Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EdekZfabrykiKredek

Jeśli ewidentnie szumi łożysko w rolce ( starszy model vanquish-a ) to bardzo łatwo można takie łożysko wymienić na nowe i mamy problem z głowy.

W nowym vanquish-u niestety wygląda to troche inaczej.

Gość EdekZfabrykiKredek

łożysko ma wymiary 4x7x2,5mm oznaczenie handlowe MR74 ( wersja ze zwykłej stali ) lub SMR74 ( wersja nierdzewna ), na rolkę bardziej się nadaje nierdzewna.

Pamiętaj też że hałasować może też nie tylko to łożysko w rolce, pod rotorem też dostaje np większego obciążenia i może hałasować.

Generalnie jeśli jesteś pewien że to łożysko w rolce to można tez takie łożysko otworzyć, wymyć i nasmarować od nowa.

Edytowane przez FlyFisherman

Gość EdekZfabrykiKredek

Tak jutro zrobię ,przy rolce jest otwór do którego podaje się fabryczną oliwkę ale to już robiłem na początku sezonu.

Rozbiorę wymyję w benzynie ekstrakcyjnej lub IPA poskładam naoliwię opiszę efekt.

Nie oliw jej tylko użyj smaru, jeśli na początku sezonu dawałeś oliwkę to prawdopodobnie ona wypłukała znajdujący się tam smar i stąd ta jej praca.

Pamiętaj na przyszłość jeśli jakieś łożysko fabrycznie nasmarowane zaczniesz oliwić oliwką to trzeba to robić dość często i regularnie ale najlepsze jest i tak smarowanie odpowiednim smarem.

• Like 1

Złota zasada - czegoś nie umiesz nie rób sam.

Jest też inna zasada: " Jak raz spi.........isz to się na drugi raz nauczysz " ha ha ha ha  :-)

A najważniejsza zasada:

"Jeśli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spierdolisz".

PS.

"Przed rzutem zawodnik robi   kilkumetrowy dobieg lub  podwójny obrót."

:) :) :)

Wyobrażam sobie takiego szpeca nad wodą :)

Edytowane przez pezet

Cześć. Mam problem z nowym kołowrotkiem który łowił pare godzin. Zabkuje. Przekładnia chodzi lekko maślanie.  Kołowrotek był rozkręcany. Przyczyną będzie zbyt ciasno spasowany wodzik worma? Na częściach nie widać śladów tarcia. A Mikroskopu nie mam.

Ewentualnie do wymiany?

1) worm 

2)wodzik

3)całość

Kołowrotek to shimano twin power 4000 z 2011 r. Kupiłem dwie sztuki 3 lata temu. Po około 5 -ciu godzinach zaczął chodzić z oporem bez ząbkaowania.  A że nie wiedziałem jak się dobrac do środka. Odesłałem do kogoś z forum ,żeby go zdiagnozował.

Ponoć podkładka się " zadarła" na przekładni głównej. Niestety po tym serwisie nie ząbkował, tylko ciężko chodził i wtedy poszła reklamacja na serwis. Po reklamacji chodził lżej, ale zaczął ząbkować po pół godzinie. Po tym wszystkim za poradą kogoś z forum nabyłem niezbędne klucze smary i zabrałem sie za wszystkie swoje kołowrotki. Okazało sie to proste. Wszystkie chodzą perfekcyjnie. Z wyjatkiem tego jednego. 

W tym felernym dopatrzyłem się, że ów serwisant założył z tyłu worma podkładke miedziana i foliowa zamiast oryginalnej czarnej(nr części 92 ). Mam 5 sztuk w róznych wielkościach  z 2011- i  w żadnym  z nich nie widziałem takich podkładek. Podmieniłem na oryginalna. Kołowrotek zaczął chodzić leciutko. Lecz wciąż ząbkował. Zamieniłem łożyska od blizniaczego i dalej to samo. 

I tak kołowrotek lezy prawie dwa lata. Teraz chce go naprawić. Napisałem nowy bo pracował parę godzin z gumami do 15 gram i woblerkami typu spirit.

Zapytałem o worma bo wewnątrz wodzika też jest czarna podkładka( nr również 92). Może ów serwisant sie pomylił i założył tą i jest innej grubości. Bo teraz poruszam się po omacku.

