugi raz nauczysz " ha ha ha ha :-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertsWalters Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) Ten mój starszy pod mepssem 5 lekko kuleje ,nie jak kiedyś ,Prowadzenie żyłki hałasuje. Edytowane 26 Września 2016 przez RobertsWalters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Jeśli ewidentnie szumi łożysko w rolce ( starszy model vanquish-a ) to bardzo łatwo można takie łożysko wymienić na nowe i mamy problem z głowy.W nowym vanquish-u niestety wygląda to troche inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertsWalters Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 A gdzie można to kupić ?? jaki rozmiar ??Chętnie go naprawię ,a po sezonie na serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) łożysko ma wymiary 4x7x2,5mm oznaczenie handlowe MR74 ( wersja ze zwykłej stali ) lub SMR74 ( wersja nierdzewna ), na rolkę bardziej się nadaje nierdzewna. Pamiętaj też że hałasować może też nie tylko to łożysko w rolce, pod rotorem też dostaje np większego obciążenia i może hałasować.Generalnie jeśli jesteś pewien że to łożysko w rolce to można tez takie łożysko otworzyć, wymyć i nasmarować od nowa. Edytowane 26 Września 2016 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertsWalters Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Tak jutro zrobię ,przy rolce jest otwór do którego podaje się fabryczną oliwkę ale to już robiłem na początku sezonu.Rozbiorę wymyję w benzynie ekstrakcyjnej lub IPA poskładam naoliwię opiszę efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Tak jutro zrobię ,przy rolce jest otwór do którego podaje się fabryczną oliwkę ale to już robiłem na początku sezonu.Rozbiorę wymyję w benzynie ekstrakcyjnej lub IPA poskładam naoliwię opiszę efekt. Nie oliw jej tylko użyj smaru, jeśli na początku sezonu dawałeś oliwkę to prawdopodobnie ona wypłukała znajdujący się tam smar i stąd ta jej praca. Pamiętaj na przyszłość jeśli jakieś łożysko fabrycznie nasmarowane zaczniesz oliwić oliwką to trzeba to robić dość często i regularnie ale najlepsze jest i tak smarowanie odpowiednim smarem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Złota zasada - czegoś nie umiesz nie rób sam. Jest też inna zasada: " Jak raz spi.........isz to się na drugi raz nauczysz " ha ha ha ha :-) A najważniejsza zasada:"Jeśli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spierdolisz". PS."Przed rzutem zawodnik robi kilkumetrowy dobieg lub podwójny obrót." :) Wyobrażam sobie takiego szpeca nad wodą Edytowane 27 Września 2016 przez pezet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 ................... Wyobrażam sobie takiego szpeca nad wodą W połowach plażowych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubas Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Cześć. Mam problem z nowym kołowrotkiem który łowił pare godzin. Zabkuje. Przekładnia chodzi lekko maślanie. Kołowrotek był rozkręcany. Przyczyną będzie zbyt ciasno spasowany wodzik worma? Na częściach nie widać śladów tarcia. A Mikroskopu nie mam. Ewentualnie do wymiany? 1) worm 2)wodzik3)całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 reklamacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Matko i córko co z tym Shimano się dzieje że już nawet wormy ząbkują ? :-) Źle jest złożony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 napisz co to za kołowrotekjeśli ząbkuje-czuć pracę każdego ząbka-to przekładniajeśli pod lekkim obciążeniem kilkukrotnie stuka podczas jednego obrotu korbą-to elementy posuwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Ząbkuje i chodzi maślanie? Ktoś chyba pomylił pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubas Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Kołowrotek to shimano twin power 4000 z 2011 r. Kupiłem dwie sztuki 3 lata temu. Po około 5 -ciu godzinach zaczął chodzić z oporem bez ząbkaowania. A że nie wiedziałem jak się dobrac do środka. Odesłałem do kogoś z forum ,żeby go zdiagnozował.Ponoć podkładka się " zadarła" na przekładni głównej. Niestety po tym serwisie nie ząbkował, tylko ciężko chodził i wtedy poszła reklamacja na serwis. Po reklamacji chodził lżej, ale zaczął ząbkować po pół godzinie. Po tym wszystkim za poradą kogoś z forum nabyłem niezbędne klucze smary i zabrałem sie za wszystkie swoje kołowrotki. Okazało sie to proste. Wszystkie chodzą perfekcyjnie. Z wyjatkiem tego jednego. W tym felernym dopatrzyłem się, że ów serwisant założył z tyłu worma podkładke miedziana i foliowa zamiast oryginalnej czarnej(nr części 92 ). Mam 5 sztuk w róznych wielkościach z 2011- i w żadnym z nich nie widziałem takich podkładek. Podmieniłem na oryginalna. Kołowrotek zaczął chodzić leciutko. Lecz wciąż ząbkował. Zamieniłem łożyska od