Przed serwisem nie ząbkował. A po zaczął.

Żadna reklamacja nie wchodzi w grę. Chcę to zrobić sam.

Kołowrotek to shimano twin power 4000 z 2011 r. Kupiłem dwie sztuki 3 lata temu. Po około 5 -ciu godzinach zaczął chodzić z oporem bez ząbkaowania.  A że nie wiedziałem jak się dobrac do środka. Odesłałem do kogoś z forum ,żeby go zdiagnozował.

Ponoć podkładka się " zadarła" na przekładni głównej. Niestety po tym serwisie nie ząbkował, tylko ciężko chodził i wtedy poszła reklamacja na serwis. Po reklamacji chodził lżej, ale zaczął ząbkować po pół godzinie. Po tym wszystkim za poradą kogoś z forum nabyłem niezbędne klucze smary i zabrałem sie za wszystkie swoje kołowrotki. Okazało sie to proste. Wszystkie chodzą perfekcyjnie. Z wyjatkiem tego jednego. 

W tym felernym dopatrzyłem się, że ów serwisant założył z tyłu worma podkładke miedziana i foliowa zamiast oryginalnej czarnej(nr części 92 ). Mam 5 sztuk w róznych wielkościach  z 2011- i  w żadnym  z nich nie widziałem takich podkładek. Podmieniłem na oryginalna. Kołowrotek zaczął chodzić leciutko. Lecz wciąż ząbkował. Zamieniłem łożyska od blizniaczego i dalej to samo. 

I tak kołowrotek lezy prawie dwa lata. Teraz chce go naprawić. Napisałem nowy bo pracował parę godzin z gumami do 15 gram i woblerkami typu spirit.

Zapytałem o worma bo wewnątrz wodzika też jest czarna podkładka( nr również 92). Może ów serwisant sie pomylił i założył tą i jest innej grubości. Bo teraz poruszam się po omacku.

Przed serwisem nie ząbkował. A po zaczął.

Żadna reklamacja nie wchodzi w grę. Chcę to zrobić sam.

Zapytaj pana Józka tu na forum,może On coś doradzi...

Ząbkuje i chodzi maślanie? Ktoś chyba pomylił pojęcia...

Chodziło o to, że lekko chodzi bez oporu.  Bo chodził z oporami po serwisie. Z reszta kazdy ma inne odczucia. Szczególnie "fotelarze".

Stelle też mam, chodzi tak samo lekko tylko nie ząbkuje. Ale szumi.

A poza tym, to nie jest wątek o pojęciach odczuć, tylko o serwisie.

• 2 tygodnie później...

Cześć. Mam problem z nowym kołowrotkiem który łowił pare godzin. Zabkuje. Przekładnia chodzi lekko maślanie.  Kołowrotek był rozkręcany. Przyczyną będzie zbyt ciasno spasowany wodzik worma? Na częściach nie widać śladów tarcia. A Mikroskopu nie mam.

Ewentualnie do wymiany?

1) worm 

2)wodzik

3)całość

Bubas, miałem podobny problem kiedy w Complex'ie BB założyłem odwrotnie plastikowy trybik od worm'a. Ten który przenosi napęd z piniona na worm'a. Założyłem poprawnie i pomogło, przekładnia jak chodziła maślanie, tak chodziła...a cała reszta dziwnych dolegliwości ustała :)

A powiedźcie mi Koledzy jak możecie, odnośnie łożysk - Czy zdarzało się Wam, że granica tolerancji łożysk poszczególnych producentów robiła różnicę w pracy maszynki ? Czy te setne milimetra różnic między producentami nigdy nie wpływają na efekt końcowy ? :)

Edytowane przez Catrol

• 2 tygodnie później...

Witam posiadam ultegre z 2005r. ,z kołowrotka jestem super zadowolony (sprawia wrazenie naprawde poczciwie spasowanej maszynki) natomiast idealnie w jednym i tym samym miejscu co kazdy obrót rotora jest charakterystyczne stukniecie , ktore nie tylko jest wyczowalne ale i slyszalne , bywa moment w ktorym  oddglos ginie po tym jak np. trzymam kolowrotek , do góry nogami . Jaka może byc przyczyna, dodam ze nic nie zabkuj spasowanie na naprawde wysokim poziomie.