blizniaczego i dalej to samo. I tak kołowrotek lezy prawie dwa lata. Teraz chce go naprawić. Napisałem nowy bo pracował parę godzin z gumami do 15 gram i woblerkami typu spirit. Zapytałem o worma bo wewnątrz wodzika też jest czarna podkładka( nr również 92). Może ów serwisant sie pomylił i założył tą i jest innej grubości. Bo teraz poruszam się po omacku. Przed serwisem nie ząbkował. A po zaczął. Żadna reklamacja nie wchodzi w grę. Chcę to zrobić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Kołowrotek to shimano twin power 4000 z 2011 r. Kupiłem dwie sztuki 3 lata temu. Po około 5 -ciu godzinach zaczął chodzić z oporem bez ząbkaowania. A że nie wiedziałem jak się dobrac do środka. Odesłałem do kogoś z forum ,żeby go zdiagnozował.Ponoć podkładka się " zadarła" na przekładni głównej. Niestety po tym serwisie nie ząbkował, tylko ciężko chodził i wtedy poszła reklamacja na serwis. Po reklamacji chodził lżej, ale zaczął ząbkować po pół godzinie. Po tym wszystkim za poradą kogoś z forum nabyłem niezbędne klucze smary i zabrałem sie za wszystkie swoje kołowrotki. Okazało sie to proste. Wszystkie chodzą perfekcyjnie. Z wyjatkiem tego jednego. W tym felernym dopatrzyłem się, że ów serwisant założył z tyłu worma podkładke miedziana i foliowa zamiast oryginalnej czarnej(nr części 92 ). Mam 5 sztuk w róznych wielkościach z 2011- i w żadnym z nich nie widziałem takich podkładek. Podmieniłem na oryginalna. Kołowrotek zaczął chodzić leciutko. Lecz wciąż ząbkował. Zamieniłem łożyska od blizniaczego i dalej to samo. I tak kołowrotek lezy prawie dwa lata. Teraz chce go naprawić. Napisałem nowy bo pracował parę godzin z gumami do 15 gram i woblerkami typu spirit. Zapytałem o worma bo wewnątrz wodzika też jest czarna podkładka( nr również 92). Może ów serwisant sie pomylił i założył tą i jest innej grubości. Bo teraz poruszam się po omacku. Przed serwisem nie ząbkował. A po zaczął. Żadna reklamacja nie wchodzi w grę. Chcę to zrobić sam.Zapytaj pana Józka tu na forum,może On coś doradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubas Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Ząbkuje i chodzi maślanie? Ktoś chyba pomylił pojęcia...Chodziło o to, że lekko chodzi bez oporu. Bo chodził z oporami po serwisie. Z reszta kazdy ma inne odczucia. Szczególnie "fotelarze".Stelle też mam, chodzi tak samo lekko tylko nie ząbkuje. Ale szumi.A poza tym, to nie jest wątek o pojęciach odczuć, tylko o serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Powtórze się. Źle jest ten młynek poskładany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 nie koniecznie musi byc zle poskladany sam to robilem setki razy i do konca nie da sie wytlumaczyc tego na jednym czy kilku przykladach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 jeśli przekładnia się ścisnęła przez tą podkładkę to jest niepokojące.wyczyść koło główne i sprawdż zęby.tak wygląda ząbkująca zębatka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Powtórze się. Źle jest ten młynek poskładany....Heh dobrze że nie ja go robiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 He he :-) Przemek to nie ważne. Winny musi być :-)) niech się przyzna kto popsuł :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Cześć. Mam problem z nowym kołowrotkiem który łowił pare godzin. Zabkuje. Przekładnia chodzi lekko maślanie. Kołowrotek był rozkręcany. Przyczyną będzie zbyt ciasno spasowany wodzik worma? Na częściach nie widać śladów tarcia. A Mikroskopu nie mam. Ewentualnie do wymiany? 1) worm 2)wodzik3)całośćBubas, miałem podobny problem kiedy w Complex'ie BB założyłem odwrotnie plastikowy trybik od worm'a. Ten który przenosi napęd z piniona na worm'a. Założyłem poprawnie i pomogło, przekładnia jak chodziła maślanie, tak chodziła...a cała reszta dziwnych dolegliwości ustała A powiedźcie mi Koledzy jak możecie, odnośnie łożysk - Czy zdarzało się Wam, że granica tolerancji łożysk poszczególnych producentów robiła różnicę w pracy maszynki ? Czy te setne milimetra różnic między producentami nigdy nie wpływają na efekt końcowy ? Edytowane 15 Października 2016 przez Catrol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Witam posiadam ultegre z 2005r. ,z kołowrotka jestem super zadowolony (sprawia wrazenie naprawde poczciwie spasowanej maszynki) natomiast idealnie w jednym i tym samym miejscu co kazdy obrót rotora jest charakterystyczne stukniecie , ktore nie tylko jest wyczowalne ale i slyszalne , bywa moment w ktorym oddglos ginie po tym jak np. trzymam kolowrotek , do góry nogami . Jaka może byc przyczyna, dodam ze nic nie zabkuj spasowanie na naprawde wysokim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Podkładeczka na worm od dupki strony i po problemie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi